Hlavní navigace

ČTÚ chtěl zrušit telefonní budky, ombudsman Křeček je proti

3. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: ČTK

V dubnu jsme psali o novém záměru Českého telekomunikačního úřadu zrušit telefonní budky, respektive neukládat operátorovi O2 povinnost provozovat i ty zbylé veřejné telefonní automaty. Jde o ohrožený druh, je jich už pouze 1425 a jejich provoz platí stát. Z jedné takové budky se uskuteční již jen 7,3 hovorů za rok a jejich provoz stojí okolo 32 milionů korun. Dá se spočítat, že jeden hovor tak vyjde okolo 500 Kč (za rok 2018, pro rok 2019 chybí některá data). Ne však volajícího, který platí standardní cenu, ale stát. Pokud chcete pocítit závan retra a zavolat si z budky, musíte si udělat výlet někam za město.

Používáte telefonní budky (VTA)?

ČTÚ záměr zveřejnilo k 27.4. a poté běžela lhůta jednoho měsíce na podání připomínek. Včera se ale vyjádřil nový ombudsman Stanislav Křeček. V tiskové zprávě uvedl, že se rozhodl provést šetření z vlastní iniciativy. Rušení VTA (telefonních budek) prý musí předcházet důsledné ověření, že služba skutečně není potřebná. ČTÚ přitom k tomuto data zveřejnil. Podle Křečka lze o odůvodněnosti a podloženosti snahy ČTÚ pochybovat.

VTA v obci Bžany zdroj Google VTA v obci Bžany zdroj Google

„Chápu, že jsou modernější prostředky elektronické komunikace a veřejnost upouští od využívání telefonních automatů, jejichž provoz je víc a víc nákladnější. Mám ale za to, že v některých oblastech, zejména nepokrytých dostatečným mobilním signálem, a v určitých (např. krizových) situacích mají telefonní automaty stále své místo a opodstatnění.

Tip: Vyhrál Zemanův muž. Novým ombudsmanem bude Křeček (euro.cz)

Před jejich zrušením má být nade vši pochybnost ověřeno, že je veřejnost skutečně nepotřebuje, že existuje jejich plnohodnotná alternativa, nebo že jsou dostatečně dostupné na komerčním základě. Nestačí jen argumentovat narůstající finanční nákladností jejich provozu,“ píše ombudsman Stanislav Křeček.

Tip: Telefonní budky končí. ČTÚ ruší povinnost provozovat veřejné telefonní automaty

V měsíční lhůtě podal připomínku pouze pan Josef Jůza jakožto fyzická osoba, jejíž znění je uvedeno na webu ČTÚ. Zkráceně požaduje zachování VTA na letištích, železničních stanicicích a centrálních autobusových nádražích, a také u těch automatů, z nichž se alespoň dvacekrát (za rok) volalo na tísňovou linku či padesátkrát na poruchovou linku.

Stanislav Křeček byl členem ČSSD a dlouholetým předsedou sdružení nájemníků, kde proslul svým bojem proti tržnímu nájemnému.

zdroj: Ombudsman, ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.