Hlavní navigace

Windows 10: představena mobilní edice, upgrade bude zdarma i z Windows 7

21. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bezplatný upgrade na Windows 10

Netušili jsme, s čím vším se Microsoft ve středu večer našeho času vytasí. Tedy, tušili jsme, jaké novinky nám nabídne další sestavení Windows 10, ve vzduchu však visela spousta otazníků. Překvapil nás redmondský gigant? Šéf vývoje operačních systémů Terry Myerson řekl, že se o novém operačním systému budeme bavit ještě několikrát, než chystaný produkt protne cílovou pásku.

V průběhu vývoje bude podnik stále sbírat zpětnou vazbu. Myerson oznámil, že 21. ledna vedle softwaru představí hardware. My se ale dnes pobavíme právě o softwaru. Pojďme si projít, co jsme se dozvěděli. Do programu Windows Insider se přihlásilo 1,7 mil. lidí, kteří vygenerovali 800 000 položek zpětné vazby na 200 000 témat a kteří si ukázku nainstalovali na 3 mil. počítačů.

Desítky budou formou upgradu na rok zdarma i pro uživatele Windows 7
Desítky budou formou upgradu na rok zdarma i pro uživatele Windows 7

Bezplatný upgrade na Windows 10

Microsoft začal pozitivní zprávou. Ten, kdo má v počítači Windows 8.1, bude moct bezplatně přejít na Windows 10. Platí to ovšem pouze po dobu prvního roku, kdy bude novinka dokončena. Kdo tento časový úsek prošvihne, bude mít smůlu. Za to si Myerson potlesk od novinářů kupodivu nevysloužil.

Podobně budete moct bezplatně přejít na Windows 10, pokud používáte Windows Phone 8.1. To nikoho překvapit nemohlo, na bezplatné upgrady jsme na smartphonech zvyklí a firma už dřív slíbila, že všechny stávající telefony budou moct být povýšeny na další generaci dlaždic.

 

Potlesk byl slyšet ve chvíli, kdy šéf divize operačních systémů prozradil, že na Windows 10 budou moct bezplatně přejít rovněž všichni ti, kdo používají Windows 7. Předpovědi neselhaly, Microsoft očividně chce mít co nejvíce uživatelé na své jednotné moderní platformě. Navíc, pokud uživatelé začnou hromadně přecházet, bude to úspěch.

Nechci domýšlet, co se stane, pokud o Windows 10 nebude navzdory nulové ceně upgradu zájem. To by v Redmondu měli vážný problém, s nímž by si marketing poradil jen obtížně. Nicméně, nepředbíhejme a vraťme se zpátky do současné reality.

Windows jako služba

Ne, Microsoft opravdu nikdy nebude stejný, což platí také pro Windows. Snad vůbec poprvé vyšla z úst zástupce společnosti věta, že firma o Windows přemýšlí jako o službě. To znamená, že nástupce Windows 10 hned tak neuvidíme. Nebude to potřeba, protože Microsoft bude tento operační systém průběžně vylepšovat a obohacovat o nové funkce.

Není to poprvé, kdy něco takového zkouší. Podobný přístup se mu totiž dařilo praktikovat již u nepříliš úspěšných Windows 8, z nichž jste po roce mohli bezplatně přejít na Windows 8.1, pro která po pár měsících vyšla jarní aktualizace, až postupně začaly vycházet balíky s novinkami v podstatě každý měsíc.

Zvykli jsme si, že u prohlížečů už nezáleží na číslu verze. Teď na tom přestane záležet také u operačního systému. Z pohledu koncového uživatele je to dobře, trpět tím budou pouze konzervativní jedinci a především firmy. Jak ale firma dříve řekla, bude možné aktivovat režim, kdy nebudete dostávat funkce, pouze opravy.

Lednové novinky ve Windows 10

Lednové novinky ve Windows 10

První novinky ve Windows 10 od podzimních sestavení ukázal Joe Belfiore. Na hlavním panelu se nachází vyhledávací pole a lišta je obarvena do vybrané hlavní barvy prostředí. Především si však snadno zvětšíte nabídku Start na celou obrazovku. Akce vyžaduje jediné klepnutí a myslím, že firma tím uspokojí jak nadšence Windows 7, tak příznivce Windows 8 a celoobrazovkové Úvodní obrazovky.

