Hlavní navigace

Smart TV netáhnou, lidé raději sledují video přes externí krabičky

14. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle analytické společnosti Conviva se streamovací služby přesouvají ze Smart TV na externí zařízení připojené k televizoru. Conviva měří streamování videa na více než třech miliardách aplikací nainstalovaných na zařízeních čítající dvě stě značek. Ve srovnání chybí sice Netflix, ale i tak jde o poměrně vypovídající číslo. Ztrácejí také počítače vůči mobilním zařízením. Objem streamovaného videa se meziročně navíc více než zdvojnásobil. Celosvětově největší podíl má Roku (i když na Českém trhu zastoupen není), následuje klesající desktop a rostoucí mobilní Android a iOS. S větším odstupem lidé využívají herní konzole Playstation, Xbox, dále Apple TV (ten má největší meziroční růst) a Chromecast. Platformy Smart TV zůstávají stále minoritní až úplně vzadu a jejich podíl neroste.

Největší podíl mezi nimi má Tizen na televizorech Samsung, ale i ten meziročně klesl. Ostatní, například WebOS od LG, MyHomeScreen od Panasonicu nebo Android TV (Sony a Philips) jsou v součtu větší než Tizen, jednotlivě ale ne.

TipOLED, QLED a Smart TV. Jaké jsou nejlepší televizory roku 2017?

Mobilní zařízení jsou jiná kategorie, ale u televizorů uživatelé evidentně preferují externí zařízení připojené přes HDMI, ať už multimediální nebo přímo herní konzole, jež umožňují provoz aplikací a streamování videa.

img_5634 Samsung Tizen

Smart TV je totiž takovou popelkou, o kterou se výrobci televizorů příliš nestarají. Jednak trvalo dlouho, než vůbec začaly být chytré funkce použitelné, stále však nejsou dostatečně svižné.

Tip: Nvidia vydala Android 8.0 pro Shield TV – jednu z nejlepších konzolí k televizoru

CS24

Ani v televizoru za sto tisíc nebudete mít pro chytré funkce a streamovací aplikace takový výkon, jako u Shieldu od Nvidie, protože všechny Smart TV pohání jen průměrný MediaTek. Není se proto co divit, když uživatelé raději hledají „hloupý“ televizor s pěkným obrazem, ke kterému si něco „Smart připojí vlastní.

Doplněno: Teoreticky jde dobrou cestou Samsung, který alespoň u nejvyšších modelů QLED osadil veškerou elektroniku do externího boxu. Spíše však kvůli pořádku v kabelech, než že by vám za pět let prodal nový box, jež bude kompatibilní se stávající obrazovkou. Ale třeba budeme příjemně překvapeni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.