Hlavní navigace

„Operátor jako aplikace.“ Vodafone začal podporovat eSIM

Sdílet


Konec klasických SIM karet je ještě daleko, ale nástup programovatelných čipů eSIM tomu hodně pomůže. A velkou zásluhu na tom bude mít Apple. Ten v roce 2016 nasadil eSIM do iPadů, v roce 2017 do hodinek Watch a loni do všech nových iPhonů.

V Česku tuto technologii doposud podporoval jen T-Mobile, dnes se přidal i Vodafone. Pokud jde o mobily, oba eSIM podporují jen na iPhonech XR, XS a XS Max. Ne, že by se jich u nás oficiálně prodávalo více. Pixely 3 od Googlu sice eSIM také obsahují a firma se snaží technologii rozšířit do světa, Češi ale zatím mají smůlu.

eSIM je čip integrovaný přímo na základní desce. Číslo u operátora se do něj nahrává pomocí tzv. profilu. V každém čipu jich může být až osm, mezi nimiž se libovolně přepíná (zatím nelze mít aktivních více najednou).

Operátoři vyzdvihují praktičnost systému, ale v praxi zatím převažují spíš nevýhody. Klasickou kartu totiž můžete dle libosti přehazovat mezi telefony. eSIM ale aktivujete jednou a do druhého zařízení už ji nahrát nemůžete. Musíte na pobočku pro nový lístek s QR kódem, přes který se profil stahuje. V budoucnu by mělo jít QR kódy generovat elektronicky bez návštěvy pobočky, do té doby se ale uběháte.

Oživeno (17:00) – U Vodafonu lze QR kód využít opakovaně i bez návštěvy pobočky. Nejprve je ale třeba profil z jednoho mobilu řádně smazat a pak nahrát do druhého.

Byl pro vás článek přínosný?