Nejspíš to znamená, že z tohoto sestavení definitivně zmizela Úvodní obrazovka. Právě byla nahrazena mladší sestrou. Microsoft dále vymyslel, jak nahradí Šém. Místo něj se z boku obrazovky vysunuje centrum akcí. To, které jsme spatřili na podzim, bylo ještě hodně chudé, současná podoba je mnohem bohatší.

Malá nabídka Start se může snadno proměnit
Malá nabídka Start se může snadno proměnit

Notifikační centrum místo Šému

Notifikace lze rozbalovat, což vám umožní další interakci. Záleží na producentovi aplikace, co za ovládací prvky k notifikacím přibalí. U komunikátoru bychom očekávali tlačítko, které vám umožní odpovědět atp. Ve spodní části centra notifikací se nachází prvky pro zapínání a vypínání Wi-Fi, Bluetooth, režimu v letadle atd.

Stávající centrum aplikací ve Windows Phone tyto prvky obsahuje také. Belfiore potvrdil, že vývojáři konečně ukončí zmatky mezi dvěma panely s položkami nastavení systému. Jeden byl dotykový, druhý zůstal v desktopu pro uživatele s myší. Ve Windows 10 bude jednotný panel pro všechny. Vzpomínáte na tzv. continuum? To zajistí plynulý přechod mezi dotykovým a klasickým prostředím na hybridních zařízeních.

Centrum akcí se vysunuje z boku obrazovky
Centrum akcí se vysunuje z boku obrazovky

Při odpojení klávesnice se na obrazovce objeví dotaz a potvrzením se přepne režim. V tuto chvíli to znamená, že i desktopová okna, patřící např. Průzkumníku, se stanou celoobrazovkovými. Přepínat se mezi nimi budeme gesty úplně stejně, jako se budeme přepínat mezi dotykovými aplikacemi.

Různá zařízení, stejná pravidla

I v dotykovém režimu ovšem za každého počasí uvidíme hlavní panel. Uvidíme ho také, když otevřeme celoobrazovkovou nabídku Start. Na mě hlavní panel zatím působí jako rušivý prvek, ale podobně to funguje na tabletech s Androidem. Minimálně se díky němu nedočkáme matoucích situací, kdy se někam přepnete, nemáte po ruce povědomý ovládací prvek a netušíte, jak utéct.

Kontinuitu najdeme konečně také v tom, jak ukončujeme aplikace a zavíráme okna. Osmičky nás na tabletech naučily, že dotykové aplikace tažením z vrchní části dolů ukončíme. Přesně tak to bude ve Windows 10 i s klasickými desktopovými aplikacemi. Ovládání desktopu na tabletu bude výrazně pohodlnější a smysluplnější. (Ovšem, myš a tlačítka vám nikdo nesebere.)

Klasický režim se po odpojení klávesnice přepne…
Klasický režim se po odpojení klávesnice přepne…

Konzistentní ovládání

Protnutí dvou prostředí z Osmiček můžeme sledovat i na multitaskingu. Pakliže budete tablet držet v rukou, chycením a přetažením na levou či pravou stranu aplikace vyplní polovinu obrazovky. Ve druhé polovině se zobrazí nabídka dalších otevřených oken, což nám usnadní vyplnit druhou část obrazovky správnou aplikací.

To jsme ostatně mohli testovat již na podzim. Mezi dvěma okny se ovšem nachází neviditelná čára, která opět tažením umožní jednou z aplikací zvětšit, až se zvětšováním zajdete tak daleko, že druhou aplikaci z obrazovky vystrnadíte. Tento typ multitaskingu pěkně funguje v dotykovém prostředí Windows 8.1.

