Hlavní navigace

HDD potají používající záznam SMR má už i Seagate a Toshiba. Které konkrétní modely?

21. 4. 2020

Sdílet

Minulý týden jsme psali o tom, že Western Digital začal do NAS řady disků WD Red osazovat plotny se záznamem SMR, který přináší komplikace ve výkonu a dalo by se říci „QoS“ vlastnostech. Přičemž problém je v tom, že firma na použití SMR nikde neupozorňuje a přiznala to až pod tlakem situace. Ovšem nejen WD má v tomto příslovečné mléčné výrobky na částech těla. Zdá se, že bez varování se SMR nachází také v některých discích Seagate a Toshiby a už také tyto firmy se pod tíhou situace přiznaly. Na seznam HDD, na které je třeba si dát pozor (což neznamená, že se nedají použít, jen že musíte vědět, co to obnáší), tak přibývají další kusy.  

Desktopová HDD Seagate, v nichž se potichu objevily SMR plotny

Web Blocks and Files píše, že čtyři desktopová (3,5") HDD od Seagate používají SMR, ačkoliv to není v jejich veřejně dostupných specifikacích. Z nějakého důvodu ovšem použití SMR ukazoval srovnávací web a vyhledávač cen Geizhals.eu a na dotaz firma Seagate potvrdila, že v těchto discích skutečně je použitý šindelový záznam SMR.

Jde o disk Seagate Dektop HDD 5TB s rychlostí otáčení 5900 RPM, jenž nese modelové označení ST5000DM000 a dále tři modely Barracuda. Tam se to týká 4TB a 8TB disků s rychlostí 5400RPM, které jsou označené ST4000DM004ST8000DM004 a jako čtvrtý pak 7200RPM model s kapacitou 2 TB, ten má přesné označení ST2000DM008. Pokud si chcete ověřit, jestli disk, jenž chcete koupit nebo jste třeba již koupili, patří mezi tyto potenciálně problematické v pytli ukryté zajíce, věnujte pozornost těmto modelovým kódům/číslům.

Seagate Barracuda 8TB se zaznamem SMR Seagate Barracuda 8TB (ST8000DM004) se záznamem SMR

Seagate dále používá SMR v discích řady Archive a mělo by ho používat i v některých discích Exos (ST8000AS0003) pro servery. V těchto případech je ale SMR explicitně uváděno.

I Toshiba má neoznačené SMR disky: 4 a 6 TB v řadě P300

Klub se pak stal zcela kompletním, protože se ukázalo, že SMR potichu do desktopových HDD začala montovat i Toshiba, třetí a poslední výrobce HDD, který na trhu dosud zůstává. Opět se jedná o spotřebitelská interní HDD, u nichž není použití technologie SMR prozrazeno ve specifikacích, uživatel tedy nečeká, že SMR disk dostane. Toshiba ale opět webu Blocks and Files potvrdila, že tyto disky záznam SMR opravdu používají.

Jde o disky řady P300, konkrétně o 4TB model (ten má označení HDWD240UZSVA) a dále o 6TB model (HDWD260UZSVA). Na trhu by měly být i další kapacity, Toshiba ale potvrdila, že disky P300 s kapacitami 1 TB, 2 TB a 3 TB mají běžný záznam. Tyto modely jsou založené na typu DT01, kdežto SMR modely s kapacitami 4 a 6 TB jsou typ „DT02“. Je samozřejmě možné, že v budoucnu se objeví další nové modely s SMR, ale snad se výrobci mezitím poučí a začnou toto uvádět.

Toshiba HDD P300 4TB se zaznamem SMR Toshiba HDD P300 4TB se záznamem SMR (HDWD240UZSVA)

U Toshiby by také měly být bez SMR a se standardním záznamem desktopové disky řady X300 (typy MD04 a MD07ACA). Naopak v noteboocích se SMR používá u 2,5" disků řady L200 (typ MQ04), to jsou 1TB disky s tloušťkou 7 mm a 2TB modely s 9,5mm tloušťkou.

Vadí vám záznam SMR u pevných disků?

Pozor, na co SMR disky použijete

I u těchto výrobců to představuje stejný potenciální problém jako u WD (byť zde alespoň nejde o HDD určená oficiálně pro NAS). Disky používající SMR mají nevyrovnaný výkon. Při přepisování – zejména při náhodných zápisech na mnoho různých adres – může docházet ke zpomalování (často velkému), dalo by se říci, že jde o problém s „QoS“ výkonu. Na mnoho využití by tato HDD měla pořád vyhovovat, ale je třeba s jejich vlastnostmi počítat. Opět nelze moc doporučit z nich například tvořit pole RAID kvůli potenciálním problémům, kdy uživatelé hlásí riziko vypadnutí disku z pole a pomalé rebuildy pole. SMR disky také nejsou vhodné pro instalaci operačního systému, ovšem na to je na HDD dnes asi už spíš vzácnost.

KL24

Co je SMR a proč je to problém?

Jak SMR neboli Shingled Magnetic Recording funguje, popisujeme podrobněji v tomto článku.

Zdroje: Block and Files (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?