Hlavní navigace

Další Windows budou pro x86 i ARM!

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia definuje nový PC

Nejzajímavější keynote prvního dne (z našeho středoevropského pohledu) CESu uspořádala Nvidia. Celá tiskovka byla věnována mobilním technologiím, ale závěr nás několika kroky přenesl k desktopům. Těch kroků není mnoho, protože budoucnost počítačů je zdá se trochu „jiná“. Třicet let platilo, že PC (personal computer, osobní počítač) je mašina do domácnosti, v dnešní terminologii je to ovšem mobil nebo tablet, který plní funkci osobního počítače. Můžete jej nosit stále s sebou a výkon se pro takové to internetování a video radování od desktopů vlastně neliší.

Nvidia CES 2011

Do této oblasti chce promluvit také Nvidia. Zatímco s první generací SoC Tegra (ARM Cortex-A8 + GeForce ULV) jí to příliš nevyšlo a až na poslední generaci microsoftího přehrávače Zune HD jste se s ní v obchodech příliš nesetkali. Tegra 2 je jiná a v následujících měsících se s ní budeme potkávat na každém kroku.

Supertelefon nosí dvě jádra a GeForce

Jen-Hsun Huang, šéf společnosti, definoval nový termín „Super Phone“. Máme Supermana, superpočítač a nejmenším z největších borců je supertelefon. Má dvoujádrový procesor Tegra 2, upekli jej v LG a dali mu název Optimus 2x. Však jej také znáte z našeho preview. Více už se rozepisovat nebudu, resty můžete dočíst zpětně.

Nvidia CES 2011

Huang jej na pódiu ukázal na živo. Podle něj budeme v kapse nosit zařízení, které dlouho vydrží, zahrajeme si na něm graficky úchvatné hry a přehrajeme Full HD video. To už jsme slyšeli, ale výdrž je stále tajemstvím. CEO Nvidie se pochlubil spoluprací s Adobe, protože Tegra 2 dokáže plně akcelerovat Flash. Ten už dostane v mobilech smysl, nebude zdržovat, byť trochu otravovat kvůli reklamě. Huang publikum nechtěně pobavil, když prezentace Flashe nevyšla. I když jej supertegra akceleruje, Flash je stále náročný na propustnost internetu a ten bude brzdit vždy. To postihlo také LG Optimus 2x, síť byla v sále zahlcena a Flash se nestíhal načíst.

Supertelefon disponuje HDMI výstupem. Sice s ním Huang chvíli bojoval, ale nakonec se LG rychle vzpamatoval a výstup ve Full HD byl na obrovské televizi plynulý, i když občas vypadával signál. Několik ukázek programů vyvrcholil možná nejpopulárnější mobilní hrou současnosti – Angry Birds. Na tak velké televizi ji asi ještě nikdo neviděl.

Nvidia CES 2011

Tegra má velký potenciál i pro dospělejší hry. Na pódiu se vystřídali dva vývojáři, jeden z nich, Jeremy Stieglitz z Trendy Entertainment dokonce využil Unreal 3 Engine ve hře Dungeon Defenders portované na PC, PS3 a Android. Karsten Wysk z Mobile Bits ukázal demo SoulCraft, které předvedlo pěknou 3D animaci plus kombinaci stínů a světel. Hry, které svým zpracováním vypadají jako ty konzolové, ale pro nižší rozlišení.

HD video přes Skype bez videa

Druhý kiks postihl Huanga, když chtěl na některém tabletu ukázat Tegru 2 při telefonování přes Skype. HD video a tablet s přední kamerou bohužel zase prohrál boj s dostupným internetovým připojením, takže z předváděčky sešlo.

Náplastí byla ukázka dvou telefonů a jedné arkádové hry ve Flashi. No-name telefon nestíhal, Optimus 2x běžel opravdu svižně. Chtěl bych v tu chvíli vidět Steva Jobse, který stále věří, že Flash v mobilních zařízeních nemá smysl. Kvůli videa a reklam asi nemá, ale pro tisíce her a programů je fajn, že Flash neignorují všichni. Ostatně tablet Playbook od RIMu bude na Flashi (AIRu) de facto závislý.

Dle Huanga se s Tegrou 2 setkáme v mobilech, supermobilech, tabletech, supertablech, automobilech a dalších zařízeních. ARM dnes vládne téměř všem oblastem kromě HPC. Jenže i tam Tegra, resp. ARM obecně míří.

Project Denver, výkonný SoC pro desktopová Windows

Poslední nakousnutou novinkou je chystaný „Project Denver“. Nvidia totiž chystá čip pro výkonné desktopové počítače. Z keynote nebylo zřejmě, jestli se jedná o čtyřjádrovou Tegru 2 (Cortex-A9 MPCore), nebo už novou generaci ARM Cortex-A15. Podpoří jej ale Google, Apple a dokonce i Microsoft. Ti všichni už systémy pro ARM tvoří. Android, iOS a u Softies Windows CE/Embedded a na nich založené Windows Mobile/Phone.

Nvidia CES 2011

Jenže další desktopové Windows od Microsoftu budou také ARM pozitivní. Ballmer svou keynote ještě nezačal (až v noci ve 3:30), ale tisková zpráva prozradila to nejnutnější. Další generace už nebude typický Wintel, ale Microsoft pokryje tři nejdůležitější SoC platformy. Kromě x86 (nový Intel Sandy Bridge a AMD Fusion) také architekturu ARM. Na implementaci pracuje také s Nvidií (Tegra), Qualcommem (Snapdragon) a Texas Instruments (OMAP).

Microsoft by měl ukázat akcelerované prostředí a přehrávání multimédií, stejně tak IE, podporu USB, tiskáren a MS Office.

Více zatím nevíme. Počkejte si na živý přenos, který odstartuje 6. 1. ve 3:30. Pokud trpíte insomnií nebo máte noční v nudné práci, určitě koukejte., budou se přepisovat dějiny.

Byl pro vás článek přínosný?