Hlavní navigace

WT Social je sociální síť orientovaná na zpravodajství. Spoluzaložil ji Jimmy Wales

31. 10. 2019

Sdílet

Nový projekt Jimmy Walese a Orit Kopel není sociální sítí tak, jak si ji s největší pravděpodobností představíte. Právě s představami si ale zatím z velké části musíme vystačit.

Spuštění nové sociální sítě oznámil Jimmy Wales, spoluzakladatel Wikipedie. Není to kopie Facebooku. Jedná se o projekt ideami navazující na dřívější novinářský počin WikiTribune. K ostrému spuštění WikiTribune došlo po vybrání peněz na fungování v říjnu 2017, už po roce ale Wales a Orit Kopel (druhá spoluzakladatelka) projekt vyhodnotili jako neúspěšný a novinářský tým byl rozpuštěn. Projekt od té doby funguje primárně jako komunitní. Právě v tomto podhoubí vzniká WT Social. Projekt získal doménu wt.social a opustil Wordpress, raději se spoléhá na svůj vlastní systém. Patrně nepřekvapí, že se především zaklíná soukromím. Nechce prodávat data o vaší osobě a nechce upřednostňovat samoúčelnou orientaci na podporu funkcí pro zvýšení aktivity, což znamená, že se neobejde bez přímých plateb.

Mlhavý projekt

Projekt vás k finanční podpoře nicméně nenutí, registrace a používání jsou bezplatné. Walesovo oznámení je poměrně špatně čitelné, nepopisuje totiž jiné charakteristiky sociální sítě. Aktuálně se síť snaží rychle vyrůst, takže vás láká na dřívější přístup v případě, že k používání pozvete svou rodinu, přátele apod. Poskytuje k tomu odkazy, případní zaregistrují se pak hned stanou vašimi virtuálními kamarády či kamarádkami.

Zde ale leží kámen úrazu. Registraci provést lze, nemůžete ale zatím přidávat nové články ani tvořit SubWiki, takže si ji vlastně vůbec neosaháte. Je zjevné, že síť má sloužit k diskuzi nad děním ve světě – WT Social přiznaně nahrazuje původní projekt WikiTribune. Z toho, co víme, se nezdá, že by měla konkurovat např. Facebooku v tom, kolik nabízí funkcí. Možná spíše úspornějšímu Twitteru, formou ale zřejmě spíše Redditu.

CS24

Po registraci si dnes prohlédnete uvítací přehled témat, do samotných témat se ale nedostanete. To je zatím zhruba všechno, co se dá k novému projektu říct. Snad až na to, že subjektivně je platforma pomalá (a není to špatným připojením na mé straně). V tuto chvíli nezbývá konstatovat, že si o platformě promluvíme tehdy, až dojde k plnohodnotnému spuštění. Do té doby zůstane zahalený mlhou.

Zdroj: WT Social via WikiTribune

Byl pro vás článek přínosný?