Hlavní navigace

První Mini-LED televizor jde do prodeje. Vyzkoušeli jsme TCL X10

24. 2. 2020

Sdílet

X10 j vlajková loď TCL a prozatím prvním a jediným televizorem s podsvícením typu Mini-LED. Byl zkompletován v továrně Zyrardow u Varšavy, ostatně jako všechny televizory TCL pro evropský trh. Jinak jde o obrazovku typu QLED a její 65" úhlopříčka má rozlišení 4K. Nejen obrazem živ je divák, a tak součástí stojanu je velký soundbar Onkyo (tuto značku TCL vlastní) s podporou Dolby Atmos. Televizor lze i zavěsit na zeď, v tom případě se soundbar přemontuje pomocí dodávaných držáků zespodu přímo na televizor. K televizoru dostanete dvě dálková ovládání.

Tuhle zajímavou novinku jsem si mohl vyzkoušet přímo ve studiu, kde vymysleli výborný spot s Alexanderem Hemalou. Přes umístění v tmavším koutu si nešlo nevšimnout, že X10 je poměrně lesklý televizor. TCL se tím spíše chlubí, neboť barevnost potom může být o něco lepší, ale když by vedle stál QLED od Samsungu s antiodrazivým filtrem, volil bych ten matnější a na kvalitu barev se díval až jako na druhý parametr. Televizor je pak méně náročný na zatemnění místnosti. Ale tohle může být subjektivní.

Při instalaci zvolíte nejprve jméno televizoru (Android TV, televizor v obýváku, apod.), přičemž hned je možné vyzkoušet psaní na klávesnici. TCL nemá ovladač s qwerty na zadní straně, ale pomocí šipek se na něm píše dobře. Oba dálkové ovladače jsou ale hodně směrové a musíte jimi přesně mířit. Při výběru země je patrné špatné řazení abecedy, které sice text zobrazuje v češtině, ale pořadí má podle anglických názvů.

Jen tři HDMI

Televizor má samozřejmě DVB-T2, satelitní a kabelový tuner. Pro ladění lze vybrat samostatně digitální kanály, rádií se ale nezbavíte.

Na zadní straně najdete pouze tři porty HDMI. Všechny mají podporu 4K. Z jiných značek jsem zvyklý na čtyři a pro náročného uživatele je i to někdy málo. TCL však má takto postavenu celou platformu a na přímý dotaz jsem se dozvěděl, že by bylo příliš náročné to měnit.

TCL X10 obr1 Porty

Vedle zapínacího tlačítka je i malý přepínač s piktogramem mikrofonu. Měl by umět vypnout naslouchání hlasového asistenta, což bude aktuální až s budoucím firmwarem. Poté bude možné televizor probudit frází Ok Google a takto jej i ovládat.

Android TV

Úvodní obrazovka patří rozhraní Android TV 9.0. Ten obsahuje několik předinstalovaných aplikací, které nejde odinstalovat. Netflix, YouTube ani Amazon Prime by nevadil, ale takový ErosNow s hity Bollywoodu… no možná jsem jen konzervativní a svého diváka si i tato aplikace v Česku najde. Dělají to tak všichni výrobci v rámci nějaké spolupráce s tvůrci těch aplikací, ale záleží na míře. Z úvodní obrazovky jde ale odebrat prakticky vše.

Kromě seznamu aplikací je zde ještě jeden seznam nazvaný T-Channel. Ten obsahuje aplikace doporučené od TCL, ale pro českého zákazníka je jich užitečných jen pár. Neodinstalujete ani nepřidáte zde bohužel nic a jde opět spíše o placenou spolupráci. V branži nic výjimečné, třeba Philips má takový seznam také. Díky Androidu jde samozřejmě stáhnout i aplikace Kodi, stejně tak většina aplikací pro lokální internetové televize.

V horní liště mezi přepínáním zdrojů a nastavením je jedna ikonka navíc. Spouští aplikaci TV Guard pro zrychlení systému, jinými slovy pročistí operační paměť. Smart TV pohání procesor Realtek ATV RTD285o a 2 GB paměti (volných okolo 800 MB), o obraz se stará Novatek. TCL si tedy vlastní obrazový procesor zřejmě nevyvíjí.

Z důvodu úspory energie (a možná i kvůli získání lepšího energetického štítku) se televizor pokaždé déle zapíná. To se dá změnit v nastavení zapnutím položky „Okamžité zapnutí“. Změna spotřeby je zanedbatelná.

DVB-T2 a obraz

Přes dlaždici TV se lze přepnout na živé vysílání DVB-T2. Stanice jsou rozdělené na digitální kanály a rádia a přímo na televizoru je lze i celkem snadno třídit a řadit podle sebe. Při přehrávání rádií televizor neukazuje název stanice, ale překryvný nápis „Pouze zvuk“. EPG je velmi jednoduchý, v menu nabízí i filtr podle typu pořadu, což ale zrovna nefungovalo. Pravděpodobně jde o funkci pro trhy, kde se EPG vysílá s tímto příznakem.

SD kanály nevypadají příliš dobře. O jejich upscaling se snaží nové top modely Samsungu nebo i jiných značek za pomoci umělé inteligence, obecně lepší je ale české stanice vysílající v SD prostě ignorovat. Ty s kvalitním obsahem jsou dostupné v HD i v rámci terestrického vysílání.

HD vysílání má již vcelku pěkný obraz, jen velká 65" úhlopříčce je na tohle už trochu náročnější. Pokud máte Netflix či jiné zdroje s kvalitním obrazem, budete spokojeni, ale čistě na sledování DVB-T2 je to kromě České televize (ta vysílá ve Full HD) bída.

