Facebook šmíruje, komu voláte a píšete. Jak tomu zabránit?

Facebook si na Androidu žádá neobyčejně mnoho práv, přestože je nepotřebuje. Dokonce sleduje i vaše hovory a SMS. Jak to vypnout?

7
Facebook Messenger
Facebook Messenger

Mark Zuckerberg a spol. ještě stále uklidňují aféru Cambridge Analytica týkající se zneužití 50 milionů účtů. Chvíli nato ale na povrch vyplavala další nepříjemnost. Aniž by to Facebook výslovně někde uváděl, u uživatelů na Androidu sledoval historii hovorů a SMS/MMS. Na své servery neukládal obsah zpráv ani hovorů, ale metadata. Tedy kdo, komu, kdy a jak dlouho volal či psal. iOS se kauza netýká, Apple třetím stranám takové údaje neposkytuje.

Facebook ví víc, než si myslíte

Na problém upozornil softwarový vývojář Dylan McKay, když si nechal Facebookem vygenerovat archiv všech jím uchovávaných údajů (viz Jak smazat účet na Facebooku). V něm překvapivě našel i informace, které na síti nijak viditelné nejsou a uživatel tak ani nemohl zjistit, že je Facebook uchovává. (Na GitHubu najdete script facebook-contact-info-summary.rb, který z uložených dat udělá přehledný výpis.)

O problému začala informovat světová média a Facebook začal hasit další požár. Na svém blogu vydal světlení, že historii SMS a hovorů neukládá bez souhlasu uživatelů. V něm však zmateně míchá tři problémy najednou.

  • Všechny jeho aplikace vás po instalaci požádají, abyste jim přidělili práva k přístupu do adresáře. To je logické a očekávané, dělají to snad všechny sociální sítě a kecálky. Aplikace prohledá vaše kontakty a zjistí, který z nich také používá Facebook.
  • Facebook Messenger může na Androidu fungovat i jako výchozí editor SMS/MMS, takže se po instalaci nabídne, že se vám postará i o nefacebookové zprávy.
  • Existuje aplikace, která na servery Facebooku posílá informace o tom, kdy a s kým si píšete nebo voláte (a jak dlouho).

Přiznaný přístup k třetímu bodu, tedy metadatům, má dnes odlehčený Facebook Lite. Ten vás jako jediný po spuštění vyzve, abyste mu najednou potvrdili přístup ke kontaktům i historii SMS/hovorů. Výzvu lze přeskočit nebo schválit a pak volbu případně změnit v nastavení.

Návod krok za krokem: Jak deaktivovat nebo smazat účet na Facebooku

Potud je všechno v pořádku. Facebook vás sleduje, ale vy jste mu to umožnili. Jak si ovšem všimli redaktoři Ars Techniky, v minulosti to fungovalo jinak. Android až do verze 4.0 Jelly Bean (API level 14) mu dovoloval sledovat metadata i bez souhlasu uživatele. Ani s příchodem Androidu 4.1 a novějších se to nemuselo změnit, protože aplikace Facebooku mohly běžet na původním API, které Google odstavil až v říjnu 2017. Podle výpisu pořízeného Ars Technikou přitom metadata byla ukládána právě až do října 2017.

Jak na Androidu zastavit šmířování Facebooku?

Pokud nebudeme počítat WhatsApp a Instagram, přijdete do styku především se čtyřmi aplikacemi: Facebookem, Messengerem a jejich Lite verzemi.

Tip: U všech můžete vypnout synchronizaci kontaktů s vaším adresářem v mobilu. Pokud tak učiníte, všechny nové kontakty budete na Facebook nebo Messenger muset přidat ručně pomocí vyhledávání nebo odkazu. Všechny kontakty, které si Facebook vytáhl z vašeho adresáře, najdete na facebook.com/mobile/messenger/contacts.

Tip: Na Androidu si určitě zkontrolujte nastavení systému. V něm bude karta Aplikace, v ní pak veškerý nainstalovaný software. U jednotlivých aplikací vás pak bude zajímat položka Oprávnění. V ní můžete ručně povolit/zakázat přístup k různým funkcím telefonu.

