Hlavní navigace

Finanční výsledky AMD za Q2: tržby 3,85 miliardy $, příští kvartál půjde přes 4 miliardy

28. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Finanční výsledky AMD dopadly velmi pěkně, firma má téměř dvojnásobné tržby proti stavu před rokem a v Q3 už se dostanou přes 4 miliardy $ za kvartál. Pomalu už bude mít 3× lepší tržby, než v nejlepších časech staré zlaté éry před 15 lety.

Po finančních výsledcích Intelu už máme i uzávěrku AMD, které také již spočítalo druhý kvartál roku. Firma měla téměř dvojnásobné tržby proti stavu před rokem a nebývale vysoký zisk. Růst jí bude přitom pokračovat, v nyní běžícím kvartálu už se má přehoupnout přes hranici 4 miliard dolarů.

AMD mělo v prvním kvartálu skoro dvojnásobné tržby (3,445 miliardy) proti tomu, jak se mu dařilo o rok dřív, a na druhé čtvrtletí pak uvádělo očekávání 3,6 miliardy dolarů (respektive rozsah 3,5 – 3,7). Výsledek je nakonec o trošku lepší. Proti Q1 tržby opět vzrostly a firma v Q2 2021 zaznamenala tržby 3,850 miliardy dolarů. Je to nárůst o 99 % proti stavu před rokem (Q2 2020 přineslo 1,932 miliardy $).

Oproti tomu, jak se firmě „dařívalo“ ještě před nějakými čtyřmi, pěti lety, je teď AMD docela ziskové. Firma za druhý kvartál zaznamenala čistý zisk (po zdanění) 710 milionů $, což je 58 centů na jednu akcii. Zisk je proti stavu loni rovnou 4,5× vyšší, což je dáno výrazně vyššími tržbami.

Finanční výsledky AMD za Q2 2021 Finanční výsledky AMD za Q2 2021 (Zdroj: AMD)

K tomuto zřejmě pomohly i vysoké ceny Ryzenů 5000 nebo nových Threadripperů, ale je nutno dodat, že AMD pořád nemá takové vysoké marže jako Intel (57 %) nebo Nvidia (64 %). Jeho hrubá marže je jen 48 % (před rokem nicméně ještě byla jen 44 %). Provozní marže (po započtení všech fixních nákladů firmy) byla 22 %, zatímco před rokem jen 9 %.

Více: Kolik vydělaly největší technologické firmy? Nejvíc Apple, ale s největší marží operuje Microsoft

Tržby: Ryzeny a Radeony versus Epycy a konzole

Jako obvykle byla větší číst tržeb z PC produktů, tedy procesorů Ryzen a grafik Radeon, které jsou pod divizí Computing and Graphics (zdá se nicméně, že AMD do této divize započítává i serverová GPU, která byste čekali, že budou počítána se serverovými CPU). Tržby divize byly 2,25 miliardy $, o 65 % více než před rokem, ale i o 7 % víc než v prvním čtvrtletí.

Prodeje procesorů i GPU stouply meziročně a mezikvartálně a totéž průměrné ceny – AMD víc prodávalo dražší ze svých procesorů a GPU. Divize Computing and Graphics měla provozní zisk 526 milionů $, což je o 163 % lepší než 200 milionů před rokem.

O dost ale stouply i tržby divize Enterprise, Embedded and Semi-Custom, pod níž jsou serverové procesory Epyc, ale také APU pro konzole Sony PlayStation a Xboxy od Microsoftu. Zřejmě sem budou eventuálně patřit i tržby za APU Van Gogh/Aerith v konzoli Steam Deck od Valve a také za embedded Ryzeny a Radeony, které AMD bude dodávat do aut Tesla.

Tato divize měla tržby 1,60 miliardy $, což je o 19 % víc než v předchozím kvartálu a o 183 % víc, než před rokem. Zvýšení je způsobeno nárůstem prodejů konzolových APU, ale stouply i tržby ze serverových procesorů Epyc. Jako obvykle ale AMD neuvádí, kolik přesně z nich mělo. Provozní zisk této divize byl 398 milionů $, zatímco ještě před rokem to bylo jen 33 milionů – předtím, než se rozjela výroba APU pro PS5 a nové Xboxy.

Z utržených 1,6 miliardy $ budou pravděpodobně velká až i převážná část konzole, ale prý snad už teď je podíl tržeb z datacenter na celkových 3,85miliardových tržbách něco přes 20 %, což by znamenalo skoro 800 milionů $.

Příště už přes 4 miliardy $

Jako obvykle AMD také uvádí prognózu na již započatý třetí kvartál a celý rok 2021. Vyplývá z ní, že tržby budou dál růst. Za Q3 2021 očekává AMD tržby už 4,1 miliardy $ s tolerancí 100 milionů. Prakticky jistě se tedy přehoupnou přes hranici čtyř miliard. Byl by to meziroční nárůst skoro o polovinu (Q3 2020 zanechalo tržby 2,8 miliardy $). Hrubá marže má zhruba zůstat na 48 %, takže lze zase čekat podobně vysoký čistý zisk.

Na celý rok očekává AMD, že hrubá marže bude vycházet na zhruba stejnou úroveň 48 %, s provozní marží (tedy po odečtením fixních nákladů firmy na provoz, marketing, vývoj a podobně) okolo 25 %. Tržby mají být ve výši odpovídající zhruba 60% nárůstu proti roku 2020. V tom byly tržby 9,763 miliardy, takže udávané procento by znamenalo, že letos AMD bude mít tržby okolo 15,6 miliardy dolarů. Nejspíš by ovšem výsledek mohl skončit ještě lépe, uvidíme, zda se třeba podaří přelézt 16 miliard amerických.

Finanční výsledky AMD za Q2 2021 (slajdy)

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?