Hlavní navigace

Česko se Disney+ jen tak nedočká. Není ani ve třetí vlně

8. 11. 2019

Sdílet

Start nejambicióznější konkurence pro Netflix se blíží, Disney+ dorazí již 12. listopadu 2019. Firma na jaře oznámila, že do konce roku 2021 chce streamovat video po celém světě. K rozšiřování bude docházet postupně.

Od příštího týdne bude služba dostupná v USA, Kanadě a Nizozemsku. Od 19. listopadu pak i v Austrálii a na Novém Zélandu. Dnes jsme se dozvěděli o třetí vlně. Ta přijde až 31. března 2020, tehdy Disney+ zamíří do Británie, Německa, Francie, Itálie a Španělska. O dalších vlnách bychom se měli již brzy.

Jak na tom bude zbytek světa, zatím víme jen přibližně. Disney se totiž drží letos zveřejněné roadmapy velmi volně. Je na ní vidět, že v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2020 (kalendářní říjen až prosinec 2019) bude Disney+ jen Severní Americe, části Asie, Pacifiku a západní Evropy. Ve druhém kvartálu (leden až březen 2020) se vyplní zbytek západní Evropy a další kus asijsko-pacifického regionu. Ve východní Evropě (kam nejspíš patříme) a Latinské Americe měla být služba spuštěna nejdříve prvním fiskálním čtvrtletí 2021 (v říjnu 2020).

Disney+ prezentace 2019 Plán rozšiřování Disney+ do světa

Disney+ bude stát 7 eur na měsíc (180 Kč, případně 70 eur (1800 Kč) na celý rok. Je tak levnější než konkurenční Netflix, jehož tarify stojí mezi 199 a 319 Kč v závislosti na maximální technické kvalitě a nemá roční zvýhodnění. Disney+ má jeden tarif, který rovnou nabídne prostorový zvuk a obraz v rozlišení 4K a s HDR (ne všude musí být taková kvalita dostupná).

Firma hodlá maximálně vytěžit veškerý archiv, který obsahují její vlastní studia, nově pohlcený Fox, Pixar, Marvel, Lucasfilm a National Geographic. Filmy, které letos šly do kin, budou pro streamování exkluzivně dostupné jen v Disney+. Začne to Captain Marvel, ale bude se to týkat i Dumba, Avengers: Endgame, Alladina, Toy Story 4, Ledového království 2 nebo deváté epizody Star Wars.

Do pěti let Netflix nedožene

Již během prvního roku se tak máme dočkat přes 25 zvláštních seriálů a 10 filmů či dokumentů produkovaných pro Disney+. Kromě toho bude v katalogu 400+ filmů (z toho více než sto novinek) a 7500 seriálových epizod. V pátém roce provozu už by Disney+ chtěl točit 50 vlastních seriálů.

Chystáte se předplácet Disney+?

Disney chce jen v prvním roce do vlastního obsahu investovat 1 miliardu dolarů, do pěti let částku zdvojnásobí. Okolo dvou miliard dolarů bude platit i za licence na cizí obsah. Služba chce mít do pěti let mezi 60 a 90 miliony předplatitelů. Jen pro srovnání, Netflix jich aktuálně má 158 milionů.

Zdroj: Disney

Byl pro vás článek přínosný?