Hlavní navigace

Snapdragon 820 odhalen. Má rychlejší CPU, GPU, podporuje lepší LTE i WiGig

15. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qualcomm dnes odhalil – dle svých slov – poslední dílek skládačky. A přestože je na informace tradiční dost skoupý, obrázek o podobě jeho nejlepšího mobilního SoC si už udělat můžeme. Po letošním ne moc pozitivně přijatém Snapdragonu 810 trpícímu nadměrným zahříváním přijde Snapdragon 820 podstavený na 14nm FinFET výrobě. Jeho vývoj se vlekl dlouhou dobu, Qualcomm byl pozadu s návrhem nového procesoru, který by nahradil původní generaci Krait. I proto se u letošní vlajkové lodě spoléhal na referenční jádra ARMu, tedy Cortex-A57 a A53.

Dvakrát výkonnější procesor

Jeho nový procesor dostal název Kryo, používá čtyři 2,2GHz jádra architektury 64bitové ARMv8-A. Stejně jako například Apple si tak Qualcomm nebude od ARMu licencovat celý procesor, ale bude podporovat stejnou instrukční sadu.Kryo by na rozdíl od Cortexů mělo lépe škálovat spotřebu podtaktováváním a snižováním napětí.

Schéma Snapdragonu 820
Schéma Snapdragonu 820 (foto: SlashGear)

To je u Cortexů problém. ARM dělá žravá výkonná jádra a úsporná pomalá jádra, ta pak kombinuje dohromady a mezi režimy musí přepínat. Nevíme, jestli to inženýři nedokázali navrhnout lépe, nebo to byl prostě účel. Na papíru bude větší počet jader vypadat lépe. Qualcomm ale navrhl procesor tak, aby mohl být dle potřeby výkonný i úsporný. Jak moc?

Ve srovnání se Snapdragonem 810, tedy jádry Cortex-A57 a A53, je Kryo až dvakrát výkonnější a je až dvakrát tolik „energeticky efektivní“. To neznamená, že má dvakrát nižší spotřebu, ale že při stejném výkonu spotřebuje polovinu energie. A protože je Kryo dvakrát tak výkonné, zřejmě „sežere“ stejně. Qualcomm bohužel přesnější údaje neuvádí.

Všechny nové Snapdragony
Všechny nové Snapdragony

Kryo půjde přímo proti referenčním procesorovým jádrům Cortex-A72, která mají být oproti A57 až o 84 % výkonnější. Zároveň ale pořád nebudou tak úsporná, neboť se stále musí párovat s A53. Toto jalové porovnání zatím hovoří ve prospěch Qualcommu.

Rychlejší a úspornější grafika

GPU Adreno 530 bude ve srovnání s Adrenem 430 (v Snapdragonu 810) o 40 % rychlejší ve vykreslování grafiky i obecných výpočtech. Zároveň má až o 40 % nižší spotřebu. Podporuje rozhraní OpenGL ES 3.1+AEP i jeho náhradu Vulcan, dále pak RenderScript a OpenCL 2.0. Zvládá 64bitové adresování a s CPU bude umět sdílet virtuální paměť. Má nativní podporu HDMI 2.0, přes kabel zvládne poslat 4K video s 60 snímky za sekundu. 4K video pošle také bezdrátově přes Miracast, avšak při poloviční snímkové frekvenci.

Nové CPU KryoNové GPU Adreno 530
Nové CPU Kryo a GPU Adreno 530 

O paměťovém řadiči firma nemluví, ale předpokládám, že si poradí s LPDDR4 ve dual-channelu a taktem 2133 MHz (Samsung už vyrábí nové čipy). Rozhraní pro připojení úložišť nejspíš bude splňovat aktuální specifikace eMMC 5.1, UFS 2.0 a SD 4.0.

Známe ale vlastnosti dvou pomocných procesorů. DSP s názvem Hexagon 680 na sebe vezme přehrávání hudby, nebo čtení dat z pohybových senzorů pro záznam aktivit nebo navigaci. Kryo by pro tyhle účely mělo zbytečně velkou spotřebu. Hexagon navíc pomáhá obrazovému procesoru (ISP) při projasňování tmavých scén během focení a natáčení videa.

Hexagon umí projasnit tmavé scény
Hexagon umí projasnit tmavé scény

Nové ISP s názvem Spectra si poradí s 14bitovými barvami, třemi fotoaparáty najednou (dva vzadu, jeden vepředu) a zpracuje 25Mpx snímky při frekvenci až 25 fps s nulovým zpožděním závěrky. Spectra je připravena na hybridní ostření i technologie jako refocus (zpětné zaostření).

