Hlavní navigace

Milník pro digitální rádio. V Evropě budou auta muset povinně nabízet DAB+

16. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Součástí Nového evropského kodexu pro elektronické komunikace je kromě snížení cen volání do zahraničí a dalších telekomunikačních novinek i důležitý bod, který pomůže urychlit adopci digitálního rozhlasu. Na nenápadnou zmínku, kterou jsme si v 500stránkovém dokumentu nevšimli, upozornil magazín RadioWorld.

Nové nařízení schválené europarlamentem specifikuje, že všechna nová vozidla kategorie M (osobní automobily a autobusy) budou muset obsahovat přijímač digitálního pozemního rozhlasového vysílání. Direktivu ještě musí odsouhlasit Rada a následně bude zapsána do úředního věstníku. Od tohoto data (někdy v roce 2019) budou mít členské země EU dva roky na to, aby povinnost integrovat digitální rádia do aut zahrnuly do místních zákonů.

Nejpozději od roku 2021 by automobilky měly, pokud to již nedělají, do vozů integrovat digitální přijímače. V Norsku analogové vysílání zrušili již loni a země přešla na DAB+. O konci FM rádia se již mluví také v Dánsku a Švýcarsku. Češi nikam nespěchají, ale Český rozhlas loni do digitalizace pořádně šlápl a již v první polovině roku 2019 chce mít signál dostupný pro tři čtvrtiny populace.

Aktuliazováno: Digitální rádio bude povinné pouze v případě, že nějaký přijímač ve voze bude. Direktiva nenařizuje rádio jako povinnou autovýbavu.

Byl pro vás článek přínosný?