Hlavní navigace

Tak ne Google, ale Amazon koupí herní síť Twitch za miliardu dolarů

25. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už jsme brali za téměř hotovou věc, že Google pohltí herní streamingovou síť Twitch. Miliardový obchod má ale nakonec jiného kupce – Amazon. Ten před pár minutami potvrdil, že za tři roky starou službu zaplatí přesně 970 milionů dolarů v hotovosti. Obchod by měl být dokončen ještě letos.

Twitch nakonec za miliardu dolarů kupuje Amazon
Twitch nakonec za miliardu dolarů kupuje Amazon

Twitch má podle červencových statistik 55 milionů unikátních návštěvníků, kteří zhlédli přes 15 miliard minut videa od více než milionu autorů. V USA se Twitch podílí na celkovém internetovém provozu z 1,8 %. To není nic proti Netflixu (32 %), Googlu (22 %) nebo Applu (4,3 %), ale je to více, než kolik zatíží linky Hulu, Facebook nebo právě Amazon.

Google, tedy přesněji YouTube, letos začal pracovat na konkurenční službě, která by rovněž umožnila hráčům streamovat obraz v reálném čase, ale komunita se už přesunula dávno jinam. Z PS4, Xboxu One, PC nebo nově Shield Tabletu už hráči sdílejí své zážitky právě na Twitchi.

 

Vybrali jsme si Amazonu, protože věří naší komunitě, sdílejí naše hodnoty, dlouhodobé vize a chtějí nám pomoci tento proces urychlit. Téměř všechno zůstane při starém: naše kanceláře, zaměstnanci, značka a hlavně také nezávislost. Ale s podporou Amazonu budeme mít prostředky, abychom mohli Twitch dále vylepšovat,“ říká CEO Twitche Emmett Shear.

Vysílání a sledování hraní je celosvětovým fenoménem a Twitch vybudoval platformu, která spojuje desítky milionů lidí, kteří každý měsíc sledují miliardy minut videa od The International (soutěž v Dota 2), přes rekord v Mariovi až po konferenci E3. A to jsou Twitchi teprve tři roky,“ říká Jeff Bezos, CEO Amazonu. „Stejně jako Twitch jsme posedlí našimi zákazníky a rádi myslíme jinak. Moc se těším, jak se od nich budeme učit a pomáhat jim rychleji vyvíjet nové služby pro herní komunitu.

Akvizice je překvapivá, ale Amazon je dnes více než jen obří e-shop a další produkty nesoucí stejnou značku. Provozuje také filmové weby IMDB a Box Office Mojo, internetový měřič Alexa, fotoweb Dpreview.com a další. Všechny si navenek ponechaly velkou nezávislost, takže se neobáváme ani přílišných zásahů do Twitche.

MMF24

Hrám se Amazon rovněž nevyhýbá. Letos například koupil vývojářské studio Double Helix Games, hry propaguje na tabletech i telefonech Kindle a jeho nové multimediální centrum Kindle TV rovněž slouží jako jednoduchá herní konzole.

Zdroj: Amazon, Twitch

Byl pro vás článek přínosný?