 

Už podle ukázek se zdá, že Windows 10 úspěšně nabídnou stejné funkce v obou režimech, tady jak na tabletech, tak na počítačích s myší. Už nebudeme každé prostředí ovládat jinak a pamatovat si zákonitosti každého z nich. Naopak budeme dělat to stejné a rozdíly mezi dotykovými a klasickými aplikacemi se smažou.

Což je rozdíl oproti schizofrennímu ovládání dvou prostředí v Osmičkách. Ve Windows 10 se bude pouze měnit ovladač. Jednou to bude prst, podruhé myš. A bude to úplně přirozené. Prozatím si odnáším pocit, že ovládání nebude kostrbaté, ale pohodlné a logické, a to jak s myší, tak s dotykovou obrazovkou.

 …na dotykový režim
…na dotykový režim

Cortana jde na osobní počítače

Věděli jsme, že přijde. Hlasová asistentka potenciálně může výrazně změnit způsob, jakým pracujeme s počítači. Můžete na ni mluvit, ona zařídí, co po ní chce. Ovšem, že se musí jednat o akci z jejího omezeného repertoáru. Nicméně, pro přidávání upomínek, událostí, vyhledávání nebo spouštění aplikací bude dobrá.

Celoobrazovková nabídka Start
Celoobrazovková nabídka Start

Stejně tak vám poslouží pro upomínání různých typů událostí. Velká výhoda spočívá v tom, že Cortana se dávno zabydlela na mobilech. Kdo ji na mobilu používá, nebude se muset zabývat prvotním nastavením. Hlasová asistentka je osobní a vede si o vás osobní blok, který využije i na počítačích. Až tedy odložíte mobil, budete s ní moct normálně pokračovat v konverzaci na jiném zařízení.

Cortana bude dostupná skrze vyhledávací pole na hlavním panelu. Dobře tedy poslouží jako personalizovaný vyhledávač. Bohužel, všechno tohle nejspíš nebude v mnoha zemích využitelné. Prozatím se Cortana do Česka ani na Slovensko nechystá. V těchto státech budeme mít k ruce pouze obyčejný nudný vyhledávač.

Cortana má potenciál změnit způsob práce s počítačem
Cortana má potenciál změnit způsob práce s počítačem

Škoda, protože stojíme u zrodu revoluce v ovládání počítače. Windows nám nikdy dříve neumožnila jednoduše čistě pomocí hlasového ovládání poslat někomu e-mail. Jednou se třeba propracujeme do reality, kterou nastínil film Ona. Cortanu si Windows Insiders vyzkouší někdy v nadcházejících měsících. Dostane se zřejmě i na nové státy. Které to budou?

Představení mobilní edice Windows 10

Představení mobilní edice Windows 10

V předchozích odstavcích jsme popisovali edici Windows 10 pro zařízení s obrazovkou od 8" výš. Menší tablety a smartphony ovšem dostanou jinou edici. Že se něco výrazně změní na mobilech, jsme nečekali. Vizuálně se Desítky od Windows Phone 8.1 prozatím odlišují tím, že na pozadí za dlaždicemi vidíme tapetu místo černého či bílého pozadí.

Windows Phone 8.1 naproti tomu přinesla tapetu, která byla vidět v dlaždicích, které se staly průhlednými. Tento způsob mi připadá mnohem elegantnější elegantnější než způsob zděděný po Windows 8.1. Každému dle jeho gusta. Na pravé straně vedle hlavní obrazovky stále najdete seznam všech nainstalovaných aplikací. Microsoft zasáhne do způsobu řazení.

Mobilní Windows 10 přesunou tapetu za dlaždice
Mobilní Windows 10 přesunou tapetu za dlaždice

Synchronizace s počítačem

Řazení podle abecedy zůstane, ovšem v horní části se ve zvláštním oddíle budou rovněž seskupovat čerstvě nainstalované aplikace. Po vzoru „velkých“ Windows 10 se v centru akcí objeví nabídka pro přepínání stavu Wi-Fi apod. Paletu s nástroji bude možné rozbalit, takže vám oproti současným Windows Phone 8.1 nabídne mnohem více možností na dosah prstu.

