Hlavní navigace

Přichází standard DisplayHDR True Black pro OLED HDR monitory se skutečnou černou

4. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je to docela dlouho, co konsorcium VESA přišlo s certifikacemi DisplayHDR, které usnadnění nákup monitorů tím, že standardizují parametry pro HDR zobrazení, takže logo DisplayHDR 400/600/1000 říká, co můžete od takového LCD čekat. Teď se k těmto standardům přidají ještě další kategorie, vytvořené speciálně pro monitory nepoužívající panely LCD, ale technologii OLED, a také nová certifikace pro notebooky.  

DisplayHDR True Black

Hlavní bolestí monitorů LCD je, že nemají černé body nikdy úplně černé. Podsvícení, které u nich vytváří jas tím, že je filtrováno barevnými subpixely, totiž vždy trochu prosvítá. To omezuje kontrast a způsobuje, že černá barva je jen tmavě šedá. VESA nyní zavádí novou certifikaci DisplayHDR True Black, jež budou dostávat monitory, které touto nemocí netrpí, tedy momentálně ty s technologií OLED. Ta totiž tvoří pixely přímo z miniaturních svítících LED a při jejich vypnutí může pixel být reálně černý.

Monitory nesoucí logo DisplayHDR True Black budou muset splnit požadavek, aby při zobrazení černé měly jas maximálně 0,0005 cd/m² (pro srovnání – u monitorů DisplayHDR 1000 se stmívatelným podsvícením se požaduje maximálně 0,05 cd/m², limit je tedy stokrát vyšší). Tato hodnota je na hranici toho, co dokáží přístroje ještě měřit a prakticky asi vyjde stejně jako nula. OLED monitory s touto certifikací tedy budou mít obzvlášť dobré podání tmavých tónů a scén.

Podobně jako u běžného DisplayHDR budou i zde existovat různé verze. Momentálně jsou definovány standardy DisplayHDR 400 True BlackDisplayHDR 500 True Black, přičemž číslo opět udává maximální jas (v cd/m²) bílé pro jednu desetinu obrazovky. Při zobrazení na celé ploše a/nebo dlouhodobě je požadavek alespoň 300 cd/m² u DisplayHDR 500 True Black a 250 cd/m² u DisplayHDR 400 True Black. Vyšší verze zatím neexistují, protože OLED nedokáže vyvinout tak vysoké jasy, jako HDR panely typu LCD. Nicméně díky mnohem nižšímu spodnímu prahu černé bude dynamický rozsah a kontrast přesto vyšší, jen monitor nebude schopen přesvítit tak silné okolní osvětlení. Tyto monitory by tak měly vzdor nižším maximálnímu jasu soupeřit s nejlepšími LCD kategorie DisplayHDR 1000, nelze je srovnávat s obyčejným DisplayHDR 400.

Výhoda proti certifikacím DisplayHDR pro LCD bude u monitorů s certifikací True Black ještě rychlost odezvy. Standard bude garantovat, že z černé na maximální bílou se musí obrazovka dokázat rozsvítit jen za dobu dvou snímků, zatímco u běžného DisplayHDR je považováno osm. Odezva je opět jednou ze silných stránek OLED, takže standard True Black toto reflektuje. Jinak technologie bude vyžadovat stejné barevné pokrytí jako DisplayHDR 600 a 1000: 99% sRGB a 90 % DCI-P3. Panely musí mít alespoň 8bitovou nativní barevnou hloubku, s ditheringem pak 10 bitů.

DisplayHDR 500

Kromě toho VESA také přidala další běžný standard pro LCD: DisplayHDR 500. Ten je zaměřený hlavně na notebooky, i když vyloučeno není ani použití u stolních monitorů. Ač to tak podle označení může vypadat, není někde na půl cesty mezi stupněm 400 a 600, je mnohem blíže svému vyššímu sousedovi. Všechny parametry, jako je požadavek lokálně stmívatelného podsvícení, 10bitového panelu s nativní 8bitovou hloubkou (+2 bity dithering) a pokrytí gamutu aspoň 90 % barevného prostoru DCI-P3, jsou stejné jako pro DisplayHDR 600. Oproti tomu DisplayHDR 400 má mnohem méně striktní požadavky, které prakticky mohou plnit i běžná LCD se standardním gamutem. DisplayHDR 500 se od verze 600 liší podle všeho jen tím, že mu stačí nižší maximální jas 500 cd/m². To je požadavek pro krátkodobá maxima, dlouhodobě musí panel udržet 320 cd/m² (u šestistovky je to 350 cd/m²).

Smysl tohoto mezistupně je asi ten, že panely notebooků nedosáhnou vyšších HDR jasů tak snadno. Zároveň u obrazovky také budete blíž, takže asi maximální svítivost nemusí být až tak na závadu. A v ostatních parametrech, jak už bylo řečeno, budou panely s certifikací DisplayHDR 500 muset být stejně dobré jako DisplayHDR 600. Tuto novinku lze tedy považovat za nové minimum pro „reálné HDR“.

KL24

Tyto standardy by už měly být publikovány a přichystané k certifikaci monitorů. Kdy se ale první modely, které by tato loga mohly dostat, objeví v obchodech, to nevíme. Monitory OLED pro PC zatím na trhu nejsou, ale přichystání certifikace True Black by snad mohlo znamenat, že se na trh chystají (zde lze asi připomenout prosincovou zprávu o OLED panelech firmy JOLED, které by se snad měly v herních LCD objevit ještě letos). Možná se tedy situace brzy změní.

Byl pro vás článek přínosný?