Pokud jde o kvalitu obrazu, tak tu jsem měřil již při návštěvě továrny v Polsku a v režimu Kino má X10 excelentní barevné podání. Vylepšení obrazu jsou spíše jednoduchá, můžete například zjemnit trhání (aniž by došlo k telenovelovému efektu), ale obecně není potřeba nic měnit. Režim kino je vhodný na vše kromě her a sportu. X10 podporuje všechny standardy HDR (HDR10, HDR10+, HLG a Dolby Vision).

Pro jednoduché otestování pomocí naší kolorimetrické sondy ve filmovém režimu jsem naměřil kontrast téměř 6000 ku 1. Případně nekonečný, pokud jsem neměřil těsně vedle sebe. Jas dosahuje hodnoty 1100 nitů (na malé ploše) a vyvážení bílé je perfektní i bez jakékoliv kalibrace. Křivka gama je skvěle vyvážené už od 20 % jasu.

Zvuk

40W soundbar Onkyo podporuje i Dolby Atmos a poskytuje vcelku dobrý zvuk. Kvůli umístění ve velké místnosti jej nebylo možné zase tolik vyzkoušet.

TCL X10 detail

Dálkové ovládání

Velký dálkový ovladač je černý a plastový. Díky úzkému tvaru se drží velmi dobře, je ale hodně směrový. Z jeho ergonomie by se řada jiných výrobců mohla učit.

Druhý menší ovladač (TCL_RC602S) má méně tlačítek a je tedy jednodušší. Ale zase ne příliš, aby nešel používat na vše. Klidně jej nechte jako hlavní a velký schovejte do šuplíku. Menší ovladač je také velmi směrový, ale lze jej navíc spárovat přes Bluetooth. Potom už nemusíte nikam mířit.

Jeho ergonomie je výborná, jen škoda tlačítka pro spuštění T-Channels. Tento rychlý přístup k pevně daným aplikacím nejde nijak změnit ani konfigurovat, tudíž spíše překáží. Tento ovladač existuje i ve variantě s Air Mouse (na místě tlačítka pro nastavení). V balení je ale verze bez Air Mouse.

Přepínání stanic funguje pomocí tlačítek P+−, ale také pomocí směrového kříže nahoru a dolů (doleva a doprava lze měnit hlasitost). První možnost funguje trošku jinak – po dojetí na konec (nebo na začátek) seznamu stanic začne přepínat zdroje signálu. Prostě přepínáte z kanálu pět směrem dolů a po jedničce vám to místo na kanál 999 skočí na HDMI1. Podle TCL jde o standardní chování, já bych si zřejmě nezvykl.

Druhá možnost pomocí směrového kříže už zdroje nepřepíná, ale přináší jinou nepříjemnou vlastnost. Pokud si aktivujete HbbTV (to je zde mimochodem ve verzi 2.0), přestane směrový kříž fungovat. Podle TCL jde o standardní chování a ne o chybu. HbbTV je ale taková „internetová televize pro chudé“, často s reklamami nebo s horší kvalitou obrazu, osobně se Červenému tlačítku spíše vyhýbám. Přepnutí kanálu v DVB-T2 trvá klidně až čtyři sekundy.

Mini-LED

TCL Vidrian Mini Led TCL Vidrian Mini Led

O miniLED (nově označované jako Mini-LED) se mluví již několik let, poprvé tuto technologii zrealizovalo právě TCL a ukázalo ji na berlínském veletrhu IFA. Jde o to, že místo stovek podsvětlovacích diod je jich použito několik tisíc. A výsledný kontrast by tak měl být mnohem lepší. Hlavně by už téměř neměl být viditelný efekt záře (halo) okolo světlého předmětu zobrazeného na tmavém pozadí.

V případě běžných LCD bez lokálního stmívání je černá vždy trochu šedá, s technologií local dimming je to už lepší, neboť obrazový procesor může v částech obrazu vypínat podsvícení. U OLEDu pak lze vypnout jednotlivé diody zvlášť. Technologie Mini-LED znamená, že lze vypnout (nebo ponechat) podsvícení na velmi malé ploše zhruba 5 x 6 cm. U OLEDu je to sice milimetr, ale u konkurentů mnohem více.

Pokud budete koukat na scénu s noční oblohou, ani u Mini-LEDu se nezbavíte halo efektu. Ale u řady scén to pomůže. A i černé pruhy při sledování filmu s poměrem stran 21:9 pak vypadají lépe.

Více o Mini-LED se dozvíte ve videu:

TCL X10 je zatím jediným televizorem s tímto typem podsvícení, ale na náš trh by měly přijít ještě dva další modely. Po té by již mohly následovat televizory s Vidrian Mini-LED, což jsou obrazovky, ve kterých je vrstva s diodami přímo integrovaná.

Shrnutí

TCL Mini LED X10 p1 TCL Mini LED X10

TCL X10 je vlajkovou lodí s výborným poměrem cena/výkon. Základní OLEDy sice seženete i za půlku, TCL však vsadilo na QLED a miniaturizaci podsvícení. A také na přítomnost všech aktuálních obrazových a zvukových technologií.

MMF24

Co se TCL zatím příliš nedaří je upscaling z nižšího rozlišení, takže pokud koukáte pouze na terestrické vysílání, takovouto televizi nejen že nepotřebujete, ale uděláte lépe, pokud si koupíte nějakou s menší úhlopříčkou. Také tři HDMI jsou na takový televizor málo.

V případě kvalitního zdroje (a tím může být i Netflix) se výhody už projeví. Menu je jednoduché, místy trpí na špatný překlad. Velmi se mi líbí provedení dálkového ovládání, kde si TCL nezadá ani s ovladačem od LG.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.