Hlavní navigace

Sony výrazně snížilo náklady a po letech ztrát dosáhlo u Xperií zisku. Na jednom telefonu vydělá 88 dolarů

28. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Sony
Sony zatím výrobu Xperií drží. Narozdíl od LG (a z části i HTC) o prodeji či ukončení neuvařuje. Za celý svůj fiskální rok (duben 2020 až březen 2021) prodalo celkem 2,9 milionů smartphonů Xperia.

Poslední čtvrtletí bylo slabší než to předchozí, ale vánoční čtvrtletí je vždy specifické. Sony za Q1 tohoto roku prodalo stejně jako loni 400 tisíc telefonů a po letech poklesu je stagnace vlastně dobrým znamením. Necelé tři miliony telefonů za rok jsou jen mírným poklesem proti minulému fiskálnímu roku.

Sony ovšem v poslední době výrazně snižovalo náklady a slučovalo divize. Díky tomu je nyní konečně v zisku. Naposledy se to Japoncům podařilo v roce 2017, mezitím na mobilech dva roky prodělávali. Sony si nyní jen v mobilním byznysu přislo za rok na 255 milionů dolarů a pokud bychom to přepočetli na prodané kusy, tak jde o zisk asi 88 dolarů na jednom smartphonu.

Stále platí, že 400 tisíc telefonů za čtvrtletí jsou historicky nejnižší čísla, ale pokles se aslepoň prozatím zastavil. Sony se také daří v jiných divizích, například herní konzole PlayStation 5 (ač se nedá sehnat) se prodává skvěle. Ve srovnání s Xperiemi asi tak dvacetkrát.

zdroj: Sony, phonearena

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.