Hlavní navigace

Udělejte Windows 7 zdarma a open source, žádá FSF

27. 1. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce

Neziskovka Free Software Foundation, kterou před 35 lety založil Richard Stallman pro podporu svobodného softwaru, žádá Microsoft, aby „osvobodil“ Windows 7. Systému před dvěma týdny skončila podpora a firma v posledních letech stále tvrdí, že miluje Linux a open source. Podle Grega Farougha z FSF by tak Microsoft měl dokázat, že nejde jen o jeho reklamní kampaň, ale že to se svobodným softwarem myslí skutečně vážně. S uvolněnými zdrojovými kódy by Sedmičky mohly žít dál, o systém by se mohla starat komunita.

FSF už založila i online petici, v níž hledá alespoň 7777 signatářů, aby výzvu pro uvolnění Windows 7 jako svobodného softwaru předala Microsoftu. Ke dnešku už podpis přiložilo zhruba 5500 lidí. Od organizace, která v minulosti od používání Windows 7 odrazovala, jde o nečekaný obrat. Nebo spíš provokaci, která má ukázat, že jsou v Microsoftu pokrytci. Je totiž zcela jisté, že firma žádost nevyslyší a kódy Windows 7 neuvolní. Spousta technologií Sedmiček je ostatně dostupná i v aktuálních Desítkách, takže zveřejnění kódů a odhalování trumfů není v zájmu redmondské společnosti.

Microsoft ale pod vedením Nadelly svou politiku skutečně změnil. Linux začal brát vážně. Tento systém a jeho aplikace už můžou běžet v jeho cloudech Azure. Microsoft sám vyvíjí na Linuxu postavený software pro IoT. Na podzim 2018 slíbil, že zdarma nabídne přístup k desítkám tisíc patentům. Linuxové aplikace mohou běžet ve Windows 10. A naopak on sám vyvíjí aplikace pro Linux. Vydal Visual Studio Code, Skype a připravuje pro něj nový Edge.

CS24

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-273-podpora-windows-7-skončila-je-čas-začít-panikařit/

PS: Windows jako open source se zřejmě nedočkáme, ale zdrojové kódy integrované kalkulačky již Microsoft uvolnil.

Měl by Microsoft uvolnit zdrojové kódy Windows 7?

Byl pro vás článek přínosný?