Hlavní navigace

Samsung má první televizory na světě s Wi-Fi 6E na 6 GHz

1. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Samsung

Nové televizory Samsungu jako vůbec první podporují současný nejrychlejší standard bezdrátové sítě Wi-Fi 6E. Samozřejmě je lze připojit i kabelem přes konektor LAN, teoretická rychlost bezdrátu ale dosahuje na téměř 10 Gb/s.

Wi-Fi 6E počítá s využítím pásma 6 GHz. Při sloučení s 2,4 a 5 GHz by tak mělo být možné dosahovat teoretické rychlostí až 9,6 Gb/s. Reálně to bude samozřejmě mnohem méně. Také latence se sice nemůže měřit s drátovou sítí, ale na 6 GHz je i tak mnohem lepší než na běžné Wi-Fi. Ideálně pokud přenos neruší příliš tlustá zeď.

Samsung tuto technologii přidal pouze do top modelů s rozlišením 8K. Konkrétně jde o modely s obrazovkou QLED Neo označené jako QN900 a QN800, jež představil letos v lednu.Nižší 4K modely pak nemají ani Wi-Fi 6, ale je starší Wi-Fi 5. Na frekvenci 6 GHz lze pro přenos podle evropských standardů využít šířku pásma 500 MHz. Na základních 2,4 GHz je šířka pásma pouze 83,5 MHz.

CS24

Pro plnou rychlost potřebujete, aby tento standard podporoval i router, případně Access Point. Wi-Fi 6E ale zatím podporuje jen velmi málo zařízení a smysluplnější investicí do routeru je systém mesh, byť třeba na starším standardu.

zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.