Hlavní navigace

Trump chce prý TikTok zničit. Požaduje peníze z jeho prodeje Microsoftu pro státní rozpočet USA

4. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: TikTok | koláž: Petr Urban / Cnews
Sociální síť TikTok je velmi populární u mladých uživatelů. Jenže jde o čínskou aplikaci, a tak má problémy nejen ve Spojených státech. Donald Trump ji chce zakázat, pokud její část nekoupí pro USA důvěryhodná firma. Třeba Microsoft. To se ale zase nelíbí Číně, navíc Trump začal požadovat i peníze.

TikTok je pro Trumpa příliš čínský, pro Čínu ale zase začíná být příliš americký. Sice jej vlastní čínská firma ByteDance a mezi řediteli je to samý straník, ale třeba jeho COO je Kevin Mayer z Disney a připravované ústupky Spojeným státům se nelíbí ani číňanům, ani generálnímu řediteli TikToku.

„Čína nikdy nepřijme krádež TikToku a má mnoho možností, jak reagovat na nucený prodej“ zaznělo ve státních novinách China Daily. CEO a zakladatel TikToku Zhang Yiming prohlásil, že skutečným cílem Donalda Trumpa je TikTok zničit.

Tip: Trump versus TikTok. Zakáže americký prezident populární aplikaci?

V zákulisí se zřejmě připravují jedná s Microsoftem, který sám sobě dal lhůtu do 15. září. Zda dojde k dohodě a odkoupí část TikToku včetně dat uživatelů je teď otázka vhodná do rulety. Navenek to vypadá tak, že Trumpovi vadí čínský TikTok, Microsoft se nabídnul, že odkoupí jeho americkou část, na což Trump přikývnul a TikTok se k tomu vyjadřuje neurčitě. To platilo donedávna, ale spor se vyostřuje.

Trump: „Prodejte to Microsoftu nebo někomu a dejte nám navíc peníze“

Ministra zahraničí Mike Pompeo řekl, že data z TikToku míří přímo k Čínské komunistické straně a Trump začal požadovat, aby významná část peněz z této transakce šla do státního rozpočtu. Co tímhle myslel nechápou ani americká média, protože takový požadavek hraničí s výkupným. Peníze by zde navíc dával Microsoft, čili ByteDance by neměl dostat celou platbu, ale sumu poníženou o „poplatek vládě“.

TikTok a Trump zdroj Song Chen Ilustrace z deníku China Daily

Trump by se možná nakonec mohl spokojit s tím, že do TikToku vstoupí nějaká jiná „dostatečně americká“ společnost a získá kontrolní podíl a nějakou kontrolu nad daty amerických občanů. V médiích zaznělo i jméno Apple, jež to ale odmítl.

MMF24

Byť jde hlavně o síť pro děti, TikTok používá i významná část příslušníků ozbrojených složek. Celé to může být hra a snaha mít dobrou pozici pro vyjednávání. To nic nemění na tom, že Donald Trump nyní požaduje nemorální poplatek.

zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.