Hlavní navigace

Desktopové procesory Intel Alder Lake s novou architekturou a LGA 1700 vyjdou už v listopadu

11. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Vypadá to, že nová generace procesorů Intel pro desktop by mohla vyjít už necelých osm měsíců po Rocket Lake, socket LGA 1200 vydrží jen rok a půl.

Minulý týden unikly informace o ES procesoru Alder Lake pro desktop na taktu až 4,6 GHz (označeném Core-1800). Tyto 10nm procesory přinesou poprvé do desktopu a mainstreamových notebooků na platformě Intel/x86 koncepci big.LITTLE a také tu nejmodernější konektivitu (DDR5, PCI Express 5.0). Rovněž se do desktopu konečně dostane 10nm proces. A vypadá to, že by tato CPU mohla být na trhu už za půl roku, podle aktuálních zpřesněných údajů o tom, kdy je Intel hodlá vydat.

Doposud bylo v podstatě přímo Intelem sděleno, že procesory Alder Lake mají vyjít ještě letos – což je samo o sobě poměrně dobrá zpráva. Ale bližší údaj chyběl, takže se dalo spekulovat třeba už o letních měsících, což býval pro Intel termín vydávání procesorů pro notebooky, který platil i pro Ice Lake a Tiger Lake, nebo naopak až o úplném konci roku.

Alder Lake pro desktop vyjde 8 měsíců po Rocket Lake

Web WCCFtech nyní tvrdí, že zjistil od svých zdrojů přesnější určení, podle kterého bude vydání spíše o něco později, v Q4 2021. Přesněji to má být v listopadu (pro mezinárodní čtenáře: november). Intel prý právě tento měsíc nyní uvádí partnerům jako termín, kdy se Alder Lake dostane na trh.

Listopad je podle WCCFtechu přesněji termín vydání pro Alder Lake-S, neboli desktopovou verzi pro nový socket LGA 1700. Znamenalo to, že nynější desktopové procesory Rocket Lake budou na trhu ani ne osm měsíců, než budou nahrazeny a celá platforma LGA 1200 jen 18 měsíců, protože vyšla až v květnu roku 2020 s procesory Comet Lake.

Dobu vydání notebookových CPU této rodiny zmíněný web nesdělil. Protože ale v poslední době Intel míval vydání mobilních procesorů (řada U) vždy dříve, je pořád možné, že tyto verze by opět mohly vyjít třeba už v srpnu nebo září, zatímco výkonnější modely pro desktop na podzim. Na druhou stranu ale mezitím Intel potvrdil, že vydá také také refresh procesorů Tiger Lake, což k brzkému vypuštění Alder Lake moc nesedí. To by tedy mohla být indicie pro to, že také notebookové Alder Lake vyjde o něco později, třeba také v listopadu. Zde ale zatím budeme muset počkat na nějaké přesnější informace.

Ona první vlna, pokud by vyšla už v létě, by mohly být úsporné big.LITTLE procesory s dvěma velkými a osmi malými jádry, možná ale také budou výkonnější verze s 6+8 jádry (jaké konfigurace notebookových Alder Lake Intel chystá, jsme popisovali zde).

LGA 1700

S vydáním desktopového Alder Lake-S by logicky ve stejné době měly vyjít také desky této platformy podporující PCI Express 5.0 a paměti DDR5. Nicméně podle dosavadních zpráv mají samotné procesory Alder Lake pro desktop podporovat také paměti DDR4. Měly by proto být na výběr i levnější desky a další modely počítající s poptávkou uživatelů, kteří mají nakoupeny paměti předchozí generace a chtějí je využít, a do těchto desek půjde osadit paměti DDR4.

Více: Detaily platformy CPU Intel Alder Lake: PCIe 5.0, DDR5, čipset, konektivita. Výkon až dvojnásobný

Intel v uniklých slajdech (které asi neměly být veřejné) slibuje, že Alder Lake zvýší výkon v jednom vlákně až o 20 % a mnohovláknový výkon až na dvojnásobek oproti předchozím CPU, ale není jasné, s čím toto srovnání probíhalo. Navýšení mnohovláknového výkonu bude realizováno ne vyšším počtem standardních jader, ale přidáním osmi malých jader Atom, takže v desktopu bude nejvyšší konfigurace 16jádro s 24 vlákny – složené z osmi velkých jader s 16 vlákny a osmi malých jader, které nemají HT, a tedy přidají už jen osm vláken. Půjde tedy procesory, které půjdou dost odlišnou cestou proti dosavadním zvyklostem a mohly by být hodně zajímavé.

Bude třeba nový chladič

V desktopu se nicméně ještě objeví jedna komplikace. Nový socket LGA 1700 je obdélníkový a fyzicky větší, zatímco dnes procesory Intelu pro mainstreamovou platformu měří 37,5 × 37,5 mm, Alder Lake bude mít rozměr 37,5 × 45,0 mm. Není to velký nárůst plochy, ale Intel přesto změnil i montážní otvory, jejichž rozteč bude 78 mm místo dosavadních 75 mm. Toto bohužel znamená, že současné chladiče nebudou s desktopovými procesory Alder Lake kompatibilní.

Budete si muset buď pořídit nový, nebo alespoň konverzní sadu, která kompatibilitu s LGA 1700 zajistí (její součástí bude muset být i nový backplate), pokud k vašemu chladiči bude vyráběná. Některé značky jako Noctua tyto adaptéry budou dokonce nabízet zadarmo.

Galerie: Úniky a informace k procesorům Intel Alder Lake

Zdroj: WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?