Jednoduše nebudete nuceni volit mezi čtyřmi položkami. Protože bude mít firma v podstatě jen jeden operační systém, bude centrum notifikací na smartphonu synchronizováno s centrem na ostatních zařízeních, včetně osobních počítačů. Nedočkáme se proto zmatků a v centru na počítači nenajdeme položky, které jsme již vyřídili na mobilu. Sláva!

 

To stejné platí pro prostředí s položkami nastavení systému. Microsoft ho vyrobil jako univerzální aplikaci, což znamená, že běží na každém zařízení. Nastavení v mobilu bude proto vypadat zhruba stejně jako na velké obrazovce, ovšem s tím, že bude uzpůsobené menší úhlopříčce. Microsoft každopádně pochopil, co to znamená konzistentní zážitek.

Neposedná klávesnice

Na větší obrazovce (phabletu) se může hodit to, že nově lze klávesnici po obrazovce telefonu přesouvat, případně zmenšovat a zvětšovat podle potřeby. Tato výhoda přijde vhod hlavně při psaní tahy, kdy ji zmenšením a přesunutím na vhodné místo bude možné ovládat pohodlně jedním prstem. Bohužel, v Česku klávesnice ve stylu Swype není dostupná.

Snad to Windows 10 změní. Microsoft pracuje na tom, aby aplikace pro posílání zpráv byla využitelná třetími stranami. Nebude tedy sloužit jen pro SMS, ale libovolný kompatibilní komunikátor. A Skype. Konečně se nebudeme muset přepínat do samostatného klienta. Tato funkce nicméně zatím není ani zdaleka hotová.

Centrum notifikací bude synchronizováno s počítačem
Centrum notifikací bude synchronizováno s počítačem

Dotyková Office pro Windows

Jedna z věcí, které v Redmondu kuchtí, je dotyková Office pro Windows. Verze pro Windows 8.1 nikdy nevyšla, vývojáři ji nestihli připravit. Za odměnu za trpělivost se dočkáme univerzálních aplikací, které poběží jak na mobilu, tak na větších obrazovkách tabletů a počítačů.

Belfiore nás ujistil, že vedle toho bude firma dále rozvíjet klasickou verzi Office pro desktopy. Ta bude nadále funkčně nejbohatší a poslouží pro náročnou práci. První důležitá informace zní, že na mobilech a menších tabletech bude mít moderní variantu Office k dispozici v základní výbavě. Aspoň Word, Excel a PowerPoint. Designeři zvládli i na malou obrazovku vměstnat překvapivě mnoho možností editace.

Aplikace nabídne dostatek funkcí
Aplikace nabídne dostatek funkcí

Vlastně celé základní prostředí pásu karet. Oproti Office ve Windows Phone 8.1 to bude pořádný skok. Opět bude skvělé, že při přechodu z počítače na mobil nebudete nuceni nic složitě hledat, aplikace nabídnou podobný zážitek, jen prostředí bude jinak poskládané a uzpůsobené velikosti dané obrazovky.

Outlook pro poštu a kalendář

Podobně jako v případě nastavení, také seznam posledních dokumentů bude synchronizován s ostatními zařízeními. Podporováno bude i vzdálené předvádění prezentací pomocí Miracastu nebo vzdálený tisk – budoucnost je zkrátka bezdrátová. Dosavadního nevyhovujícího e‑mailového klienta a kalendář nahradí zcela nový mobilní Outlook.

Word bude základní výbavou mobilních Windows 10
Word bude základní výbavou mobilních Windows 10

Při psaní budeme mít k dispozici plnohodnotné jádro z Wordu, čili tím pádem taktéž solidní možnosti formátování. I Microsoft přijme gesta jako součást ovládání – e-maily budeme mazat posouváním do strany, zatímco druhá strana způsobí označení vlajkou. Konkurence nám taková gesta již ukázala a jsme rádi, že Microsoft nezůstane pozadu.

Outlook najdete jako základní výbavu každé instalace Windows 10. Na počítači uvidíte na obrazovce více prvků, přesto přechod na mobil nezpůsobí zmatky, aplikace vám bude připadat velice povědomá. Podobných univerzálních aplikací se naštěstí chystá více. Zatím vypadají jako velké lákadlo a důvod, proč do dlaždicového ekosystému vstoupit.

