Hlavní navigace

TP-Link přináší do Česka svůj první mesh systém s podporou Wi-Fi 6

22. 4. 2020

Sdílet

TP-Link u nás začne během pár dní prodávat domácí síť snů. Jde o model Deco X60, což jsou tři moduly kombinující mesh, Wi-Fi 6 a teoretickou rychlost podle standardu AX3000 (2402 Mb/s v pásnu 5 GHz a 574 Mb/s v pásmu 2,4 GHz). Wi-Fi 6 je nový standard bezdrátové sítě, označovaný jako IEEE 802.11ax a produkty s ním se na trhu začínají objevovat od loňského roku, jedním z prvních byl například Samsung Galaxy S10.Výhodou je kromě vyšší rychlosti také nižší latence a menší energetická náročnost.Dále také podpora šifrování WPA3. Tip: TP-Link Deco: jak se vyznat v jednotlivých modelech systému mesh Mesh je soustava několika (většinou dvou či tří) Access Pointů/Wi-Fi Routerů, které spolu dokáží komunikovat a předávat si připojená zařízení jako u roamingu. Však se také tato funkce jmenuje Wi-Fi roaming. Ani výkonný Wi-Fi router nemívá tak dobré pokrytí, jako mesh, byť ten může být o něco dražší.

Nejlepší domácí Wi-Fi přijde zatím draho

Pokud dnes kupujete notebook či smartphone, vybíral bych již mezi modely, které mají právě Wi-Fi 6. V případě routeru je pak jasná volba zase mesh. Spojení meshe a Wi-Fi 6 je (vedle pevného ethernetu) ideální variantou pro domácí síť, přitom na trhu je jen několik málo zařízení. Deco X60 je jedním z nich. První však nebyl, nějakou dobu se již prodává obdobný systém od Asusu.

KL24

Dřívější modely Deca jsme testovali a líbily se. Cena je ovšem zatím dost vysoká, za trojici modulů dáte 16 990 Kč. TP-Link pravděpodobně časem představí i levnější a osekané modely stejně jako to udělal u prvních zařízení Deco.

zdroj: TZ TP-Link

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.