Hlavní navigace

Je Windows 10 build 17763 finální vydání? Teď sestoupil do Slow ringu

21. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Microsoft
Ve Fast ringu se možná objevilo finální sestavení Windows 10 verze 1809, do Slow ringu putuje servisní aktualizace s opravami z novějšího sestavení a zbrusu nové sestavení získává také kanál Skip ahead. Projděte si s námi novinky na všech úrovních programu Windows Insider.

Oživeno dne 21. 9. 2018

Nedostali jsme žádné nové sestavení, zato Windows 10 Insider Preview build 17763 sestoupil do Slow ringu. Microsoft s tímto sestavením zatím zachází jako s tím, které považuje za finální.

Tak uvidíme.

Původní článek ze dne 19. 9. 2018

Možná jsme získali tzv. finální sestavení Windows 10 verze 1809. Do Fast ringu byl vpuštěn Windows 10 Insider Preview build 17763, přičemž Microsoft v jeho případě explicitně neuvádí, že se nejedná o finální vydání. V případě několika předchozích sestavení, které už neobsahovaly vodoznak na ploše, to přitom přímo trvdi: „This does not mean this is the final build as we are not done yet.“

Tentokrát jen píše, že ačkoli sestavení neobsahuje vodoznak, neznamená to, že by byl hotový. Zmizela poznámka o tom, že nejde o finální sestavení. Technicky vzato ovšem Microsoft dle své  vlastní logiky není nikdy hotový. Systém vylepšuje průběžně a finální verze je finální jen dočasně. I kdybychom tedy drželi v rukou „finální sestavení“, do začátku všeobecné široké distribuce by se určitě dočkalo dalších opravných balíčků.

Tip: Sledujte vývoj Windows 10 pod štítkem Windows Insider

O opravách bylo už posledních několik týdnů. Tentokrát byly vyřešeny následující problémy:

  • Klepnutím prstem na dotekové obrazovce na flashový prvek v Edgi dvěma či více prsty mohlo vést k pádu karty s danou stránkou.
  • Náhledy a ikony se nemusely vykreslit, pokud byly na ploše uloženy nějaká videa.
  • Některá hudební zařízení pro Bluetooth nepřehrávala zvuky aplikací, které rovněž používaly mikrofon.
  • Při používání některých aplikací (např. OneNote) docházelo k neobvyklému snížení životnosti zařízení na akumulátor.
  • PowerShell nezobrazoval správně japonské znaky.
  • Škálovací faktory zobrazení nebyly aplikovány korektně, uživatelské prostředí bylo menší, než jak by mělo vypadat správně. K problému docházelo při vzdáleném prohlížení plochy v celoobrazovkovém režimu, monitor musel být nastavený na určité škálovací hodnoty.

Minule prázdný seznam známých potíží tentokrát zaplnily dvě chyby. Jedna způsobuje, že Správce úloh nezobrazuje vytížení procesorových jader zcela přesně. Jak moc jsou udávané hodnoty mimo, Microsoft neuvádí, rozhodně je však berte s rezervou. Dále šipky pro rozbalení procesů na pozadí ve Správci úloh blikají. Opraví Microsoft tyto chyby obyčejnou servisní aktualizací?

Windows 10 Insider Preview build 17763 Windows 10 Insider Preview build 17763

Pokud nebude muset na poslední chvíli opravit jinou závažnou chybu, kvůli které by byl donucen vydat nové sestavení, jako se to stalo na jaře, tak možná ano. Podle Buildfeedu zatím žádné novější sestavení zkompilováno nebylo. Pro plnost dodávám, že Windows 10 Insider Preview build 17763 byl zkompilován 14. září.

Slow ring získává servisní aktualizaci

Do Slow ringu tentokrát nové sestavení vpuštěno nebylo. Místo toho Microsoft uvolnil servisní aktualizaci pro Windows 10 Insider Preview build 17758, který se ve Slow ringu nachází od 14. září. Aktualizace nese označení KB4462120 a číslo sestavení zdvihá na 17758.4. Tato aktualizace obsahuje všechny opravy, jež nám nabídlo sestavení 17760.

WT100

Microsoft tak učinil proto, aby si otestoval servisní mechanismy. To čas od času dělá, jedná se o nedílnou součást programu Windows Insider. Kromě kumulativní aktualizace Redmondští uvolnili ke stažení nové oficiální instalační obrazy ISO, jež obsahují Windows 10 Insider Preview build 17758.

Nové sestavení v kanále Skip ahead

Opomenuti nezůstávají ani ti, kdo se zvládli přihlásit k odběru kanálu Skip ahead. Přistál v něm Windows 10 Insider Preview build 18242. Podobně jako všechna předchozí vydání spadající do větve „19H1“ se ale nejedná o zvlášť zajímavý kousek. Přináší vždy žádnou porci oprav, nad její rámec už ale nevystupuje. Vývoj se naplno rozjede po dokončení Windows 10 v1809, tedy během září a hlavně října. Pokud chcete nahlédnout do seznamu oprav, zamiřte na blog Windows Experience.