Další univerzální aplikace

Např. prohlížeč fotografií zobrazí fotky z každého stroje, navíc se v prostředí budete orientovat, pakliže přejdete třeba z počítače na mobil. Microsoft se zařadí k firmám, které nahrané fotografie automaticky vylepší. Funkci ovšem budete moct vypnout.

Tým vývojářů dále úplně předělává aplikace Lidé, Hudba a Mapy. Microsoft potvrdil, že budeme moct přidávat muziku do OneDrive, přičemž tyto skladby se pak budou zobrazovat napříč zařízeními v aplikaci Hudba, včetně vytvořených seznamů stop. U map zmiňme, že budou spolupracovat s Cortanou.

Univerzální aplikace budou prvky v prostředí uzpůsobovat velikosti obrazovky
Univerzální aplikace budou prvky v prostředí uzpůsobovat velikosti obrazovky

O jiných aplikací Belfiore nemluvil, ovšem s jednou významnou výjimkou, viz níže, ale další univerzální kousky jsou jistě na cestě. Ne všechno si osaháme v prvním ukázkovém sestavení. Některé funkce a aplikace budou dostupné později.

Nový prohlížeč „Spartan“

Microsoft potvrdil, že připravuje nový internetový prohlížeč. Kódové jméno zní Spartan, jak nám ostatně dříve prozradily uniklé informace. Letmý pohled na první snímek prozrazuje, že prostředí bude nepřekvapivě ve stylu Metra. A když nad otevřenou stránku najedete myší, zobrazí se náhled.

Webové aplikace bude možné připínat, podobně jako ve Firefoxu nebo Chromu. Belfiore tvrdí, že Spartan pohání nové vykreslovací jádro, které vývojáři staví tak, aby bylo kompatibilní se stávajícími weby. Podle toho, co víme, tak se reálně jedná o fork Tridentu z Internet Exploreru. Neoficiální informace každopádně nelhaly.

Psaní poznámek pomocí stylusu
Psaní poznámek pomocí stylusu

Prohlížeč bude podporovat stylus, takže ve vrstvě nad webem budete moct kreslit a psát poznámky. V případě nouze využijete své prsty. K dalším nástrojům se zařadí výřez obrazovky. Díky v systému zabudovanému sdílení výstřižek někomu pošlete např. e-mailem. Výstřižky lze dále ukládat přímo do OneNotu.

Vedle poznámek a výstřižků nám Spartan usnadní čtení. Jedním tlačítkem se přepnete do speciálního režimu, jenž přeformátuje celou stránku, aby se nám snáze četla. Připomínám, že něco podobného nabízí už současný Internet Explorer 11. Dále si budeme vytvářet seznamy článků k přečtení.

Ty se pak dle předpokladu zobrazí v každém vašem zařízení. Výhodou bude, že prohlížeč uložené články automaticky stáhne, aby se daly číst v režimu offline. Bude rovněž přímo podporovat formát PDF. Poslední hlavní představenou funkcí se stala Cortana. Při psaní v adresním řádku vám při správném požadavku zobrazí aktuální počasí.

Cortana bude také ve Spartanu
Cortana bude také ve Spartanu

Podobně ukáže údaje o vašem letu. Cortana v prohlížeči nabídne aspoň z části funkce, které budou dostupné rovněž přes vyhledávací pole na hlavním panelu. V kontextu prohlížeče vám navíc usnadní interakci s webem. Ani Spartan nebude k dispozici v prvním lednovém sestavení Windows 10. Na mobily dorazí ještě o něco později než na počítače.

Hraní na počítačích ožije

Hraní na počítačích ožije

Máte pocit, že ještě nemáte dost? Svou lednovou část příběhu nám řekl Phil Spencer, hlava herní divize. Už i hraní se personalizuje, plus do něj více a více zasahují sociální prvky. Aspoň Spencer si to myslí a nelze s ním nesouhlasit. K univerzálním aplikacím se přiřadí herní aplikace opatřená značkou Xbox.

