Hlavní navigace

Telegram už nebude jen nezávislý textový komunikátor. Naučí se telefonovat

18. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vývoj se soustředil na zprostředkování kvalitní zabezpečené textové komunikace. Není už ale na čase přinést také volání?

Když byl před třemi roky spuštěn nezávislý komunikátor Telegram, byl jsem z něj nadšený. Nebo aspoň z celé myšlenky. Jedná se o projekt s otevřeným zdrojovým kódem, takže mohou vznikat alternativní klienty, přitom je podpora různých platforem už ze strany autorského týmu na výborné úrovni.

Podle Statisty je Telegram devátým nejpoužívanějším mobilním komunikátorem. Používá jej 100 milionů lidí.

K tématu: Jak vznikl nejbezpečnější chat od tvůrce VKontakte?

Navíc dnes není snadné uniknout velkým korporacím, které pak informace o nás využívají mj. k cílení reklam. Kdo se nechce svěřovat do péče Facebooku, vyhýbá se hned dvěma největším komunikačním sítím světa, a sice Mesengeru a WhatsAppu. Uzavřenost komunikačních sítí se stala standardem. V době sledování vládními organizacemi se tak Telegram dostal do našich hledáčků – platí za jednu z nejbezpečnějších služeb, navíc je z části otevřený.

Osobně mi na něm dříve vadila nespolehlivost oznámení, která často nefungovala. A pak mi v něm chyběla možnost volat. Skype používám právě díky možnosti nejen psát, ale i volat, případně videotelefonovat. Je sice pravda, že ani WhatsAppu chybějící volání na cestě za popularitou nepřekáželo, v rámci snahy o co největší rozšíření nicméně volání patří k věcem, které by komunikátor logicky podporovat měl.

Telegram nedávno vyšel ve verzi 1.0 Telegram nedávno vyšel ve verzi 1.0

Volání nemělo vysokou prioritu

Tým kolem Telegramu se dříve odvolával, že zatím o volání není zájem a že se soustředí na jiné aspekty komunikace. V dubnu 2015 ale uvedl, že vyvinul technologií pro šifrované telefonování. Proč nebyla dosud nasazena, není známo. Tedy, víme, že neměla prioritu, ale to je vše. Změnil se seznam priorit? Patrně ano. Pavel Durov, zakladatel služby, na svém Twitteru potvrdil, že volání dostaneme.

V tuto chvíli je možné pouze nahrávat zvukové zprávy a ty posílat, což připomíná záznamník. Kromě letmé zmínky bohužel nevíme nic dalšího. Aspoň oficiálně; mluvčí pro VentureBeat odmítl situaci dále komentovat. Neoficiálně bylo volání spatřeno v betaverzi Telegramu, jak upozornil Neowin. Podle všeho tak již jen čeká na aktivaci ze strany vývojového týmu.  Jaký máte názor na telegram? Chtěli byste, aby umožňoval volat, tak jako jiné moderní služby?

Byl pro vás článek přínosný?