Hlavní navigace

Další Turing na cestě: Nvidia chystá i kartu GeForce GTX 1650, vyjde příští měsíc

21. 2. 2019

Sdílet

Zítra by podle dosavadních zpráv měla vyjít GeForce GTX 1660 Ti. Nicméně globální drbostroj se nezastavuje a už se v něm peče materiál na to, co přijde po této novince. Podle starších zpráv měla Nvidia vydat také ne-Ti model GTX 1660, ale podle webu VideoCardz tím ještě Turingy GTX neskončí. Již brzy by se měl objevit i třetí a patrně ještě o něco levnější/pomalejší model – GeForce GTX 1650.

VideoCardz píše, že mu jeho zdroje potvrdily, že Nvidia plánuje takto označený model coby další kartu generace Turing, respektive její levnější větve bez technologií RTX. Zatím je o této grafice známo jen velmi málo dalšího, kromě její existence. VideoCardz píše, že bude pravděpodobně už založená na jiném čipu než TU116 z karty GTX 1660 Ti. Nvidia tedy již zdá se má další GPU, snad označené TU117.

Z názvu, který potvrzuje, že Turingy bez ray tracingu se asi všechny budou označovat jako řada 1600, by se asi dalo dovodit, že karta bude nahrazovat v nabídce GeForce GTX 1050 a/nebo GTX 1050 Ti, přičemž by ale asi mohla mít o dost vyšší výkon, možná šplhající až někam k pozici GeForce GTX 1060. Už před delším časem se objevily stopy možného GPU Turing s 896 stream procesory, a je tedy možné, že nový menší čip v GeForce GTX 1650 bude mít právě takovouto konfiguraci. Ovšem toto spojení je nepotvrzené, zatím raději zachovejte postoj „vím, že nic nevím“.

Starší únik grafiky Nvidia s 896 stream procesory v Geekbench (OpenCL). Může to být GTX 1650?

Ono tehdy uniklé GPU mělo kapacitu paměti 4 GB, což by tedy mohlo platit i pro kartu GTX 1650. Při této kapacitě by paměťová sběrnice měla mít šířku 128 bitů. Kromě tohoto se také objevila informace, že u modelu GeForce GTX 1660 by již měly být použité paměti GDDR5 místo GDDR6, což by asi tuto starší technologii automaticky stanovilo i pro nižší model GTX 1650. Ovšem frekvence ani další bližší podrobnosti samozřejmě ještě nemáme.

Vydání ještě v březnu?

Co je však důležité: GeForce GTX 1650 by prý měla být vydána už hodně brzo. VideoCardz píše, že dle jeho informací Nvidia naplánovala vypuštění už na příští měsíc, čili březen. V tomto měsíci (na jeho začátku) jinak firma měla uvést již onu GeForce GTX 1660 „ne-Ti“. To by znamenalo, že březen bude na nové karty dost nabitý. Pokud tento „fárplán“ pořád platí a vydání nebyla posunuta na později, pak by se tedy asi GeForce GTX 1650 měla objevit až na konci března.

Galerie: čip TU116 generace Turing

Byl pro vás článek přínosný?