Hlavní navigace

Kde jsou čtyři operátoři, tam jsou data o polovinu levnější než v zemích se třemi

29. 4. 2019

Sdílet


Analytická společnost Rewheel Research po půl roce vydala novou zprávu Digital Fuel Monitor ukazující ceny mobilních dat v zemích EU a OECD. Již v tradičním srovnání, kolik gigabajtů dostanou lidé u neomezených hlasových tarifů v ceně do 30 eur (770 Kč), jsou Češi stále na chvostu. U nás jsou to 3 GB, hůře je na tom Maďarsko s 1 GB a Řecko, kde odpovídající tarif vůbec není.

Nutno podotknout, že graf mohou zkreslovat různé detaily. Zmíněnému českému tarifu odpovídá O2 Free Bronzový s 3 GB za 749 Kč. T-Mobile má 4 GB za 799 Kč a Vodafone 5 GB za 777 Kč, ale nominovány nebyly, přestože jsou za cenovou hranicí jen těsně. (Rewheel nebere v potaz ani bonusová data.)

Rewheel zjistil i další skutečnosti, ale ty už nelze přesně rozklíčovat, protože v bezplatném reportu jsou výsledky cenzurované. Něco málo ale vyčíst můžeme. Například to, že za 30 eur má neomezená data již přes 50 operátorů v 23 zemích EU a 41 zemích spadajících po OECD. Je mezi nimi i Slovensko, které se kvalifikovala díky 4ce. Ta nabízí neomezené volání, SMS i data za 20 eur. Čtvrtý operátor má ale pořád slabší pokrytí, které dohání národním roamingem. Jenže neomezená data jsou platná pouze v jeho síti.

TIP: ČTÚ dělá místo pro čtvrtého operátora

Jak je dobré míti čtvrtého

Zpráva také ukazuje, že ceny dat klesají na trzích se čtyřmi operátory rychleji než tam, kde jsou operátoři jen tři. V dubnu 2019 je medián cen za gigabajt v zemích se čtyřmi operátory 1,4 eura (36 Kč), zatímco se třemi je to 2,9 eura (74 Kč), tj. o 113 % víc. Před rokem byl cenový rozdíl jen 55 %.

Eurounijní medián je 1,9 eura za gigabajt. Český medián neznáme, ale podle analýzy Cable.co.uk je průměr okolo 4 eur. Holt někdo musí vyrovnávat těch finských deset centů za giga.

Že se vyplatí mít čtyři operátory, ukazují i dva uvedené příklady. Kdžy do Itálie vstoupil nováček Iliad, medián cen v zemi oproti loňsku klesl o 83 %. Naopak v Nizozemsku došlo ke sloučení T-Mobilu a Tele2, ze čtyřky byla trojka, a u Tulipánů se pokles cen zastavil.

Byl pro vás článek přínosný?