Qualcomm popisuje Snapdragon 820 jako heterogenní čip. Různé obvody (CPU, GPU, DSP, ISP) mohou na úlohách spolupracovat, nebo si je rozdělovat. O efektivní rozdělování prostředků se má starat Symphony System Manager.

Nová generace sítí

V Snapdragonu bude integrován nový LTE modem X12. Poradí si až se čtyřmi svazky (4×4 MIMO) a podporuje sítě LTE Advanced kategorie 12 a 13. První upřednostňuje download, teoretické rychlosti jsou 600/100 Mb/s. Druhá zrychluje upload a teoretická maxima jsou 390/150 Mb/s. Otázkou je, jestli se čtyřanténové systémy do mobilů skutečně dostanou. Žádá si to více místa i větší spotřebu. Snapdragon na druhou stranu myslí na sdílení antén mezi LTE a Wi-Fi s minimálním dopadem na výkon. Tak uvidíme.

" frameborder="0" height="360" width="640">

X12 jako první modem podporuje LTE i na bezlicenčních frekvencích (5 GHz), tzv. LTE-U. Operátoři by díky tomu mohli prodávat nové piko- nebo femtobuňky o velikosti Wi-Fi routeru, které by u vás doma vysílaly LTE. Pamatujete na 3G zónu od Vodafonu? Tohle bude LTE zóna, navíc bez úředních problémů, protože se využívá volné a bezplatné pásmo.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Modem podporuje ještě novou technologii LWA – LTE and Wi-Fi Link Aggregation. Najednou bude možné pro surfování využívat obě sítě a spojovat tak rychlost. Určeno je to zejména pro operátory, kteří zároveň poskytují i Wi-Fi připojení.

Když už jsme u Wi-Fi, Snapdragon 820 podporuje standard 802.11ac (Wave 2). Umí využít až 80MHz kanál a díky 2×2 MU-MIMO může komunikovat rychlostí až 867 Mb/s. Novinka Qualcommu si poradí i se standardem 802.11ad (WiGig). Využívá bezlicenční pásmo 60 GHz a dokáže přenášet data rychlostí až 4,6 Gb/s při podobné spotřebě jako 802.11ac. Má však kratší dosah, takže se bude používat především v domácnostech, například pro přenos 4K videa. Snad se dočkáme prvních telefonů a tabletů, které budou WiGig obsahovat. Podporu už totiž měly i starší Snapdragony.

Telefony se Snapdragonem 820 budou moci při volání bez přerušení přecházet mezi 2G, 3G, LTE i Wi-Fi sítěmi (pokud to bude podporovat operátor). Qualcomm navíc počítá s využitím nové generace HD Voice (ještě lepší zvuk), A kromě VoLTE (Voice over LTE) umí i ViLTE (Video over LTE).

Zase rychlejší nabíjení

Snapdragon 820, ale i modely střední třídy jako Snapdragon 430, 617, 618 a 620 podporují novou technologii Quick Charge 3.0. Má zrychlit nabíjení až čtyřnásobně oproti běžným nabíječkám. Ve srovnání s QC 2.0 efektivita stoupla o 38 %.

Telefon si bude moci sám kdykoliv říct, kolik šťávy zrovna potřebuje. Napětí půjde škálovat od 3,6 do 20 V v krocích po 200 mV. Quick Charge 2.0 podporoval jen 5, 9, 12 a 20 V. Typický telefon s QC 3.0 bude  možné z nuly na 80 procent nabít za 35 minut. S normální nabíječkou by to trvalo hodinu a půl. QC 3.0 počítá se všemi typy konektorů (microUSB, USB-C i proprietární).

" frameborder="0" height="360" width="640">

A to nejdůležitější, kdy se Snapdragonu 820 dočkáme? Qualcomm stále mluví o dostupnosti v koncových zařízeních v první polovině roku 2016. Je více než pravděpodobné, že na něj narazíme na nových produktech na únorovém veletrhu MWC konaném v Barceloně. Na S820 by měla nová generace špičkových chytrých zařízeních od LG, HTC, Sony nebo možná i Samsungu, pokud jeho Exynosy náhodou nebudou lepší.

 

Zdroj: Qualcomm (1, 2, 3, 4, 5)

Byl pro vás článek přínosný?