Hlavní navigace

Problémy u Nvidie? Vydala varování o propadu tržeb, prodeje GPU Turing prý zklamaly

29. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia je další firmou trpící zhoršením ekonomiky v Číně. Varuje, že bude mít tržby o 18,5 % nižší, než čekala. Zklamaly prodeje Tesly, ale i GeForce RTX.

Finanční výsledky za poslední čtvrtinu roku 2018 přinesly zklamání Intelu, kterému zaostaly za očekáváními reálné tržby i výhled na hospodaření v Q1; před horšími než očekávanými prodeji varoval také Apple. Zdá se, že tyto horší časy dopadly už i na Nvidii. Ačkoliv její účetní období je o měsíc posunuté a finanční výsledky bude mít až za nějakou dobu, firma nyní varovala, že i její výsledky budou nižší, než jaké předvídala ve své prognóze v listopadu. Takováto varování investorů bývají mimořádná a u Nvidie je moc nepamatujeme, takže to vypadá na poměrně velké komplikace. Když Nvidia oznamovala v listopadu výsledky za svůj třetí kvartál (srpen až říjen pro ní bylo Q3 účetního roku 2019), přinesly mírné zklamání z toho, že firma nepředstihla předchozí odhad, na což byly trhy zvyklé. Tehdy také předpověděla na Q4 snížení tržeb jen na zhruba 2,70 miliardy dolarů, ačkoliv do té doby se pohybovala nad třemi miliardami za kvartál. Ovšem ani těchto cílů se dosáhnout nepodaří. Nvidia včera vydala varování, dle kterého se tržby nakonec dostanou jenom na zhruba 2,20 miliardy dolarů. To je při pohledu dále do minulosti (kdy firma mívala výsledky jen v řádu stamilionů) ještě pořád dost. Ale také je to redukce

Zaostaly prodeje GeForce a zájem o Turing

Důvod této revize je dvojí. Podle Nvidie se tržby produktů pro datacentra ukázaly býti nižšími, než jak indikoval začátek kvartálu. A zároveň zklamaly i prodeje herních (spotřebitelských) grafických karet. Nvidia uvádí, že doprodávání přebytečných skladových zásob GPU Pascal, které stálo za oním snížením tržeb na 2,7 miliardy, jde podle plánu a na nynější druhé snížení nemá vliv. K čemu však došlo, je ještě další oslabení poptávky po grafikách na trhu, zejména v Číně vlivem zhoršujících se makroekonomických podmínek. Tento důvod uvádí jako příčinu snížených prodejů Apple i Intel a lze asi říct, že na něm něco bude.

Kromě ochlazující čínské ekonomiky (respektive na ní navázané spotřeby obyvatelstva) ovšem Nvidia uvádí ještě jeden zajímavý detail. Separátně je údajně také poptávka po některých grafických kartách nové generace Turing (GeForce RTX) horší, než společnost očekávala. Specificky má jít o některé highendové modely, zřejmě tedy buď RTX 2080 nebo RTX 2080 Ti. V tiskové zprávě se doslova uvádí, že potenciální zákazníci mohli odložit nákupy proto, že čekají na snížení cen, nebo na „další demonstrace technologie RTX v reálných hrách“.

Váhající zákazníci GPU Tesla

Podle Nvidie současně nedostály očekáváním prodeje výpočetních GPU pro datacentra a strojové učení. To je proto, že se do konce ledna nepodařilo či nepodaří uzavřít některé zakázky, s nimiž Nvidia již počítala při vytváření prognózy. I zde údajně zákazníci otálejí a „zaujali opatrnější postoj“. To by opět mohlo být dáno očekáváními negativního ekonomického vývoje ve světě, i když teoreticky může jít i o vliv toho, že se právě třeba z Číny na trh tlačí specializovaná ASIC řešení pro úlohy umělé inteligence, které by GPU Nvidie teoreticky mohly ukusovat z byznysu. Zda se tento faktor již opravdu připojil k oněm makroekonomickým obavám, ale netušíme.

Nvidia nicméně prohlašuje, že přes tato zhoršení prodejů (která je asi možné chápat i jako korekce po předchozím masivním růstu) je firma technologicky na správné cestě. A že dlouhodobě poroste ve všech svých trzích – herní oblasti, profesionální grafice, výpočtech/superpočítačích/AI a autonomních vozidlech.

Původní a zrevidovaná prognóza výsledků Nvidie za listopad 2018 - leden 2019

Nižší marže: vymstily se zásoby pamětí z doby kryptohorečky?

Pokud Nvidia zaznamená přesně 2,20 miliardy dolarů tržeb (počítá se s tolerancí 2 % bodů nahoru nebo dolů), šlo by o značný meziroční pokles. V posledním kvartálu finančního roku 2018 (tedy reálně listopadu 2017 až lednu 2018) totiž dosáhla tržeb 2,911 miliard dolarů. Šlo by tedy o propad skoro o 25 %. Proti předchozímu čtvrtletí by šlo o zhoršení dokonce o 31 %, a to přes silné Vánoční období a nové generaci GPU. Podle Nvidie navíc proti plánu nezaostanou jen tržby, ale také hrubá marže. Ta měla původně dělat 61,8–62,8 %, ale po revizi už Nvidia čeká jen 54,5–55,5 %. Takto značné snížení by asi znamenalo, že skutečně výrazně zaostaly prodeje drahých výpočetních GPU.

Nicméně tady může důvod bude i jinde: Nvidia uvádí, že odepíše 120 milionů dolarů z hodnoty přebytečných zásob pamětí, které má na skladě. Ty jsou možná výsledkem kryptoměnové horečky, kdy asi Nvidia kupovala více pamětí (vzhledem k tomu, že její karty byly lépe dostupné než Radeony). Po jejím skončení ji ale zůstaly na skladě a nyní na nich firma bude tratit, jelikož nákupní ceny pamětí DRAM jdou velmi rychle dolů.

KL24

GPU Nvidia z roku 2017 určené čistě pro těžbu kryptoměn

Akcie se propadly o skoro 14 %

Finální hospodářské výsledky Nvidia zveřejní v 14. února. Na číslech by se už zas tak mnoho změnit nemělo, jelikož už se pohybujeme blízko tomuto datu a na konci kvartálu. Co bude ovšem zajímavé a co budou finanční trhy napjatě sledovat, bude prognóza na nastávající první kvartál účetního roku 2020 (únor až duben 2019). Tam se totiž ukáže, do jaké míry šlo nyní v tržbách o dočasný výpadek, nebo zda se tržby Nvidie na delší dobu stáhnou hluboko pod třímiliardové částky z roku 2018.

V reakci na tuto špatnou zprávu logicky klesl kurz akcií firmy. V pondělí ještě před začátkem hlavní obchodní fáze na burze zaznamenala Nvidia pokles ze 160,15 dolarů na 138,01 dolarů, tedy o 13,82 %. Kurz tak ztratil zisky, které během ledna naakumuloval proti minimům z doby okolo Vánoc.

Byl pro vás článek přínosný?