Hlavní navigace

ČTÚ uhájilo prostor pro čtvrtého operátora. V aukci pásma 700 MHz bude mít výhody

19. 3. 2019

Sdílet


V druhé polovině letošního roku se odehraje důležitá aukce kmitočtů, která rozhodne o tom, jestli do Česka přijde nový mobilní operátor, nebo trh zabetonuje stávající trojka. Český telekomunikační úřad bude dražit frekvence v pásmech 700 MHz (odebrané televiznímu vysílaní) a 3,5 GHz (dosud používané na základě individuálních oprávnění).

Předběžná pravidla aukce úřad zveřejnil v lednu a veřejnost měla měsíc na jejich připomínkování. ČTÚ již diskuzi uzavřelo a návrhy okomentovalo. Klíčovou informací je, že úřad uhájil rezervované místo i výhody pro potenciálního nového operátora. V připomínkovém řízení nepadly argumenty, které by předběžná pravidla nějak zásadně změnily. Finální podmínky se teprve připravují, takže detailní rozbor si necháme na později. Pojďme se ale podívat na to, co všechno může čtvrtý operátor získat a jaké věci padly ve veřejné diskuzi.

Výhody čtvrtého operátora

V pásmu 700 MHz budou uvolněny frekvence o šířce 2× 30 MHz rozdělené do dvou bloků 2 × 10 MHz a dvou 2 × 5 MHz. Nováčci mají jeden z širších bloků vyhrazený pro sebe, ale pokud se do prvního kola žádný nový zájemce nepřihlásí, pak o blok budou moci soutěžit i O2, T-Mobile a Vodafone. Každý může získat nanejvýš 2 × 10 MHz.

Pokud stávající operátoři vydraží blok v pásmu 700 MHz, budou muset nováčkovi skrz tzv. národní roaming poskytovat přístup k vlastní síti tak, aby v době budování jeho infrastruktury mohl nováček celoplošně poskytovat hlasové, SMS a datové služby. Závazek národního roamingu bude časově omezený na 5 nebo 6 let, ale operátoři si jej potom mohou na základně dodatečných smluv prodloužit. Nováček může roaming využít až tehdy, když sám pokryje alespoň 20 % populace.

TIP: Babiš, Piráti a TOP 09: Kdo chce jak zkrotit mobilní operátory?

Úřad přidělí bloky na 15 let (a následně je dle zájmu bude prodlužovat). Operátoři budou muset začít frekvence alespoň částečně využívat 18 měsíců od nabytí a do 36 měsíců využít jejich plnou šíři. Do 7 let musí pokrývat 99 % populace a 95 % území. Úřad zemi nově rozkouskuje do šesti skupin okresů podle hustoty obyvatel a k nim zřejmě nastaví ještě další priority. Doposud v aukcích rozděloval okresy jen do dvou skupin. Kromě celkového území musí operátoři do pěti let pokrýt také 95 % délky dálnic a 95 % železničních koridorů. Kritéria pro pokrývání (termíny, oblasti, parametry) se ale ještě mohou změnit, říká úřad.

Co padlo v připomínkovém řízení?

Úřad zatím nezveřejnil konkrétní návrhy i s jejich autory, jen zpracované shrnutí a vlastní komentář. I z toho jde ale vyčíst, které návrhy podali stávající operátoři a které potenciální nováčci.

Někdo chtěl například zvýšit nováčkovský spektrální limit v pásmu 700 MHz na 2 × 20 MHz, takže by se mohlo stát, že by čtvrtý operátor mohl vydražit dvě třetiny pásma a jeden ze stávající trojky by odešel s prázdnou. Na tom se ale nic měnit nebude, nováček dostane maximálně 2 × 10 MHz. Samozřejmě se ale nováčků může přihlásit více a trojku vyřadit ze hry.

Padlo také, že prý ve většině zemí, kde přišel čtvrtý operátor, měl nováček škodlivé účinky pro celý trh. Někomu zase chyběla analýza, proč je třeba zvýšit konkurenci na trhu. Někdo se zase bojí, že nováček podepíše se stávajícím operátorem smlouvu o sdílení sítí a nová infrastruktura fakticky nevznikne. To nejspíš nadhodil Vodafone, který rok kritizuje sdílení sítí mezi T-Mobilem a O2. ČTÚ tvrdí, že čtvrtý operátor určitě zvýší konkurenci na trhu a že bude mít povinnost stavět vlastní síť.

TIP: Nordic Telecom se chce stát čtvrtým operátorem

Někdo chtěl, aby se pokrytí stávajícími frekvencemi 800 MHz započítalo do rozvojových kritérií, aby nemusel tak rychle stavět „sedmistovku“. Úřad ale odvětil, že pásmo 700 MHz se bude počítat zvlášť. Předpokládá totiž, že bude sloužit zejména pro 5G sítě a toto pravidlo povede k jejich rozvoji. Jinak by hrozilo, že operátor spustí pár vysílačů, ale stěžejní pro něj bude osmistovkové LTE.

Virtuálové by chtěli, aby držitelé přídělů v pásmu 700 MHz měli povinnost poskytovat velkobchoodní nabídky pro přístup k síti. U pásma 800 MHz to bylo, ČTÚ zváží, že pravidlo zavede i do nové aukce.

V řízení též padlo, že národní roaming je protizákonný nebo že by se měl týkat pouze poskytování LTE v pásmu 800 MHz. Nováček by tak neměl přístup k 2G/3G sítím, takže by z jeho vlastní sítě prakticky nebylo možné telefonovat (VoLTE je v Česku hodně omezené). Úřad to ale shodil ze stolu. Chce nováčka plně konkurenceschopného.

Byl pro vás článek přínosný?