Hlavní navigace

První dojmy z Edge postaveného na Chromiu. Prostředí se teprve diferencuje

25. 3. 2019

Sdílet

Na síť unikla testovací verze znovuzrozeného prohlížeče, který nám podle dostupných informací bude k vyzkoušení již brzy oficiálně nabídnut. Dosud jsme z Edge postaveném na Chromiu viděli pouze několik snímků, jež ukazovaly velmi ranou fázi vývoje. Prostředí prohlížeče vypadalo podobně jako předloha, což by se v průběhu vývoje mělo změnit.

S ohledem na zmíněný únik se pojďme podívat na to, co ukazuje právě toto sestavení. Pro pořádek dodávám, že jsem si osahal verzi 75.0.109.0. Je potřeba si ještě jednou připomenout, že nevíme, kdy byla vydána, tedy ani jak se bude lišit od vydání, které Microsoft v dohledné době pro veřejnost sám uvolní k testování. Číslování verzí Edge viditelně odráží číslování verzí Chromu, resp. Chromia. Výchozím vyhledávačem v tomto prohlížeči je nepřekvapivě Bing.

Dříve Microsoft uvedl, že nový Edge bude uvolněn nejen pro Windows 10, ale také mj. pro odcházející Windows 7.

Prostředí

Prostředí prohlížeče se oproti původně uniklým snímkům prakticky nezměnilo, tj. stále nezapře svůj nový původ. Panely jsou ale méně kulaté a aspoň grafické symboly v tlačítkách na nástrojové liště vypadají jako ty ze stávajícího Edge. Je otázka, jestli se Microsoft vrátí k původnímu šedému prostředí, kterému vévodí průsvitné záhlaví. Je také otázka, jestli by měl. Nechme ale teoretizování.

Zatím největší viditelný kus práce byl odveden v nastavení aplikace, které za prvé nepřipomíná to, co známe ze Chromu, za druhé nepřipomíná ani to, co známe z původního Edge, kde je nastavení poměrně strohé a řešené formou postranního panelu. V Microsoftu si dávají záležet na přehlednosti nabídek.

Zejména na kontextových nabídkách je vidět, že položky většinou doplňují grafické symboly. Grafické symboly ale doprovází rovněž kategorie ve zmíněném nastavení, hlavní nabídku nebo správce stahování, kde nechybí šikovné filtry pro zobrazení jen určitých typů souborů. Ve stejném stylu jsou provedené také další části prostředí, mj. historie prohlížení.

K účtu v prohlížeči nemusíte být přihlášeni jen vy K účtu v prohlížeči nemusíte být přihlášeni jen vy

Jestliže obsah nového panelu ve stávajícím Edgi vizuálně odpuzuje (ani ve Chromu prostor není nijak světoborný, ačkoli se hodně zlepšil), v novém Edgi je naopak prostředí hezké. Pozadí zdobí tapeta z Bingu, jenž je kvalitními snímky známý. Nechybí přístup k oblíbeným stránkám, přičemž miniatury opět nejsou ošklivé. Microsoft neobětoval ani možnost sledovat v novém panelu zprávy, které jsou od nedávna i v češtině.

Synchronizace

V novém Edgi si užijete i lepší synchronizace prostřednictvím účtu Microsoft. Neplatí to ale pro uniklé sestavení, kde proces zřejmě selže při ověření, jestli už mám nárok na používání funkce. Synchronizaci si tak všichni vyzkoušíme až po oficiálním zahájení veřejného testování, stejně k ní však není mnoho co říct – kromě toho, jestli funguje. (A není důvod si myslet, že nebude.)

Seznam synchronizovaných položek už ale známe dnes a je bohatší než dřív:

  • oblíbené položky,
  • rozšíření,
  • historie prohlížení,
  • nastavení aplikace,
  • otevřené panely,
  • údaje k vyplňování formulářů,
  • hesla.

To by už mělo většinu lidí uspokojit. Pokud jste v prohlížeči přihlášeni ke svému účtu, můžete spustit novou relaci pro hosta či hostku, kde nebude přihlášení aktivní. Navíc lze do prohlížeče po vzoru Chromia přidat více uživatelských profilů, což současný Edge neumožňuje, protože je spojený s uživatelkám účtem ve Windows.

Prostředí nového panelu asi můžete přizpůsobit Prostředí nového panelu asi můžete přizpůsobit

Doplňky i ze Chromu

Podobně jako Chromium podporuje Edge instalaci progresivních webových aplikací tak, že fungují jako běžné nativní aplikace a otevírají se ve vlastním okně. (Odinstalujete je jako jakýkoli jiný program pro Windows.) Již dříve bylo přislíbeno, že se dočkáme podpory doplňků pro Chrome. V uniklém testovacím vydání je již možné instalovat doplňky.

Microsoft pro instalaci aspoň v rámci testování využívá zvláštní webovou stránku. Jedná se o stále stejnou omezenou nabídku doplňků, jejichž autorky a autoři se obtěžovali s přidáním svého dílka do katalogu Microsoftu. Když si ale dobře prohlédnete stránku pro správu doplňků, najdete v postranním panelu dole malou předvolbu, jež povoluje instalaci doplňků z jiných katalogů.

Pak už můžete přejít do Internetového obchodu Chrome a klepnutím si nainstalovat libovolnou z široké palety nabízených doplňků. Mnou zkoušený Google Keep se například odmítal přihlásit, takže byl k ničemu. Například Momentum, jež nahrazuje obsah nového panelu vlastním prostředím, naopak fungovalo dobře.

Závěr

Na novém Edgi v uvedené verzi je vidět, že se Microsoftu podařilo prostředí Chromia částečně předělat, částečně však prohlížeč stále vypadá jako Chromium. V této fázi vývoje je to očekávatelné a časem bychom se měli stát svědky nebo svědkyněmi silnější příklonu k prostředí, které známe dnes z Edge 44.

Microsoftu se daří postupně měnit Chromium, takže se zdá, že nabídne solidní alternativu ke Chromu těm, komu se líbí fungování tohoto prohlížeče, ale méně pak chování Googlu. Je otázka, nakolik se Edge od Chromia vzdálí a nakolik je taková příbuznost negativum nebo pozitivum.

Z uživatelského pohledu bude využití vykreslovacího jádra Blink přínosem díky kompatibilitě a svižnému chodu, pro web to ale není dobrý vývoj. Otevřenou a decentralizovanou platformu bude mít ještě více v hrsti jediná společnost. Že jsou obavy na místě, dokázal nedávno sám Microsoft, který spustil nový webový Skype. Funguje ovšem jen ve Chromu a v Edgi.

Byl pro vás článek přínosný?