Hlavní navigace

Western Digital uvádí další Red. Tentokrát jde ale o SSD určené pro NASy

25. 10. 2019

Sdílet

Výrobce disků Western Digital představil nové modely z řady Red. Kromě vyšších kapacit 3,5" disků je to poprvé i SSD tohoto jména. Stejné je i určení, Redy patří do NASů. Klasické 3,5" disky WD Red (i Red Pro) povýšily na kapacitu 14 TB. Aktuálně největší prodávaná kapacita činí 16 TB, kde má zatím prvenství Seagate, ve 14 TB nabízí WD již modely Ultrastar či Gold. WD Red by ovšem mohl nabídnout příznivější cenu. Na HAMR si však musíme počkat. Nové modely budou značené jako WD140EFFX a WD141KFGX. Oba mají 256GB vyrovnávací paměť, ale ve zbytku parametrů se liší. Red je určený pro zátěž 180 TB zapsaných dat (ročně), Red Pro zvládne téměř dvojnásobek (300 TB). Vyšší je i průměrná rychlost, což je dáno také vyšší mi otáčkami. Red Pro by měl mít 7200 ot./m, a také vyšší pětiletou záruku.

Červené SSD poprvé

Zajímavější je SSD, které v případě WD existuje už v řadách Green, Blue a Black. Červený WD Red SA500 je navržený na míru NASů, čemuž odpovídá i jeho upravený firmware (stejně jako u pevných disků). Jeho úkolem je pracovat jako vyrovnávací paměť. WD jej vyrábí ve 2,5" provedení i jako formát M.2. Prodávat se bude v kapacitách 256 GB až 4 TB (v případě M.2 je to méně).

Tip: Western Digital přináší 18TB a 20TB pevné disky. Poprvé s technologií záznamu MAMR

CS24

NAS fungující pouze jako skladiště dat a multimédií většinou nic takového nepotřebuje, ale vykonné NASy, na kterých jsou data, se kterými uživatelé pracují a současně disponují třeba 10Gb síťovou kartou, tam může být rozdíl znát. WD uvádí, že je vhodný i do NASů, které slouží pro zpracování 4K a 8K videa.

Máte už SSD ve všech počítačích?

Přepočteno na reálnou kapacitu (TiB) bude 14TB disk v systému samozřejmě o něco menší. Jeho velikost by něla být zhruba 12,7 TB. Velký 3,5" WD Red v kapacitě 14 TB bude stát 539€ (asi 13 990 Kč), model Red Pro bude o 90 € dražší. Za 4TB SSD pak dáte 359€.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.