Hlavní navigace

Windows 10 v2004 skrývá funkci pro odklad upgradu o 365 dní. Není už potřeba

25. 6. 2020

Sdílet

Co se týče přístupu aktualizování, Windows 10 je rozpolcený produkt. Na jednu stranu se v něm už neděje to, že po instalaci aktualizací systém nemilosrdně zahájí dvacetiminutový odpočet následovaný vynuceným restartem, jakmile zaregistruje, že chvíli nehýbete myší. Na druhou stranu se zavedla praxe, že musíte jednou až dvakrát do roka provést upgrade. Navíc edice Home neumožňovala pozastavit příjem servisních aktualizací. Některé aspekty se časem zlepšily. I v edici Home už dnes příjem aktualizací pozastavíte až o 35 dní, z jednoho upgradu se stala obyčejná kumulativní aktualizace, proces upgradu méně blokuje práci na počítači a systém se snaží lépe plánovat automatické restartování, na které dojde s dostatečnou prodlevou po instalaci aktualizací. Navíc se loni na jaře zavedlo další uvolňující pravidlo. K automatizovanému upgradu už dochází pouze u vydání, jejichž životnost se blíží ke konci. Pokud samozřejmě upgrade dříve neprovedete ručně. Právě toto pravidlo vedlo Microsoft k tomu, aby nenápadně změnil možnosti pro správu Windows 10 v profesionální sféře.

Rok od vydání nemusí upgradovat nikdo

Web The Windows Times zaznamenal, že 23. června došlo k úpravě v dokumentaci určené právě profesionálům a profesionálkám zabývajícím se správou zařízení. Od Windows 10 verze 2004nelze snadno manuálně odkládat upgrady. Nejvíce zarážející je to, že o situaci firma informuje až měsíc po vydání – verze 2004 vyšla koncem května. (Microsoft dnes ovšem nemá problém dodat novou funkci do hotového systému.)

Vysvětluje to, tak, že odebráním funkce z Nastavení zabraňuje zmatení. Výše zmíněné loňské pravidlo totiž zabránilo, aby byla upgradována zařízení s relativně čerstvým vydáním Windows – zhruba rok od vydání daná verze není předmětem automatizovaného upgradu. Od počátku přitom bylo možné manuálně odložit instalaci nové hlavní verze až o 365 dní. Tato výhoda se nevztahovala pouze k organizacím, ale ke komukoli s edicí Pro. Funkce stále existuje, jen je skrytá.

V edici Pro a vyšších je možné upravit pravidla pomocí Editoru místních zásad skupiny (gpedit.msc): Konfigurace počítače | Šablony pro správu | Součásti systému Windows | Windows Update | Windows Update pro firmy. Pokud povolíte zásadu Vybrat při příjmu buildů Preview a aktualizaci funkcí, můžete v ní určit odklad o vybraný počet dní do max. 365. Bavíme se o tzv. pololetním kanále, pomocí předvolby lze nicméně spravovat rovněž testovací kanály.

CS24

Někteří si přitom kvůli špatnému informování výrobce chybějící předvolbu v Nastavení vykládali jako chybu a hlásili ji do Centra Feedback. Teď už tedy víme, že jde o záměr.

Zdroje: Microsoft Docs via The Windows Times

Byl pro vás článek přínosný?