Hlavní navigace

Cloudová přeinstalace Windows oficiálně. Mění se prostředí pro stroje 2-v-1 [Windows Insider]

3. 9. 2019

Sdílet

Místo tradičního tabletového režimu výrobce na zařízeních 2-v-1 zkouší nabídnout kompromisní zážitek v případě, že odpojíte klávesnice a myš. Microsoft dále představil cloudovou přeinstalaci Windows.

V minulém týdnu byl opět zaktualizován kanál s testovacími vydáními Windows 10, který se nazývá Fast ring. Objevil se v něm Windows 10 Insider Preview build 18970 a situace je mírně komplikovanější. (Není to ovšem nic ve srovnáním s tím, jak chaoticky probíhá testování verze 1909.) Souběžně s ním totiž byla vydána aktualizace KB4518974, která revizní číslo upravuje na 18970.1005. Tímto Microsoft testuje další přístup k distribuci, kdy s vydáním nového sestavení současně pouští do světa servisní aktualizaci pro dané sestavení. Odlišný scénář pak firma s jednodenním zpožděním zkusila v kanále Skip ahead, kde nejprve nabídla sestavení 18970 a až následně samostatnou servisní aktualizaci. V každém případě byste měli skončit na sestavení s číslem 18970.1005.

Nový režim pro zařízení 2-v-1

Tentokrát se v novém systému sešly zajímavější novinky. Microsoft Windows vybavuje novým režimem pro zařízení 2-v-1. V tomto režimu si můžete všimnout zvětšených rozestupů mezi ikonami na hlavním panelu. Vyhledávací pole se smrsklo jen na tlačítko pro vyvolání vyhledávání, Průzkumník se přepíná do režimu vhodného pro dotek.

Když se pak prstem dotknete textového pole, dojde k vyvolání softwarové klávesnice. V tom tedy najdeme rozdíly oproti tabletovému režimu, který je spolu s tradičním desktopovým režimem dostupný od prvního vydání Desítek a který např. skrývá připnuté zástupce aktuálně vypnutých programů. Nový režim si ale hned neosahá každý, což se pomalu stává standardem.

Jak vyplývá z konverzace mezi Brandonem LeBlancem, starším programovým manažerem z Microsoftu, a novinářem Tomem Warrenem, nový režim nenahrazuje tabletový režim. Uvedené nové funkce jsou na zařízeních 2-v-1 aktivovány automaticky, pakliže odpojíte myš a klávesnici, místo toho, aby došlo k přepnutí do tabletového režimu. Můžete tak ale nadále učinit manuálně.

„Cloudová přeinstalace“ oficiálně

Před několika týdny byla ve Windows nalezena vodítka směřující k funkci, která vám umožní přeinstalovat systém s tím, že se potřebné soubory stáhnou z internetu. Pro zjednodušení novince říkejme cloudová přeinstalace. Na každý pád byla oficiálně představena a překvapení se nekoná, je přesně tím, čím se zdála být.

CS24

Pro potřeby přeinstalace budou soubory Windows staženy ze serverů Microsoftu. Jako výhodu firma uvádí zrychlení procesu v případě, že máte rychlou přípojku. I tato funkce stáhne přesně to sestavení, které právě používáte. Prozatím ale platí, že se přeinstalace nemusí povést, pokud máte nainstalované některé volitelné funkce.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?