Hlavní navigace

Finanční výsledky Nvidie: nejhorší teprv přijde, v Q3 se prodeje grafik propadnou o tři čtvrtě miliardy

26. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Výsledky Nvidie se kvůli kryptokocovině hodně propadly, ale pořád to ještě není dno, v dalším kvartále se prý GPU budou prodávat ještě hůř. Rozjetý byznys v datacentrech ale pořád firmě stačí na mnohamiliardové tržby.

Na začátku tohoto měsíce se objevila zpráva, že Nvidia pocítila docela silně pokles zájmu o grafické karty, jež přinesl konec kryptoměnové bubliny a manického nakupování GPU pro těžbu. Její tržby byly o 1,4 miliardy horší, než čekala, a vydávala kvůli tomu narychlo předběžné výsledky. Teď firma oznámila i konečné výsledky za druhé čtvrtletí a nejsou o nic lepší. V budoucnu ale tržby dokonce půjdou ještě níž.

Původní odhad tržeb Nvidie pro účetní druhý kvartál (druhý kvartál účetního roku 2023, který je tvořen květnem až červencem) byl okolo 8,1 miliardy dolarů. Ale jak již bylo oznámeno v oněch předběžných výsledcích, pád kryptoměn a prodejů grafik výsledek o hodně snížil. Nyní už firma zveřejnila úplně finální výsledky, ty ale proti předběžným nevycházejí o moc lépe. Tržby byly „jen“ 6,704 miliardy $. Je to značný propad po prvním kvartálu (8,288 miliardy $), ale ještě je to pořád o 3 % nad úrovní toho, jaké tržby měla Nvidia před rokem (květen až červenec 2021: 6,507 miliardy $).

Nvidia uvádí, že jí hrubé marže také výrazně klesly, z 65,5 % v posledním kvartále na jen 43,5 %. Provozní zisk tak byl 499 milionů $ proti číslům v řádu miliard v dřívější době. Toto zhoršení marží ale neodpovídá reálné situaci ve výrobě, ale je účetní, Nvidia zaúčtovala odepsání 1,34 miliardy $ z hodnoty svých skladových zásob. Nicméně Nvidia zřejmě opět pomocí daňových bonusů inkasovaných za výplatu zaměstnanců akciemi „zaplatila“ negativní daň (podle komentáře CFO odpovídající -38 %), takže čistý zisk má vyšší, 656 milionů dolarů (26 centů na jednu akcii). Čistý zisk je o 59 % nižší než v předchozím kvartále a o 72 % nižší v meziročním srovnání.

Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2023 Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2023 (zdroj: Nvidia)

Brutální propad prodejů grafických karet, jinde krize není

Výsledky pro jednotlivé divize celkem odpovídají tomu, co Nvidia uváděla v předběžné zprávě. Divize Gaming měla tržby „jen“ 2,042 miliardy dolarů, což je o 44 % méně než v předchozím kvartálu, kdy v této kategorii měla tržbu 3,62 miliardy $. I v meziročním srovnání je vidět propad, byť „jen“ o 33 % – za květen až červenec 2021 měla Nvidia v „Gaming“ tržby 3,061 miliardy $.

Nvidia uvádí, že obecně klesly prodeje herních GPU do distribučního řetězce a OEM partnerům. Odběratelé grafik mají po prasknutí bubliny příliš velké neprodané zásoby, a tak přerušili nákupy dalších, než se tyto přebytečné zásoby doprodají. Současně Nvidia musela kvůli propadu poptávky snížit ceny, uvádí, že spolu s partnery „implementovala cenový program reflektující obtížné podmínky na trhu“. Tyto obtížné podmínky podle Nvidie zřejmě mají pokračovat i v třetím kvartálu (tedy srpnu až říjnu).

Nvidia: nevíme, jak moc za propad může krypto

Nvidia jako hlavní důvod tohoto zhoršení poptávky a prodejů udává nepříznivé makroekonomické vlivy. Nicméně je prakticky jisté, že velký vliv měly i kryptoměny, které nejprve prodeje (a ceny) nafoukly a po svém pádu zase zhoršily, ale s dopadem ještě zvětšeným tím, že odběratelé nyní musí redukovat skladové zásoby.

CFO Nvidie k tomu uvedl, že „GPU Nvidie jsou schopná těžby kryptoměn“, ale firma „má jen omezenou viditelnost“ do toho, jak moc tento faktor její prodeje zvyšuje. Pro tento kvartál údajně firma dříve počítala s tím, že už kryptoměny nebudou zdrojem velkého podílu z původně očekávaných osmimiliardových tržeb (což asi mohl být chybný odhad). Tvrdí také, že Nvidia údajně nemá možnost přesně stanovit, jak moc velký podíl na jejích současných zhoršených výsledcích tato „kryptokocovina“ má.

Toto není poprvé, co tuto situaci u Nvidie vidíme. Stejný propad tržeb a následné bolestné „trávení“ nadměrných skladových zásob GPU následovalo po předchozí vlně kryptoměnové bubliny v roce 2018. Tehdy Nvidia také musela vydávat předběžná varování před finančními výsledky za čtvrtý kvartál finančního roku 2019.

Více: Problémy u Nvidie? Vydala varování o propadu tržeb, prodeje GPU Turing prý zklamaly

Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2023 jednotlivé segmenty Finanční výsledky Nvidie za Q2 FY2023 jednotlivé segmenty (zdroj: Nvidia)

Ostatní divize

Faktor kryptoměn zřejmě ještě mohl ovlivnit tržby divize Professional Visualization (profesionální grafické karty a související technologie), které klesly na 496 milionů $ (meziročně propad o 4 %, ale proti Q1 je to propad o 20 %). V době nedostatku a přemrštěných cen herních grafik GeForce část zákazníků místo nich kupovala profi modely, což teď zmizelo.

