Hlavní navigace

Zajímavé monitory: 2 LCD v 1, FreeSync, 4K za deset tisíc a další [Computex]

5. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tchajwanský Computex je pro hardwarové firmy jednou z nejdůležitějších příležitostí pro prezentaci všemožných výtvorů. Zajímavé novinky jsou letos vidět také v oblasti monitorů, kde v současnosti dochází až k nebývalému pohybu. Stále aktuální „novinkou“ je rozlišení 4K (či také UHD, zkrátka 3840 × 2160 bodů), do toho však přibývají nové technologie jako je G-Sync a Adaptive-Sync (či FreeSync).

Začněme u 4K. Na Computexu představil Asus poloprofesionální 32" obrazovku PA328Q. Panel s rozlišením 3840 × 2160 bodů podporuje 10bitové barevné složky na vstupu (teoreticky jedna miliarda odstínů). Elektronika interně pracuje s 14-bitovou přesností, slíbena je kalibrace z továrny (∆E

Asus PA328Q
Asus PA328Q

A co je zajímavé: v plnohodnotném 60Hz režimu 4K jej bude možno připojit i přes HDMI – jde totiž o jedno z prvních LCD s podporou pro HDMI 2.0 (kromě toho má i další dvě HDMI 1.4). A zřejmě i přes DisplayPort se panel bude chovat jako jediná obrazovka, nikoliv jako více panelů, což by také bylo plus. Technologie bude zřejmě IGZO od Sharp, pozorovací úhly mají dělat 178°/178°.

NEC MultiSync EA244UHD. Widegamutová čtyřiadvacítka s technologií IPS a rozlišením 4K
NEC MultiSync EA244UHD. Widegamutová čtyřiadvacítka s technologií IPS a rozlišením 4K

Pokud vám kvůli technologii TN nevyhovuje letošní snůška relativně levných 4K osmadvacítek, má pro vás možná něco NEC, pravda za horší cenu 1349 USD. Monitor NEC MultiSync EA244UHD má sice úhlopříčku jen 23,8 palce, ale zase je založen na kvalitnější technologii IPS. I zde jsou v nabídce 10bitové barvy, ale rovnou widegamutové pokrytí 99,3 % barevného prostoru Adobe RGB. Stojan je opět plně polohovatelný.

 

Pozor, 4K za deset tisíc ještě letos. A nebude to TN

Možná si vzpomínáte, že před dvěma lety se chtěl o rozšiřování obrazovek s vysokým rozlišením (včetně 4K) zasadit Intel. Tato iniciativa neumřela a na Computexu Intel oznámil docela zajímavé plody: Samsung totiž má během druhé poloviny letoška uvést levný 4K panel už skutečně téměř pro masy. Půjde o obrazovku o úhlopříčce 23,6 palce s plnou obnovovací frekvencí 60 Hz a celý monitor má stát jen 399 USD – skoro polovinu toho, co stojí dnešní levné osmadvacítky na bázi TN. Přitom ale nejde o TN, nýbrž o panel technologie PLS s pokrytím 100 % sRGB.

Intel na Samsungu vyprosil 4K panle technologie PLS. Tyto monitory mají stát od 400 USD
Intel na Samsungu vyprosil 4K panle technologie PLS. Tyto monitory mají stát od 400 USD

Další dostupná 4K LCD mají následovat od (TPV, ViewSonic); na panelu od Samsungu také mnozí výrobci založí počítače all-in-one s cenou od 1000 USD. Každopádně 4K monitor s obstojnou technologií za něco přes deset tisíc korun by mohl být téměř událostí roku.

 

AOC u3477Pqu, superširokoúhlých 34 palců
AOC u3477Pqu, superširokoúhlých 34 palců

AOC u3477Pqu sice není úplně 4K, ale pixelů i plochy na něm bude také docela dost, jde totiž o superširokoúhlou nudli s rozlišením 3440 × 1440 bodů a velikou úhlopříčkou 34 palců. Panel tohoto monitoru bude technologie AH-IPS s odezvou 5 ms (šedá-šedá), kontrastem 1000:1, jasem 320 cd/m², čtyřportovým hubem USB 3.0/2.0 a stereofonními reproduktory. Monitor má být na trhu v červenci (júli), cena zatím známá není.

