Hlavní navigace

Windows 10 Insider Preview build 16188 přidává řadu možností pro integrovanou čtečku PDF

5. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Další díl z nekonečného seriálu Windows Insider.

Po zhruba týdnu Microsoft vydal nové verze Windows k testování. Co je nového?

Kvantum vylepšení Edge jako čtečky PDF

Windows 10 Insider Preview build 16188 pro osobní počítače se zaměřuje na zlepšení Edge jako čtečky dokumentů ve formátu PDF. Samostatnou čtečku firma s Desítkami vyvíjet přestala a Edge, který ji nahradil, v tomto ohledu přestane být prostým a bezzubým nástrojem. Nově můžete v PDF vyplňovat formuláře a ukládat jejich obsah.

Současně v dokumentech PDF funguje nástroj pro anotace, takže stačí klepnout na příslušné tlačítko na nástrojové liště a můžete ručně psát, označovat, škrtat atp. Podotýkám, že je tento nástroj primárně určený pro digitální pera, byť s myší funguje taktéž. Skoro určitě více lidí potěší přítomnost obsahu, jenž značně zrychluje a usnadňuje navigaci v rozsáhlých dokumentech.

Edge se stává lepší čtečkou PDF (Foto: Microsoft) Edge se stává lepší čtečkou PDF (Foto: Microsoft)

Můžete dokonce měnit orientaci dokumentu nebo přepnout zobrazení tak, abyste vedle sebe viděli dvě strany. Nechybí ani maličkosti jako možnost používat plynulé posouvání mezi stranami. Kromě zlepšování čtečky PDF Microsoft posiluje zabezpečení.

Další novinky v sestavení 16188

Windows Defender Application Guard vyztuží Edge, který bude lépe chráněný proti tzv. zero-day útokům a malwaru. Tato funkce je ale cílena na firmy, takže ji najdou jen ti, kdo testují edici Enterprise. (Dále je vyžadován procesor s podporou Hyper-V.) Zapnete ji v seznamu funkcí Windows, které lze ručně aktivovat či deaktivovat. Okno chráněné touto technologií vyvoláte v hlavní nabídce Edge.

V nastavení se usídlila Cortana, která si vysloužila samostatnou základní sekci na hlavní obrazovce. Sekce s nastavením programu Windows Insider je pak označena symbolem Ninjacat, která se už dříve stala jedním z maskotů testovacího programu. K rozsáhlým úpravám došlo v nastavení lupy a také v dialogu informujícím o nutnosti restartovat zařízení kvůli dokončení instalace aktualizace.

Novinky pro smartphony

Microsoft vydal rovněž Windows 10 Mobile Insider Preview build 15210. Odstavec novinek určený pro mobily by tímto v podstatě mohl skončit. Opraveny byly dvě chyby. První způsobovala, že se Glance screen neaktualizoval. Kvůli druhé zase nefungovala záloha SMS. Dále si komunita všimla, že v informacích o verzi systému se ukazuje rok vydání produktu 2016.

Ovšem, že rok 2017 již začal, vlastně se nebezpečně blížíme do poloviny tohoto roku. Vtipnou poznámku k tomu známému problému měl Daniel Rubino, viz níže. Zatím z novinek kolem mobilní edice nemám pocit, že by se kolem ní něco skutečně dělo. Opravdu se zdá, že byla tato edice odstavena do udržovacího režimu.

KL24

Kompletní seznamy změn, oprav a známých problémů se sestaveními naleznete na blogu Windows Experience.

https://twitter.com/Daniel_Rubino/status/860181216485572608

Byl pro vás článek přínosný?