Hlavní navigace

Samsung uvádí nové SSD, cenu za 1 TB poprvé stlačí pod 4000 Kč

29. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Korejská společnost v létě oznámila, že začne vyrábět nové SSD s čtyřibitovými čipy (QLC). Za stejnou cenu tak Samsung vyrobí disk s o třetinu vyšší kapacitou a údajně i stejným výkonem jako v případě dřívější tříbitové (TLC) generace. Stále neznáme přesné specifikace nových SSD, české zastoupení firmy ale prozradilo ceny a dostupnost. Koncem listopadu k nám přijdou tři 2,5" SATA disky označené jako Samsung 860 QVO v kapacitách 1, 2 a 4 TB. Doporučené maloobchodní ceny činí 3 890, 7 890 a 18 390 Kč. Terabajt se tak konečně dostane pod 4000 Kč. Jen pro srovnání, současná řada Samsung 860 EVO (TLC) v kapacitách 1, 2 a 4 TB stojí 5 490, 12 290 a 26 490 Kč. Mluvíme o doporučených cenách, které většinou používají všechny velké e-shopy, u těch menších najdeme zajímavé slevy. To se ale může nakonec týkat i nové série 860 QVO.

Z oficiálních parametrů známe jen sekvenční rychlosti, čtení bude až 540 MB/s, zápis pak 520 MB/s. Výkony v náhodném přístupu (IOPS), spolehlivost (MTBF) nebo životnost (počet přepisů buněk) zatím neznáme, přitom jde u nové lacinější technologie (nejen cenou, ale i kvalitou) o klíčové údaje. Leccos ale může napovědět fakt, že zatímco u TLC řady 860 EVO Samsung slibuje pětiletou záruku, na 860 QVO bude jen tříletá.

TIP: Velký test výkonných SSD pro rozhraní M.2 PCIe

CS24

Podobné obavy jsme měli už před pěti lety, kdy Samsung uvedl řadu 840 EVO využívající právě tříbitové místo dvoubitových buněk. TLC je dnes mainstream, z obávaného QLC možná jednou bude také. Nebyl by to první případ „horší“ technologie, která uspěla jen díky ceně.

TurboWrite, aneb pseudoSLC zapisovací cache

U TLC i QLC si Korejci pomáhají technologie TurboWrite, která přidává další vrstvu vyrovnávací paměti zvyšující výkon a optimalizující zápis. Jde o tzv. pseudoSLC cache, kdy se část kapacity NAND (v jednotkách nebo desítkách gigabajtů) vyhradí pro zapisovací buffer, do kterého ovšem disk nepoužívá zápis QLC, ale jen jednobitový SLC. Data tak efektivně zabírají čtyřikrát víc místa, ale zápis je mnohem rychlejší než v režimu QLC, v kterém disk zvládá jen 80 až 160 MB/s. Po prvotním zápisu je ale disk musí později přesunout a znovu zapsat mimo tuto zónu už zápisem QLC, což se obvykle děje během nečinnosti. Pokud však zapisujete tak dlouho, že tento prostor dojde, musí disk data přehazovat pod zátěží a zápis se zpomalí.

Byl pro vás článek přínosný?