Hlavní navigace

Windows 10 Mobile Insider Preview build 10572 je venku. Nyní se Skypem

21. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V polovině měsíce po dlouhém čekání Microsoft dodal členům programu Windows Indier nové sestavení Windows 10 Mobile, které ovšem nebylo možné nainstalovat, aniž byste se předtím nevrátili k Windows Phone 8.1. Jen o pár dní později firma skládá reparát. Nové sestavení Windows 10 Mobile nese číslo 10572. Je určeno pro Fast ring a instalace už bude normálně fungovat, pokud máte předchozí sestavení nehotového systému.

Tedy, tohle by měl Microsoft správně uvést, jenže to tak není. Zmíněný problém s upgradem sice již byl vyřešen, ale týká se to až sestavení 10575 nebo novějších – v předchozích oprava jednoduše nebyla implementována. Takže opět platí, že na sestavení 10572 přejdete jedině z Windows Phone 8.1. Podruhé za sebou tedy Microsoft vědomě vydal sestavení, na které nemůžete přejít ze stávajících Windows 10 Mobile Insider Preview.

Nová kontextová nabídka v prohlížeči fotekNejen zoomování je svižnější
Nejen zoomování je svižnější | Foto: Microsoft

Je jasné, že nemůže čekat na opravu věčně. Potřebuje mezitím testovat aktuální verzi systému, ale vůči testerům tento přístup není nejpřívětivější. Můžeme sice říct, že ten, kdo se rozhodl testování podstoupit, by na podobné scénáře být připraven měl, ale stejně. Každopádně pokud nechcete migrovat podruhé za sebou na Windows Phone, prostě nic nedělejte a vyčkejte na další sestavení. To by vám bezproblémový upgrade umožnit definitivně mělo.

Mimochodem, objevila se pro změnu také starší známá chyba. Po upgradu na sestavení 10572 zůstane obrazovka prázdná. Telefon však nebude zamrzlý, jen se jedná o chybějící obrazovku, která by měla ukazovat průběh migrace uživatelských dat. Vyčkejte proto deset patnáct minut. Až bude migrace dokončena, s přístrojem budete moct normálně pracovat. Existuje také možnost, že se vám tato chyba vyhne a obrazovku spatříte.

Novinky jsou spojené hlavně s Cortanou

Kdyby u nás fungovala Cortana, nově by nás na počítači upozorňovala na zmeškané hovory nebo SMS. Bez ní ovšem o toto užitečné spojení přijdeme. Samozřejmě bude možné z počítače v uvedeném případě rovnou odpovídat. Nějaká naděje nám stejně zbývá, neboť aplikace určená pro psaní SMS i chatování skrze Skype by nám měla umožnit posílat SMS z počítače tak jako tak. S komunikací souvisí další věc.

V tomto sestavení nalezneme komunikační aplikace v nové verzi, která obsahuje propojení se Skypem. Minule nám tyto nástroje umožňovaly pouze psát SMS a normálně volat, ale dnes poslouží rovněž jako klienty pro Skype. Messaging dále podporuje animované GIFy a umožňuje vyhledávat ve zprávách. Aplikace Phone pak umožňuje dohledávat kontakty z historie telefonátů. Microsoft potěšil jedince, kteří chtějí někdy pracovat bez připojení. Ti totiž ocení, že lze mapové podklady skladovat na kartě SD.

Správa úložiště by měla být konzistentní napříč zařízenímiSpráva úložiště by měla být konzistentní napříč zařízeními
Správa úložiště by měla být konzistentní napříč zařízeními | Foto: Microsoft

Někoho možná potěší, že v prohlížeči fotek teď může označovat lokálně uložené snímky jako oblíbené. Ty se pak budou ukazovat v aktivní dlaždici. Což je maličkost a základní věc, kterou např. ve Windows Phone dávno používáme. Co ale nemáme, je možnost zobrazit v aplikaci informace o souboru. Také byl zlepšen výkon při přibližování a oddalování. Když držíte prst na obrázku, vysune se kontextová nabídka.

Vývojový tým se věnoval zlepšení zážitku ve správě úložišť, aby byl konzistentnější napříč zařízeními. Především už můžeme instalovat aplikace na karty SD, případně na úložiště připojené přes USB. Tato možnost je shodná jak pro počítače, tak mobily. (S tím, že na mobilu spíše využijeme paměťové karty. Ale to je vám jasné.) Na počítačích tuto funkci obsahuje sestavení 10565.

Opravené problémy

Microsoft opravil řadu chyb:

  • Notifikace k vám budou proudit, aniž byste nejdřív museli odemknout zařízení.
  • Cortana již na pozadí nekonzumuje tolik energie.
  • Odpadlo několik chyb, které způsobovaly, že se nenačetla hlavní obrazovka s dlaždicemi. Díky optimalizacím by se navíc měla načítat rychleji.
  • Díky optimalizacím by se vám mělo s centrem akcí pracovat rychleji.
  • Máte-li nastavený budík, zobrazí se příslušná ikona na zamykací obrazovce.
  • Proximity senzor během hovoru vypne obrazovku, držíte-li telefon u ucha. To prý často nefungovalo.
  • Stahování aplikací z Windows Storu by mělo být spolehlivější.
  • Klávesnice nepřepíná jazyky tak agresivně. Nemělo by tak docházet k nežádoucím přepnutím.
  • Když klepnete na tlačítko pro restartování zařízení pro dokončení instalace aktualizací, tak se zařízení skutečně ihned zrestartuje.

 

Přetrvávající problémy

Také ale firma sestavila seznam známých problémů:

  • Někdy nefunguje synchronizace hlasové schránky s obrazovými záznamy. Můžete však do schránky přímo zavolat.
  • Nástroj na posílání SMS spadne při otevření konverzace, pokud máte telefon pro dvě SIM. Ale pozor, to jen v případě, že na hlavní obrazce nemáte připnutou dlaždici se zprávami pro druhou SIM, a to i tehdy, když v zařízení fakticky máte jen jednu SIM. Druhá aplikace pro zprávy se ani nemusí nacházet na seznamu všech aplikací, takže musíte v nastavení propojit dlaždice pro zprávy.
  • Telefonů pro dvě SIM se týká také problém s nástrojem na volání. Odepnete-li druhou dlaždici z hlavní obrazovky, zmizí také ze seznamu všech aplikací. Vyřešíte to restartem zařízení.
  • Prostřednictvím komunikátorů a sociálních sítí nelze sdílet fotografie.
  • Někdy se stane, že nástroj na volání při spuštění vždycky spadne. Jedinou cestou ven je reset zařízení.
  • Někdy zcela ztratíte možnost připojit se k Wi-Fi, případně se vám nepovede aktualizovat na další sestavení. Týká seto ale jen zařízení, která prošla upgradem z Windows Phone 8 na Windows Phone 8.1. V tom případě se pomocí Windows Device Recovery Tool vraťte k WP 8.1 a znovu upgradujte na Windows 10 Mobile Insider Preview.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?