Hlavní navigace

Windows 10 build 10565 zkouší nové funkce i trpělivost testujících Insiderů

13. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem jsme psali o uniklém sestavení 10558 s několika důležitými novinkami, včera Microsoft pro testery z programu Insider Preview představil ještě o chlup čerstvější build 10565. Dostupný je skrz rychlý aktualizační kanál (fast ring). Co Windows 10 umí nového?

Start má upravenou kontextovou nabídku pro změnu velikosti dlaždic. Nové piktogramy znázorní, co se při které velikosti s dlaždicí stane.

Nová nabídku pro změnu velikosti dlaždic
Nová nabídku pro změnu velikosti dlaždic

Záhlaví aktivních oken už jsou opět barevně zvýrazněná. Dosud byla aktivní okna pouze ohraničena barevnou 1px linkou, teď se situace vrací k normálu. Microsoft už sice tuto funkci aktivoval v buildu 10525, ale později ji zase zrušil. Novinku najdete v Nastavení | Přizpůsobení | Barvy | Zobrazit barvu v…

Záhlaví aktivních oken je zase barevné
Záhlaví aktivních oken je zase barevné

Zvláštní je, že záhlaví i zmíněná linka mají jiný odstín, což podle mě vypadá dost rušivě. Novinka pak navíc pochopitelně nefunguje u aplikací, které si rámy oken řeší po svém. Třeba Photoshop, ale také systémové Nastavení nebo prohlížeč Edge, který je bohužel pořád černo-černý nebo černo-šedý.

Barevné záhlaví aktivního oknaProgramy s vlastními rámy však nastavení ignorují
Barevné záhlaví aktivního okna | Programy s vlastními rámy však nastavení ignorují

Edge má mimochodem dvě novinky. Jednak umí zobrazit náhled záložky po najetí myší a jednak se naučil synchronizovat uložené Oblíbené a seznamy K přečtení. Hesla, historii, nastavení ani otevřené záložky ale nesynchronizuje.

Edge zobrazí náhledy záložek
Edge zobrazí náhledy záložek

Cortana je rovněž o kus dál. Dokáže rozpoznat a zpracovat ručně psané poznámky. Pozná v nich místa, časy a jiná data, takže z nich dokáže sestavit událost v kalendáři. S kalendářem a časy souvisí i další věc. Cortana umí v e-mailech najít rezervace lístků do kina nebo na jiné chystané akce. Na ty pak upozorňuje v denním přehledu. Umí také objednat odvoz přes Uber. U nás ale Cortana stále není, takže můžeme jen pozorovat zpovzdálí.

Zato si můžeme vychutnat dvě jiné vychytávky. V nastavení zařízení lze zvolit, aby se jako výchozí tiskárna zvolila automaticky ta naposledy použitá. Editor registrů Regedit má novou ikonku. Microsoft po dvaceti letech od vydání Windows 95 zmodernizoval ty ošklivé chlupaté kostičky v nízkém rozlišení. Přece jen se ten nákup Minecraftu za 2,5 miliardy dolarů vyplatil.

Nová ikonka RegedituStará ikonka Regeditu
Nová a stará ikonka Regeditu

Nově je možné aplikace instalovat jinde než na systémový disk. Tedy Windows aplikace, moderní aplikace, metro aplikace, nebo jak jim teď v Redmondu říkají. U běžných programů pro Windows si umístění můžete zvolit při instalaci.

Aplikace je možné instalovat na další disky
Aplikace je možné instalovat na další disky

Důležitou novinkou je, že Windows 10 bude od této chvíle možné přímo aktivovat klíčem z Windows 7, 8 a 8.1, aniž by se nejdříve musel provést upgrade. Jakmile je počítač jednou aktivován, podruhé už se při čisté instalaci nemusí klíč zadávat. Microsoft platnost ověří přes internet podle digitálního otisku počítače.

Aktivátor vezme klíče i z Windows 7 a novějších
Aktivátor vezme klíče i z Windows 7 a novějších

Skype na čtyři kusy

Aktuální sestavení má v sobě integrovaný Skype. Microsoft vzdal vývoj univerzální aplikace a místo toho Skype rozčtvrtil. Nepřeháním, jeho části jsou ve čtyřech aplikacích. Klíčová je Lidé, což je adresář kontaktů. Odtamtud můžete volat a psát, respektive vyvolat příslušné aplikace. Těmi jsou Zasílání zpráv, Telefon a Skype Video.

Skype VideoSkype Video
Zasílání zpráv | Skype Video

První slouží k textovému chatu. V budoucnu skrz ni nejspíš půjde posílat i soubory, ale teď to nejde. Zato je možné odpovídat přímo z (notifikačního) Centra akcí. U kontaktů jsou vidět i ikonku mikrofonu a kamery, ty obě spustí (video)volání přes Skype Video.

Telefon je zatím úplně zbytečný, protože obsahuje akorát seznam posledních volání nebo adresář s oblíbenými kontakty. Jenže detaily otevře v aplikaci Lidé a volá přes Skype Video. Skype Video je vůbec zavádějící název, když jím lze volat i pouze hlasově.

Opravy a nové problémy

Nejdříve ta dobrá zpráva. Windows 10 už neztiší zvuk u minimalizovaných hudebních přehrávačů instalovaných ze Storu. Zástupci připnutí na hlavní panel se zobrazí jen jednou. Aplikace z Windows Storu se aktualizují automaticky.

Přibyly však chyby nové. Pokud aplikace Xbox najde nějaké nainstalované PC hry (ty mimo Store), může spolknout i několik gigabajtů paměti. Řešením je aplikaci vypnout.

V nabídce Start nefunguje vyhledávač, pokud zároveň není aktivní Cortana. Což u nás není, proto vyhledávač nefunguje. A v mém případě navíc Startu trvalo dvě sekundy, než se rozbalil. Řešením je nainstalovat libovolný jazykový balíček, to vyřeší oba problémy. Dělá se to přes Nastavení | Čas a jazyk | Oblast a jazyk | Přidat jazyk | Francouzština (například).

Prohlížeč Edge dočasně ztratil podporu kontejneru WebM a videoformátu VP9.

U některých malých tabletů (Microsoft uvádí například Dell Venue 8 Pro) může systém špatně nabootovat, což skončí modrou obrazovkou a návrat k předchozímu buildu.

Kompletní fotogalerie

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?