Hlavní navigace

Jsou tu první televize s FreeSync. Modely Samsungu dostaly podporu aktualizací firmwaru

25. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Samsung

V březnu byl oznámen příchod technologie variabilního obnovování obrazu do herních konzolí, když Microsoft přidal do Xboxu One podporu FreeSync. Na trhu je dobře přes stovku počítačových monitorů, s kterými tento zlepšovák půjde využít, ale neplatí to u televizí, s kterými se konzole obvykle paktují raději. Ovšem akce Microsoftu zřejmě změnila situaci a zdá se, že se FreeSync nyní dostane i do velkých obrazovek v obývácích. První zřejmě podporu adaptivního obnovování v televizích uvede Samsung.

AMD avizovalo, že by rádo podporu této technologie do TV dostalo, už v září 2016 (jak ten čas šíleně letí). Nyní se ale konečně dočkáme, a to dokonce u televizí, které už jsou na trhu. Samsung totiž přidá podporu FreeSync dodatečně do několika letošních televizorů prostřednictvím aktualizace firmwaru. To znamená, že jejich elektronika už byla připravená a bylo adaptivní obnovování jen třeba zprovoznit v softwaru. Tato aktualizace by měla být uživatelsky instalovatelná z menu televize, eventuálně by si ji asi tyto televize měly stáhnout a nainstalovat i automaticky.

Tento update či upgrade by měly dostat modely sérií Samsung Q6FN, Q7FN, Q8FN a Q9FN a také série NU8000. Vše by to měly být typy s 4K obrazovkou, přičemž v rámci těchto sérií existují různé úhlopříčky. FreeSync by pro ně měla implementovat aktualizace na firmware v1103.

FreeSync by mělo přirozeně být pro hraní na těchto televizích přínosem. Přinejmenším některé tyto modely by snad dokonce měly mít panely s reálnou 120Hz frekvenci obnovování (což dokonce otevírá i určitou šanci na LFC, tedy low framerate compensation, ale zda ji televeize umí, to nevíme). Tento režim by zřejmě také měl být dostupný pro hraní na PC nebo konzoli – připomeňme, že 120Hz režim Xbox One také umí. Je zde ale jedno nepříjemné omezení dané tím, že tyto televize mají jen rozhraní HDMI 2.0. Fungování s FreeSync bohužel bude dostupné jen v rozlišení Full HD (1920 × 1080), nikoliv v nativním 4K. A totéž platí také pro 120Hz obnovování, to opět nebude kompatibilní s 4K rozlišením.

KL24

Televizor Samsungu ze série NU8000 (model UN55NU8000FXZA) Televizor Samsungu ze série NU8000 (model UN55NU8000FXZA)

Adaptivní obnovování také snižuje input lag

Pro hraní by jinak tyto televize měly dostat ještě jeden zlepšovák. Tento firmware by zřejmě měl snižovat input lag, který je prý jen okolo 15 ms. Tedy aspoň v režimu game, v běžném video režimu filtrování samozřejmě přidá další zpoždění. A variabilní obnovování s FreeSync by údajně mohlo odezvu ještě zkrátit, prý by se mohla zkrátit až na 7 ms. Na druhou stranu by se za cenu určitého zvýšení input lagu na 24 ms měla ve hrách dát volitelně použít interpolace snímků s kompenzací pohybu (tedy zvdojnásobení frekvenci), což je označeno jako „Fast FRC“ (Fast Frame Rate Conversion).

Je poměrně zajímavé, že se jedny z prvních (nebo snad úplně první) televize s FreeSync objevují formou updatu firmware. Pokud si ale vzpomenete, v době před příchodem FreeSync na trh AMD také uvádělo, že přinejmenším teoreticky by se řada monitorů dala přimět k adaptivnímu obnovování čistě softwarovou úpravou (na Computexu 2014 to bylo i předvedeno). Bohužel ale u PC monitorů není uživatelům umožněno firmware aktualizovat, takže na tuto možnost myslím nikdy v praxi nedošlo. U televizí je naštěstí situace jiná, snad i proto, jak se u nich rozmohly „smart“ funkce. Každopádně příchod prvních vlaštovek z rukou Samsungu by snad měly následovat i další modely, kde už patrně bude podpora rovnou z továrny. Snad se časem z FreeSync/Adaptive-Sync stane i v televizorech napůl standardní funkce podobně jako u PC monitorů.

Byl pro vás článek přínosný?