Hlavní navigace

Šeptanda: Smlouva je podepsána, Google za miliardu dolarů koupí herní video síť Twitch

25. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

YouTube je už teď plný Let's Play videí, tedy komentovaných záznamů procházení hrou. Letos pak firma oznámila nové API, pomocí něhož by bylo možné streamovat obraz ze hry v reálném čase. To už léta využívá konkurenční platforma Twitch. Není náhoda, že se o ni začal Google zajímat. O možném nákupu už květnu hovořily list Wall Street Journal a časopis Variety.

YouTube prý koupí Twitch za miliardu dolarů
YouTube prý koupí Twitch za miliardu dolarů

Deník VentureBeat teď na základě svých zdrojů píše, že Google už miliardový obchod podepsal. Už se jen čeká na oficiální oznámení a upřesnění ceny, Google ani Twitch ale zatím nechtějí zprávu komentovat.

O masivním úspěchu Twitche hovoří čísla. Během tří let služba nasbírala 45 milionů diváků, kteří si herní stream pustí alespoň jednou za měsíc. Aktivních hráčů, kteří obraz a zvuk sdílení se zbytkem světa, je přes milion. V USA se Twitch podílí na celkovém internetovém provozu z 1,8 %. To není nic proti Netflixu (32 %), Googlu (22 %) nebo Applu (4,3 %), ale je to více, než kolik zatíží linky Hulu, Facebook nebo Amazon. Každý měsíc fanoušci zhlédnou přes 13 miliard minut videa (YouTube má 360 miliard minut).

 

To jsou hlavní důvody, proč má nový kupce zájem. Hry jsou populární a díky nim může Google a YouTube zase povyrůst. Původní investoři nasypali do Twitche okolo 35 milionů dolarů, miliarda od Googlu jim přinese několikanásobné zhodnocení vkladu.

Byl pro vás článek přínosný?