Hlavní navigace

Jen jedno vydání Windows 10 ročně. Jaro prý připadne Windows 10X

21. 7. 2020

Sdílet

V rámci neoficiálního odhalení nových informací o Windows 10X se stejnými neoficiálními kanály dozvídáme doplňující informace o tradiční variantě operačního systému, tj. o Windows 10. Mladší operační systém z ní ostatně vychází. Protože Microsoft potřebuje intenzivně vyvíjet Windows 10X, nepřekvapí, že se úsilí může dotknout právě tradičních Desítek.

Mary Jo Foley obdržela zamítavou odpověď o komentář ze strany Microsoftu. Její zdroje nicméně aktuálně hovoří o tom, že aby běžel vývoj obou operačních systémů, firma možná od příštího roku omezí vydávání nových hlavní verzí Desítek na jedno ročně. V současnosti se přitom zdá být standardem, že podzimní vydání je menšího charakteru a připomíná spíše někdejší servisní balíčky.

Kdybychom o něm přišli, de facto nic by se nezměnilo. Podle Foley by podzimní semestr přivítal nový Windows 10, zatímco jarní semestr by byl vyhrazený pro Windows 10X. Rozdělení zůstalo i v budoucnu. Vývoj plnohodnotných Desítek v posledních letech tak jako tak výrazné novinky nepřináší a případné snížení kadence by bylo těžké vnímat jako velkou ztrátu. Právě díky Windows 10X by ale Desítky mohly zazářit inovacemi.

Zejména by mohlo jít o prvky uživatelského prostředí – snad jednodušší nabídka Start? Zac Bowden tvrdí, že Redmondští na příští rok plánují velkém změny v uživatelském prostředí, víc ale zatím nevíme. Foley ještě zmiňuje kontejnery pro aplikace nebo bezpečnostní funkce.

CS24

Rekapitulace termínů

Pokud jsou informace pravdivé a plány Microsoftu se nezmění, můžeme letos očekávat vydání Windows 10 v20H2, příští rok na jaře první verzi Windows 10X, na podzim Windows 10 v21H2 a během jara 2022 další vydání Windows 10X, jež přinese podporu dvouobrazovkových mobilních zařízení. Mějte na paměti, že se jedná o neoficiální informace a interní plány Microsoftu se mohou změnit.

Zdroje: Windows Central | ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?