Hlavní navigace

Údajné specifikace GeForce GTX 750 jsou venku. Lepší než GTX 650 Ti Boost?

30. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po delší době chystá zřejmě Nvidia něco nového v segmentu levnějších karet – karty GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti. Tyto modely mají údajně dokonce být prvními kartami založenými na nové generaci GPU označené Maxwell. Obvyklý kolotoč různě důvěryhodných úniků informací se již v přípravě na jejich uvedení zdárně roztočil, a tak vás můžeme seznámit s údajnými parametry slabšího (ale levnějšího) z obou modelů, karty GeForce GTX 750 („bez přívlastku“).

Tato karta možná bude podstatně zajímavější, než to vypadalo na základě zvěstí z minula. Podle těch měly být obě sedmsetpadesátky velmi podobné stávajícím modelům GTX 650/650 Ti. Jenže dle informací, které předčasně vytrousil jistý čínský obchod, by GeForce GTX 750 mohla být podstatně výkonnější než její jmenovec GTX 650. Její GPU si z 384 stream procesorů u předchůdkyně polepší rovnou na 768 jednotek; ty budou navíc poměrně vysoko nataktované – na 1020 MHz v základu a 1085 MHz za Boostu. Počty rasterizačních a texturovacích jednotek bohužel neznáme, čistě na shadery by ale nová karta měla být výkonnější než GeForce GTX 650 Ti Boost. 

Paměťová sběrnice nicméně zůstává 128bitová. Na ní má karta, k níž v Číně unikly prospekty, pověšen 1 GB paměti GDDR5 na efektivním taktu 5,0 GHz, což ukazuje na snahu nasadit relativně atraktivní cenu. Modely s 2 GB by snad podle staršího také měly existovat, zde však o nich zdroj nehovoří.

Údajné specifikace GeForce GTX 750

Prospekty explicitně sdělují, že grafika již patří do generace Maxwell, uvedena je také podpora DirectX 11.2. To sice ještě nevylučuje možnost, že se přece jen jedná o nějakou formu revize staršího GPU GK106, s postupujícím časem se ale zdá pravděpodobnější, že by se skutečně mohlo jednat o nové GPU (dost možná čip GM107, o němž je nejčastěji slyšet).

 

Z čínských materiálů (bohužel jde o obrázky, což brání snadnému použití i tak nepříliš účinných strojových překladačů) lze ještě vyrozumět, že karta má údajně používat přídavné napájení šestipinovým konektorem (což je v rozporu s tím, co psal web SweClockers, možná tedy referoval o jiném modelu). Napájení je snad šestifázové (4 + 2) a karta – tedy ta, kterou prospekty inzerují – ponese výstupy DVI, HDMI a analogový port.

MMF24

Těžko říct, zda je vyobrazený chladič referenčním řešením pro tyto karty. S definitivní platností se to má prý ukázat 18. února (februára), což je den, kdy mají údajně grafiky GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti jít na trh. pokud se ovšem různé zdroje nespletly, což při poměrně chaotické povaze zatím se vynořivších informací nelze vůbec vyloučit. I zde uvedené informace jsou neoficiální (a neověřené), berte je tedy také s obvyklou rezervou.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?