Hlavní navigace

Další platby mobilem. Sodexo umí nahradit karty Androidem s NFC

6. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Sodexo určitě znáte coby provozovatele papírových stravenek poskytovaných jako firemní benefity. Ne všichni už ale vědí, že papírové lístky už mají elektronickou náhradu. Sodexo nabízí i čipové karty Gastro Pass (pro jídlo a potraviny) a Flexi Pass (pro volnočasové aktivity), případně Multi Pass (kombinace obojího). Od minulého týdne už zaměstnanci nebudou muset nosit ani karty. V Obchodě Play pro Android je ke stažení aplikace Sodexo Mobilní platba, která je zastoupí. Stačí mít telefon s podporou NFC. Služba funguje podobně jako třeba Android Pay, která k nám přijde příští týden.

Přehled karet
Přehled karet
Dokončená registrace
Dokončená registrace
Potvrzení registrace
Potvrzení registrace
Registrace stravenky
Registrace stravenky
Přihlášení
Přihlášení

Nejdříve je však třeba aplikaci spustit, zadat pin, zvolit potřebnou kartu (pokud je jich víc) a pak telefon přiložit k terminálu. Platit lze i offline, po pěti platbách je ale potřeba se připojit k internetu. Terminálů s podporou karet od Sodexo je v Česku přes 15 000.

K zabezpečení citlivých karetních údajů využívá Mobilní platba služby tokenizace, tedy procesu, při kterém se číslo karty (tzv. PAN, Primary Account Number) nahrazuje jinou hodnotou, tzv. tokenem. V případě aplikace Mobilní platba je token náhodným číslem, a tak není možné z jeho znalosti odvodit původní hodnotu čísla karty.

Tokeny jsou v aplikaci Mobilní platba uloženy a používají se v případě transakce na EMV terminálech místo skutečné hodnoty čísla karty. Pro zajištění vysoké bezpečnosti jsou tokeny časově omezeny a pro každou transakci unikátní. Ani v případě úniku tokenů z aplikace tak nehrozí kompromitace skutečné karty,“ říká Roman Cinkais ze společnosti Diebold Nixdorf, dodavatele informačních systémů pro oblast bankovnictví a maloobchodu.

Byl pro vás článek přínosný?