Hlavní navigace

Unikly testy a parametry GeForce GTX 860M. První mobilní Maxwell vyhlíží slibně

7. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Nvidia uvedla čip GM107 (kartu GeForce GTX 750 Ti jsme pro vás již otestovali), bylo evidentní, že vzhledem k dobrému poměru mezi výkonem a spotřebou bude nová architektura Maxwell obzvláště vhodná pro použití v noteboocích. Na příchod GM107 do této oblasti trhu zřejmě nebudeme muset dlouho čekat. Nvidia údajně brzy uvede mobilní kartu GeForce GTX 860M založenou na čipu GM107; první uniklé benchmarky a parametry nového modelu již jsou na světě.

Informace o tomto Maxwellu pro laptopy se objevily na fóru NotebookReview, jehož uživatel pořídil pár základních benchmarků a připojil i výstup programu GPU-Z. GeForce GTX 860M bude dle něj používat plnou konfiguraci čipu GM107 s 640 stream procesory, 16 rasterizačními a 40 texturovacími jednotkami. V tomto ohledu tedy půjde o obdobu modelu GeForce GTX 750 Ti pro desktop, ovšem verze pro notebooky bude mít nižší takty. Jaké přesně budou, ale nevíme. V GPU-Z sice u jádra můžete vidět frekvenci 540 MHz, podle původce úniku ale program čte tuto informaci špatně, takže pozor – reálný takt bude jiný.

GeForce GTX 860M dle programu GPU-Z. Pozor, takt GPU je čten chybně (NotebookReview)
GeForce GTX 860M dle programu GPU-Z. Pozor, takt GPU je čten chybně (NotebookReview)

Co je ale údajně na snímku pravdivé, je frekvence pamětí GDDR5. Ty běží na 1253 MHz, efektivní takt tedy činí relativně vysokých 5 GHz. Paměťová sběrnice je zachována na plných 128 bitech a tato konkrétní GeForce GTX 860M má celkem osazeny 2 GB paměti.

Přiložené testy výkonu údajně pořízené na GeForce GTX 860M můžete vidět v galerii. V 3DMarku 11 si v nastavení performance Maxwell s výsledkem P5339 vede dokonce lépe než GeForce GTX 770M z vyšší výkonnostní kategorie (jde o kartu s čipem GK106 a 960 stream procesory na taktu 811 MHz). V nastavení Extreme už Maxwell o trošku zaostal (výsledek: X1662), to lze ale asi přičíst na vrub širší paměťové sběrnici modelu GTX 770M.

 

KL24

Dle posledního průzkumu analytické firmy Jon Peddie Research se nyní Nvidii daří v noteboocích lépe než AMD. Vzhledem k nízké spotřebě, kterou Maxwell vykazuje, se nejspíš tento trend opět posílí a karty GeForce svůj tržní podíl ještě zvednou. Podle původce úniku se grafické karty GeForce GTX 860M (a rovněž model GTX 850M, o němž zatím podrobnosti nemáme) objeví například v noteboocích MSI, a to modelech GE60/GE70 Apache a GS60 Ghost. Tzv. „design wins“ ale asi Nvidia postupně sklidí mnohem víc.

Zdroj: VideoCardz, NotebookReview (fórum)

Byl pro vás článek přínosný?