Hlavní navigace

Unikly kompletní parametry GeForce GTX 750/750 Ti i chystaného Titanu Black

15. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden se už provalila většina specifikací nového čipu GM107, který u Nvidie otevře generaci GPU architektury Maxwell a dá vzniknout kartám GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti. Do skládačky nám nicméně chyběly ještě specifické parametry obou karet, tedy referenční takty, TDP a podobně. I tyto informace ale již stihly uniknout, takže před uvedením, naplánovaným na 18. února (februára) víme prakticky vše podstatné. Mimochodem, kompletní parametry již máme i k highendové GeForce GTX Titan Black, ale jedno po druhém.

Informace o obou kartách s čipem GM107 se objevily na vietnamském fóru Tinhte.vn a nejde vlastně o nic jiného než fotografie přímo z oficiální tiskové konference (což bylo od původců úniku pochopitelně hrubé porušení NDA). Tuto kořist si můžete prohlédnout na snímcích v galerii – vedle podoby karet se ve slajdech také oficiálně objevuje tvrzení, že Maxwell proti Kepleru dosahuje dvakrát lepšího poměru mezi výkonem a spotřebou.

GeForce GTX 750 Ti dle slajdů ponese 640 stream procesorů, 40 texturovacích a 16 rasterizačních jednotek (což jsme ale již věděli). Referenční takty budou činit 1020 MHz v základu, průměrné turbo či Boost je 1085 MHz. GPU bude mít na 128bitové sběrnici pověšenu paměť GDDR5 v kapacitě 1 či 2 GB a její referenční takt bude 5,4 GHz efektivně. To vše se vejde do TDP 60 W. Externí napájení nebude vyžadováno (pokud si výrobci karet neusmyslí jinak).

GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti (Tinhte.vn)
GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti (Tinhte.vn)

Slabší model GeForce GTX 750 bude mít GPU taktováno na stejné frekvence (1020/1085 MHz), avšak v částečně deaktivované konfiguraci. Karta tedy bude mít jen 512 stream procesorů a 32 texturovacích jednotek; počet jednotek rasterizačních zůstává na číslu 16, stejně jako si karta zachovala 128bitový paměťový řadič. Paměť GDDR5 nicméně bude pomalejší – referenční takt je jen 5 GHz efektivně – a také menší. Od této karty údajně mají existovat jen verze s 1 GB paměti, nikoliv už modely s 2 GB (ačkoliv nevíme, zda to nebude povoleno u nereferenčních modelů). Za nižší výkon oplátkou karta bude úspornější, ale nijak výrazně: TDP je stanoveno na 55 W. U obou karet každopádně spotřeba vypadá velmi dobře, přinejmenším na papíře.

Karty na fotografiích mají poměrně nezvykle řešenou záslepku. Byť chladič sám je dvouslotový, záslepka zdvojena není. Nvidia na ní ale vedle sebe natěsnila dva výstupy DVI. Do zbývajícího prostoru se už vešlo jen zmenšené HDMI, nikoliv klasický port. Karty mohou být vybaveny i DisplayPortem, ten je však volitelnou položkou. Co karty také nemají, je konektor pro SLI.

Aby toho nebylo málo, vyplavaly nám také kompletní parametry GeForce GTX Titan Black, což bude náhrada za loňský model Titan, zřejmě prodávaná za stejnou cenu (1000 USD). I tato karta má přijít v úterý 18. února (februára), nicméně se okolo toho prý nemají dít příliš velké fanfáry. Vzorky má dostat jen poměrně úzký okruh recenzentů, zato by se ale prý karty měly objevit v obchodech hned či krátce po ukončení informačního embarga. Tedy alespoň dle informací webu VideoCardz.

 

Titan Black zaujme opět úplně nejvyšší pozici mezi (jednočipovými) grafikami Nvidie, měl by totiž být výkonnější i než GeForce GTX 780 Ti. Čip GK110 (ve verzi označené jako GK110-430) bude mít aktivních všech 2880 stream procesorů, 240 texturovacích a 48 rasterizačních jednotek. Takt GPU bude v základu 890 MHz (o 15 MHz nad modelem GTX 780 Ti), průměrné turbo má být až 980 MHz (zde je to o 52 MHz více). Takt paměti GDDR5 bude stejný jako u levnějšího „vnitřního nepřítele“, tedy 7 GHz efektivně. Titan Black ale bude mít 6 GB paměti, zatímco GeForce GTX 780 Ti se vyrábí jen a pouze ve variantě s 3 GB. Šířka sběrnice je pochopitelně 384 bitů.

MMF24

TDP karty má být stanoveno na 250 W a pro externí napájení bude používat po jednom šestipinovém a osmipinovém konektoru. Chladič je nakonec zřejmě prakticky beze změny převzatý z původního Titanu; původní domněnky o tom, že karta bude v souladu s názvem vyvedena v černém, se tedy ukázaly býti liché. Zdá se, že do černého se nakonec převleče jen nápis Titan vytlačený na krytu chladiče a snad i žebra jeho pasivu – pokud nás tedy dostupné obrázky nešálí.

Zdroje: VideoCardz (1, 2), Tinhte.vn

Byl pro vás článek přínosný?