Hlavní navigace

Aktualizace pro Windows 10 Insider Preview build 18305 rozbíjí Sandbox

2. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Poslední testovací sestavení operačního systému Windows 10 v tomto roce přináší mnoho malých vylepšení. K „zasaženým“ oblastem patří historie schránky, nabídka s emoji, Centrum zabezpečení nebo přihlašování k Windows.

Oživeno dne 2. 1. 2019

Jak si všiml Tero Alhonen, pouhý den po uvedeném sestavení uvolněná bezpečnostní aktualizace nově přidanou funkci narušuje.

Je proto možné, že pokud se vám nedaří Windows Sandbox rozchodit, nepovede se vám to buď do vyřešení problému ze strany Microsoftu, nebo do případného odebrání aktualizace KB4483214. Tato aktualizace mění číslo sestavení systému na 18305.1003.

Aktualizace KB4483214 naneštěstí rozbíjí Sandbox, který představuje stěžejní novinku Windows 10 Insider Preview build 18305 Aktualizace KB4483214 naneštěstí rozbíjí Sandbox, který představuje stěžejní novinku Windows 10 Insider Preview build 18305

Původní článek ze dne 25. 12. 2018

Kdo se chce ještě přes svátky přehrabovat v softwarech, může upgradovat na Windows 10 Insider Preview build 18305, který na tající ledové kře připlul do Fast ringu. Den nato pro toto sestavení vyšla aktualizace, která číslo sestavení upravila z 18305.1000 na 18305.1003. Vyšla z důvodu opravení již aktivně využívané díry ve skriptovacím jádře Internet Exploreru (CVE-2018-8653).

Další plnohodnotné sestavení nás v tomto roce rozhodně nečeká, takže se pojďme podívat, jaké novinky stihl připravit vývojový tým. Mnohé potěší, že v nových instalacích už nebude Start tak zaplněný obsahem, který je z velké části reklamní. Dlaždice jsou vyrovnány do jediného sloupce a pár jich ubylo.

Sandbox k vyzkoušení

Především však sestavení 18305 přináší technologii Windows Sandbox. Spouští se jako obyčejný program a poskytuje izolované prostředí, v němž můžete zkoušet podezřelé aplikace.

Tip: Přehled novinek ve Windows 10 Insider Preview build 18298

Kromě jasně stanovených požadavků, viz starší článek, Microsoft tentokrát přihodil ještě seznam známých problémů nové funkce:

  • Když je Windows Sandbox poprvé nainstalován, při každé servisní aktivitě dochází ke chvilkovému výraznému zvýšení aktivity procesoru a úložiště.
  • Otevření nabídky Start v prostředí Windows Sandboxu trvá delší dobu, než je obvyklé. Některé aplikace se z nabídky nespustí.
  • Nedochází k synchronizaci časového pásma mezi hostitelem a hostem.
  • Windows Sandbox nepodporuje instalační programy vyžadující restart systému.
  • Windows Sandbox nepodporuje Microsoft Store.
  • Windows Sandbox příliš dobře nepodporuje jemné displeje.
  • Windows Sandbox plně nepodporuje konfigurace s více obrazovkami.

Účty bez hesel a přehled incidentů

Na podzim představená historie schránky, kterou především omezuje malé okno, takže najednou vidíte málo položek, se sice do šířky ani na výšku neroztáhla, alespoň však Microsoft zmenšil jednotlivé položky, takže se jich do malého okna vejde více.

Microsoft ve Windows 10 přistupuje k mírnému pročištění Startu. Každá snaha v tomto směru je dobrá Microsoft ve Windows 10 přistupuje k mírnému pročištění Startu. Každá snaha v tomto směru je dobrá (foto: Microsoft)

Přehled historie ochranyCentru zabezpečení byl přepracován, takže by měl srozumitelněji informovat o incidentech a o možných akcích. V přehledu se kromě výskytů malwarů ukazují pokusy o změny obsahů ve chráněných složkách nebo výskyty ze skenu před zavedením systému. Navíc teď antimalwarový systém Defender novou předvolbou ochráníte vůči zásahům do nastavení ochrany z jiných uživatelských účtů.

Desítky podporují nový typ přihlašování k účtu Microsoft bez hesla při prvotním nastavení, kdy si vytvoříte nový účet. Když zadáte telefonní číslo, přijde vám na něj SMS s kódem, který opíšete. Dále můžete místo plnohodnotného hesla používat otisky prstů, PIN apod. Heslo v případě tohoto účtu vůbec nemusíte vytvořit. Týká se to zatím jen edice Home.

CS24

Další drobnosti

Vývojový tým se dále snaží zrychlit a zjednodušit nástroj pro řešení potíží s počítačem. Windows může proaktivně doporučovat řešení různých potíží, takže s těmito výzvami během testování počítejte. Všimnout si můžete rovněž následujících úprav:

  • Byl zjednodušen průvodce pro nastavení nového PINu, pakliže zapomenete ten starý.
  • Nabídka s emoji, kterou vyvoláte zkratkou Win+[tečka], je bohatší o symboly a kaomoji. Do nabídky se teď navíc dostanete i zkratkou Win+[středník].
  • Ve firmách mohou snadno vypínat obrazovku, která se objevuje při přihlášení po instalaci nebo upgradu systému.
  • Ve Správci úloh si určíte, které panel bude výchozí.
  • Nastavení do dočkalo upravené podoby hlavní obrazovky. Je osobnější a shrnuje základní stav systému.
  • Průzkumník používá nový formát pro data. Lze ho vypnout přes kontextovou nabídku sloupce.
  • Do hry se vrátily stíny, jež byly původně předvedeny v sestavení 17711 z letošního července.
  • Přibyla nové aplikace Office, která slouží jak vstupní centrum pro práci s kancelářskými nástroji.

Kompletní a detailní přehled novinek včetně seznamů oprav a známých problémů hledejte na blogu Windows Experience.

Byl pro vás článek přínosný?