Hlavní navigace

Záplatovací úterý skončí. Aktualizace budou distribuovány častěji

11. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V minulém týdnu Microsoft na svém blogu zveřejnil pár novinek k distribuci aktualizací pro Windows 10. Již jsme věděli, že k produktu přistupuje jako ke službě. Jedná se o poslední hlavní verzi na dlouhou dobu. Místo vydávání nástupců raději bude operační systém rozvíjet v průběhu času, podobně jako tomu je u internetových prohlížečů Chrome nebo Firefox. Tím si firma zajistí, že všichni používají stejný aktualizovaný systém. Zabrání tak fragmentaci.

Co ovšem sdělení neprozradilo naplno, bylo to, že firma fakticky ukončí svůj tradiční program, kdy aktualizace uvolní v dávce každé druhé úterý v měsíci. Jisté náznaky jsme zaznamenali dřív. V minulém měsíci např. mimo tento tradiční termín firma uvolnila obrovský balík volitelných aktualizací, které cílily především na uživatele Windows 8.1.

Microsoft nám dal na srozuměnou, že bude své softwarové produkty aktualizovat průběžně. Týká se to např. i nového prohlížeče Edge. Jakmile bude funkce dodělaná a otestovaná, výrobce ji plošně nasadí. Nenapadlo mě, že zajde tak daleko a zruší jednotný termín. Pravidelná dávka jednou za měsíc mně osobně připadá dostatečná.

Jak informuje PCWorld, změnu potvrdil Terry Myerson na konferenci Ignite. Nemusíme se bát, že by to mělo znamenat, že se Microsoft bude o své produkty starat méně. Spíše se obávám chaosu, který by mohl nastat. Představte si, že chce počítač každých pár dní restartovat, protože získá aktualizaci, která vyžaduje restart.

Tolik frekventované vydávání být nemusí a jsem si jistý, že takhle nebude vypadat každý měsíc, ale přesto při představě, že v důsledku rozmělnění budou aktualizace častější, si kolega Lukáš Václavík jistě bude muset nechat předepsat prášky na uklidnění. Raději nepanikařme a počkejme si na to, jak bude proces reálně fungovat.

Podle PCWorldu budou na výběr dva kanály, podobně jako je tomu v případě testovacích verzí Windows 10. Jeden bude získávat okamžitě nejčerstvější aktualizace, zatímco druhý dostane až první skupinou otestované kousky. To se bude týkat záplat, jak to bude s ostatními aktualizacemi, jasné zatím není. Nevíme ani, jestli se něco změní pro uživatele starších Windows.

Zdroj: PCWorld via Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?