 

Philips dva v jednom: dvoukřídlý monitor

Pokud vám monitory s poměrem stran 21:9 přijdou bizarní, ještě jste neviděli 38" složenou obrazovku Philips Two-in-One Monitor (modelový kód je 19DP6QJNS). Jde skutečně o monitor, který na jednom stojanu kombinuje dva vedle sebe postavené panely. Ty mají údajně jen 3,5mm okraj, takže tvoří „téměř“ jednolitou plochu, na podstavci se ale dá upravit úhel jejich „naklopení“ vůči sobě, u obou panelů v rozsahu 22,5°.

Takovéto řešení rozhodně není pro sledování filmů, Philips jej zamýšlí pro profesionální uživatele (grafika, CAD), kterým na stole neudělá tolik nepořádku jako dvě samostatná LCD. Mimochodem, monitor by měl být založený na dvou 19" panelech, takže o osmatřicítku úplně nejde, i když ji tak Philips označuje. Vypadá to na poměr stran 5:4, rozlišení ale bohužel neznáme. Snad to nebude 1280 × 1024, to by dnes již bylo hodně málo. Tato legrácka by měla na trh přijít na podzim.

 

 

První monitor s podporou FreeSync: stačil nový firmware

Ačkoliv AMD odhalilo svou technologii FreeSync (kterou nabízí jako bezplatnou alternativu k proprietárnímu G-Sync od Nvidie) teprve v lednu (januári) na CES 2014, na Computexu už firma předvádí vůbec první stolní monitor, který FreeSync podporuje. 27" obrazovka je k počítači s kartou R9 290X připojena přes DisplayPort 1.2a s funkčním Adaptive-Sync a firma na ní pouští demo s větrnou elektrárnou. Pravidelně se otáčející lopatky ukazují, jak dokáže variabilní snímková frekvence zamezit cukání, aniž by to vedlo k trhání obrazu. Nejde ovšem o hotový monitor určený k prodeji, nýbrž o prototyp.

První monitor s podporou FreeSync. K zprovoznění Adaptive-Sync mu stačil update firmwaru
První monitor s podporou FreeSync. K zprovoznění Adaptive-Sync mu stačil update firmwaru

Co je však nejzajímavější: předvedený monitor nebyl nový, vznikl toliko přeprogramováním již existujícího modelu (podle vzhledu jde zdá se o korejský Nixeus VUE27D). To demonstruje, že na trhu již v tuto chvíli existují komponenty (zejména ovládací elektroniky), které jsou technicky připravené podporovat DisplayPort 1.2a s Adaptive-Sync, a tím i technologii FreeSync v Radeonech a APU.

U některých dnešních LCD by tedy teoreticky stačilo jen nahrát nový firmware, i když je jasné, že v praxi je třeba vše odladit a validovat, takže stále jde o komplikovanou věc. Podle AMD by se ale nějaké monitory s oficiální podporou mohly v obchodech objevit již do konce letošního roku. Pokud výrobci budou moci použít stávající komponenty a panely, mělo by to rozšíření standardu Adaptive-Sync notně pomoci.

 

Abychom ale nebyli jednostranní: před objektivy fotoaparátů se postavil i systém G-Sync, a to prostřednictvím monitoru Asus ROG Swift PG278Q. Tento 27" kousek s rozlišením 2560 × 1440 bodů sice výrobce odhalil již v zimě na CES, na Computexu už ale byl i oficiálně vypuštěn na trh. Tento hráčům určený monitor má odezvu 1 ms, umí obnovovací frekvence nad 120 Hz (zřejmě včetně 144 Hz) a G-Sync navrch. Navíc má i polohovatelný stojan a rámeček měřící údajně jen 6 mm, pokud byste chtěli pořídit více těchto LCD a hrát v Eyefinity. PG278Q může být váš už v červenci (júli). Tedy alespoň by mohl být, pokud by vám náhodou nevadilo za něj vysolit sumu odpovídající 800 USD.

MMF24

Asus ROG Swift PG278Q
Asus ROG Swift PG278Q

Zdroje: The Tech Report, Asus (1, 2), NEC, KitGuru, TFT Central, PC Perspective (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?