Hlavní navigace

A pak, že to v DVB-T2 nejde. Jedna stanice začala vysílat v rozlišení 4K

3. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Cnews
Multiplex 23 vlastněný Českými radiokomunikacemi zařadil do své nabídky stanici NASA TV v rozlišení UHD, tedy 3840 × 2160p. Tento kanál zaměřený na vesmír a kosmonautiku je již delší dobu dostupný v tomto rozlišení u operátorů internetové televize, u terestrického vysílání jde ale o ojedinělý počin.

V roce 2018 jako první (když nepočítáme satelitní operátory) přišla s vysíláním ve 4K internetová televize Kuki a o dva měsíce později se přidal operátor SledováníTV. Vysílání ve 4K je obecně drahé hlavně kvůli poplatkům programerům a v případě terestrického vysílání je i náročnější na šířku pásma. Zkrátka se pak nevejde tolik kanálů do jednoho multiplexu.

Televizní stanice chtějí na vyšším rozlišení také více vydělat, proto například Nova je v HD dostupná v placených službách, zatímco volně v éteru se díváte na hnusný SD obraz. Volně v kvalitě alespoň Full HD vysílá pouze Česká televize.

Tip: První erotickou TV stanici v rozlišení 4K naladíte u SledováníTV

NASA 4K
NASA 4K
Pokrytí MUX23 v červnu 2020
Pokrytí MUX23 v červnu 2020

NASA TV patří mezi stanice, které takové podmínky zřejmě nekladou a jsou tak ideální na testování vysílání ve 4K. DVB-T2 zatím naladí diváci pouze v několika krajích v Čechách a u ČRa jde zatím o pilotní vysílání.

Chtěli byste vysílání ve 4K?

Pokud dostane ČRa zajímavé nabídky a bude mít možnost vysílat více stanic ve standardním rozlišení, pravděpodobně 4K zase brzy skončí. V multiplexu lze aktuálně naladit například Barrandov (tři stanice), Šlágr (dvě stanice) či Novu (dvě stanice).

zdroj: Televizniweb

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.