Hlavní navigace

TCL bude spolu s Japonci vyvíjet obrazovky typu JOLED a přivede „tištěný OLED“ do velkých televizorů

23. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: TCL

TCL získalo podíl v podniku JOLED a bude chtít nasadit tento typ OLEDu do televizorů. To by mohlo ohrozit monopol LG, ale také to znamená možné zlevnění i kvalitativní posun OLEDu jako takového.

JOLED je zkratka pro Japan OLED a jde o společný podnik JDI, Sony a Panasonicu (všechno japonské firmy) založený v roce 2014. JOLED vyvíjí a dodává OLED panely spíše menších úhlopříček založené na technologii tisku pixelů na polovodičovou desku. V televizorech se ale tyto displeje nepoužívají, najdete je spíše v herních monitorech či automobilech.

To by se vstupem TCL mohlo změnit. Číňani investovalo 187 milionů dolarů a v podniku tak získali necelých 11 %. Narozdíl od technologie OLED, jež vyrábí LG, používá JOLED pixely všech tří základních barev RGB. Má tedy potenciál pro širší barevný gamut (na čemž si zakládá třeba QLED).

Tip: TCL představilo technologii Vidrian Mini-LED, která integruje podsvícení přímo do skleněné desky televizoru

TCL aktuálně prodává televizory s displeji typu QLED, který vyvíjí souběžně se Samsungem. Sony a Panasonic televizory OLED mají, ale panely kupují od LG. TCL zmiňoval již dříve, že má o technologii JOLED zájem a v minulosti kvůli ní založil jiný společný podnik (Juhua Printing), ve kterém vlastní dvě třetiny. Zbytek v něm má další čínská firma Tianma, jež se také specializuje na vývoj OLEDu.

JOLED 4K TV 55 JOLED 4K TV 55

Podnik JOLED ukázal prototyp 55" 4K televizoru s vlastní technologií obrazu už v roce 2018, ale šlo jen o demonstrativní ukázku bez plánu tak velké displeje vyrábět (a konkurovat korejskému LG). Továrnu má v Japonsku.

MMF24

TCL má ale podle všeho zájem tyto panely dostat do (svých) televizorů, byť prozatím boduje vedle QLEDu hlavně svou technologií Mini-LED.

zdroj: oled-info

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.