Co vám na pohled připomene? Kovaní písíčkáři řeknou, že Steam. V podstatě mají pravdu, jen vás tahle aplikace propojí s redmondskou herní sítí Xbox Live. Nebudeme v ní dělat nic jiného než procházet obsah nasdílený přáteli, trofeje a další věci z Xbox Live. To samo o sobě hraní na počítačích příliš nezlepší, že?

Herní síť Xbox Live nenápadně proroste na osobní počítače
Herní síť Xbox Live nenápadně proroste na osobní počítače

Ukázalo se, že Microsoft poleze do zelí Steamu a jiným službám. Během hraní, což se vztahuje i na hry ze Steamu, lze vyvolat nadstavbové prostředí, které vám mj. zprostředkuje pořízení záznamu ze hry. Vedle tradičního nahrávání Microsoft nabídne záznam posledních 30 sekund hraní. Díky tomu nepřijde o zajímavé okamžiky, které jste nečekali a nestihli předem zapnout nahrávání.

Multiplayer napříč zařízeními

Když se vzdálíme od této konkrétní funkce aplikace Xbox, vyčteme z oznámení jedno – Xbox Live se nenápadně stěhuje z konzole na osobní počítače. Zdaleka nejzajímavěji zní prolínání konzolového a počítačového hraní. Vývojové studio stojící za úspěšnou herní sérií Fable oznámilo, že Fable Legends dorazí na počítače s Windows 10 a na Xbox One.

 

To samo o sobě tolik zajímavé není. Nicméně, Spencer se z počítače s Desítkami klepnutím připojil k rozehrané hře na Xboxu. Oba hráči, přestože každý z nich používal jiné zařízení, tak spojili síly v boji s virtuálními nepřáteli. Počítače už tak nebudou úplně osamocené, podobně si konzole přestane hrát na svém písku. Jen s hraním napříč platformami budou muset počítat vývojáři.

Streamování her z Xboxu

Podobnost se Steamem se prohlubuje. Aby toho nebylo málo, budeme moct na zařízení s Windows 10 streamovat hry z Xboxu One. Pouze Valve šlo na věc obráceně – nabídlo hry z osobních počítačů na televizních obrazovkách. Microsoft nám dá možnost místo televizní obrazovky v případě potřeby využít monitor a počítač v pracovně. Nebo tablet.

Microsoft se dále pochlubil pokroky v rozhraní DirectX 12. To pouze shrneme tím, že hry budou vypadat líp a poběží o kus rychleji a budou šetrněji pracovat s hardwarem. Tu písničku dobře znáte. Na svou stranu už Redmondští přetáhli tým stojící za herním enginem Unity.

Microsoft podporuje multiplayer napříč platfromami
Microsoft podporuje multiplayer napříč platfromami

Spencer byl další, kdo řekl, že v souvislosti s danou problematikou půjde společnost do hloubky v nadcházejících měsících. Prozatím ohlášené funkcí zní dobře, tak uvidíme, čeho dalšího se dočkáme. Microsoft by klidně mohl postavit streamovací řešení, aby bylo možné hrát na počítačích hry určené pro Xbox, čímž by vyřadil nutnost mít herní konzoli doma.

Kdy si vyzkoušíme novinky?

Přehled novinek byl pořádně výživný a i vy jste jistě pro dnešek unaveni. K dalším věcem se proto vrátíme zítra, případně v dalších dnech. Na závěr si pouze prozradíme, kdy si budou testeři z řad veřejnosti vyzkoušet aspoň některé z předvedených novinek.

MMF24

Už v příštím týdnu se nového sestavení dočkají netrpěliví testeři Desítek na osobních počítačích. V únoru pak dorazí mobilní edice Windows 10. Čerstvá ukázka operačního systému bude k dispozici netradičně rovnou ve 25 jazycích. Další pořádnou řeč s námi Microsoft dá zřejmě až v dubnu na konferenci Build.

Byl pro vás článek přínosný?