Facebook

  • Po prvním spuštění vás požádá o přístup ke kontaktům.
  • Chování můžete změnit v Menu (symbol tří vodorovných linek) | Nastavení aplikace | Nepřetržité nahrávání kontaktů.

Facebook Lite

  • Ten je nejagresivnější, už při instalaci si vyžádá přístup ke všemu, co telefon nabízí. Nemůžete to odmítnout, jen zpětně omezit v nastavení systému.
  • Po prvním spuštění chce vám nabídne synchronizaci kontaktů a historie hovorů/SMS.
  • Chování můžete změnit v Menu (symbol tří vodorovných linek) | Nastavení | Nahrávání kontaktů a Historie nahrávání volání a SMS.

Messenger

  • Po prvním spuštění se nabídne, že se stane editorem SMS a že bude synchronizovat kontakty.
  • Chování můžete změnit v Menu (váš avatar) | SMS a Lidé.

Messenger Lite

  • Po prvním spuštění se nabídne, že bude synchronizovat kontakty.
  • Chování můžete změnit v Menu (symbol s portrétem) | Lidé.

Galerie nastavení aplikací od Facebooku

Facebook šmíruje, komu voláte a píšete. Jak tomu zabránit?
Ohodnoťte tento článek!
3.5 (70%) 14 hlas/ů

7 KOMENTÁŘE

  1. S tímto by možná bylo zajímavé prověřit (pokud se tak nestalo) ještě jednu věc. Aplikace Facebooku byly a případně ještě jsou nainstalovány na hodně zařízeních již od výrobce. Byl bych zvědav, jestli i v tomto případě byla sbírána data z telefonu, i když (třeba jako v mém případě), tyto aplikace nepoužívám, nicméně odinstalovat jsem je nemohl (i kdyby ano, tak to na věci nic nemění).

    Pokud ano, byl by to totiž ještě větší problém, neboť by pravděpodobně nastala situace, kdy Facebook sbíral data aniž by mu to uživatel vůbec dovolil.

    • Dobrá otázka, sám to bohužel ověřit nemohu. Facebook vytváří stánové profily neregistrovaných uživatelů, ale dosud se mělo za to, že to dělá jen na webu, protože lidi sleduje přes ta různá sociální tlačítka. Ale že by k tomu přidával i data z telefonu, to by byl velký průšvih.

      Můžete vyzkoušet of FB získat data přes tento formulář.
      https://www.facebook.com/help/contact/180237885820953

      Klikněte na Nedostal jsem odpověď na svou otázku a pak vyberte Nemám účet na Facebooku. Otázkou je, jak vás FB identifikuje, pokud se na mobilu připojujete z různých IP adres (což nejspíš ano).

      • Tak identifikace uživatelů si dnes zakládá už především na identifikaci HW a SW, ze kterého si udělá otisk a ten si asi najde i při různých IP adresách.
        Toto sledování všude a všech je dnes pěkné svinstvo, takže pak člověku nezbývá, než hledat alespoň nějaké blokátory těchto největších šmíráků. Člověk si ale ani tak nemůže být jistý, že o něm někdo nesesbírá nějaké data, které se dostanou do rukou kdoví komu a ten je pak náležitě využije, třeba právě proti vám.

        • Jasně, aplikace zjistí o zařízení první poslední. Mně šlo o to, že formulář Facebooku pro zjištění uložených údajů o neregistrované osobě je jen na webu a prohlížeč zase tolik charakteristik neprozradí, aby šlo přesně spojit data, která o jednom uživateli zjistí skrz nainstalovanou (aele nepoužívanou) aplikaci a skrz prohlížeč na mobilu a počítači.

  2. Aplikace pro starsi Android chteji ty opravneni automaticky, zase se dela z komara velbloud, ze Facebook, ale pritom je to uplne normalni, treba takova popularni aplikace Textra SMS to ma z hlediska opravneni uplne stejne jako Facebook (Lite), jenze to neni takovej klikbajt, tak se o tom psat nebude.