Také propad tržeb v položce OEM and Other může být daný kryptem. Tato položka zahrnuje tržby za speciální GPU pro těžbu kryptoměn, která prodávala přímo Nvidia. Tato divize měla tržby 140 milionů $, což je propad o 12 % proti předchozímu kvartálu a o 66 % meziročně (v Q2 FY2022 byly tržby 409 milionů $, převážně asi šlo o prodeje speciálních GPU pro těžbu).

Tip: Nvidia uvádí GPU Hopper: 4nm velečip s 18 432 CUDA jádry a HBM3. A také 700W spotřebou

Výpočetní GPU pro datacentra táhnou celou firmu

Naopak kategorie Automotive zaznamenala meziroční zlepšení 45 %, její tržby dosáhly 220 milionů $. Vysoké tržby byly za serverová GPU a síťové technologie – v těch Nvidia utržila 3,806 miliardy $. Na tom je vidět, že i extrémní výpadky prodejů herních grafik by teď pro Nvidii nebyly takový problém, protože serverové produkty sloužící pro různé AI úlohy (velkou roli má údajně například použití jejích GPU v cílení reklamy) vytvářejí bezpečný polštář.

Tyto tržby byly o 61 % lepší než v loňském roce, nicméně proti Q1 moc nenarostly (jen o 1 %). Datacentrový byznys Nvidie dlouho setrvale rostl a to, že teď mezi kvartály nastala stagnace, by teoreticky mohlo odrážet ono makroekonomické zhoršení, které reálně ve světě nastalo.

Trend tržeb Nvidie v jednotlivých divizích pro posledních osm kvartálů Trend tržeb Nvidie v jednotlivých divizích pro posledních osm kvartálů (zdroj: Nvidia)

Výhled: propad není u konce, chystá se další sešup

Vzhledem k této situaci asi na těchto finálních výsledcích byla nejvíc očekávána prognóza na další období. Nvidia uvádí, že snížené prodeje GPU by mohly přetrvat až do konce roku a firma přistoupí k určitým úsporám – růst výdajů/investic bude menší, než původně plánovala.

V třetím kvartálu účetního roku 2023 (srpen až říjen letoška) očekává Nvidia tržby 5,9 miliardy $, plus minus 2 %, tj. rozsah 5,78–6,02 miliardy. Je možné, že prognóza je konzervativní, o což se Nvidia obvykle snaží, a ve skutečnosti budou tržby nad šesti miliardami. Tyto tržby by tedy byly i tak ještě horší než nyní za druhý kvartál. Podle Nvidie totiž proti Q2 ještě víc klesnou prodeje grafických karet jak v segmentu Gaming, tak v Professional Vizualization. To ale znamená, že prodeje grafik by měly klesnout více, než bude celkový rozdíl v tržbách. V Q3 tak mohou zaznamenat pokles o tři čtvrtě miliardy proti teď skončenému kvartálu (Q2 FY2023).

Trošku to bude kompenzovat nárůst tržeb v datacentrech a autech, ale ne dost na to, aby horší prodej grafik vykompenzoval. Nicméně hrubá marže má být zpět na 62,4 %, takže v tomto nadcházejícím kvartálu snad bude mít vyšší zisk.

Nová generace grafik v září?

Na celý rok zatím Nvidia výhled nevydala, takže není jasné, zda bude díra i v tržbách za čtvrtý kvartál (listopad 2022 až leden 2023). Je ale zmíněné, že v třetím kvartálu bude pokračovat redukování skladových zásob grafik u OEM výrobců a distributorů, kteří se budou zbavovat GPU aktuální generace – jednak aby se přizpůsobili zhoršené současné poptávce, ale současně už má jít o přípravu na příchod nové generace GeForce RTX 4000, která současné karty nahradí nebo odsune na nižší cenové pozice (a proto nelze skladové zásoby použít na pokrytí poptávky ve vzdálenější budoucnosti).

Jen-Hsun Huang v konferenčním hovoru potvrdil, že Nvidia již počítá s omezením prodeje aktuálních grafik a snížením jejich ceny také proto, aby se vytvořily podmínky pro vydání nové generace. Současně sice také vychválil současnou generaci Ampere jako „nejlepší GPU na světě“ s tím, že se bude prodávat dál a nová generace „se zařadí nad ni“, nicméně je jasné, že nadcházející vydání nové generace grafik vytváří tlak, aby se prodejci starších karet zbavili a nedrželi jejich vysoké zásoby. A na druhou stranu, příchod nové generace může být problematický, pokud se redukci zásob nepodaří provést.

Nvidia zve na GTC 2022 Nvidia zve na GTC 2022 (zdroj: Nvidia, via: VideoCardz)

Nová architektura ovšem nebude odložena, Nvidia potvrdila, že nový rok ji zastihne již s touto novou generací GPU. Jen-Hsun Huang zmínil, že ji odhalí příští měsíc (tedy v září). Firma také oznámila konání prezentace GTC 2022 na 20. září, kdy by mohla novou generaci herních GPU představit. Konference GTC nicméně firma zaměřuje spíše na AI a profesionální produkty, takže přímo grafické karty GeForce RTX 4000 pro hráče asi mohou být vydané na separátní prezentační akci.

Zdroje: Nvidia (1, 2, 3), VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?