Hlavní navigace

Q3 Nvidie: tržby 3,18 miliardy $ zklamaly očekávání, akcie zažily nejhorší den za 10 let

19. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po InteluAMD přišel nyní čas na finanční výsledky Nvidia, která má posunuté účetní kvartály, takže třetí čtvrtina roku pro ni končí až říjnem. Nvidia v posledních letech strmě narostla z tržeb okolo 900 milionů za kvartál až na tři miliardy a tzv. tržní kapitalizací se dostala už skoro na 150 miliard dolarů, takže její výsledky jsou obzvlášť sledovány.  

Tržby mírně za očekáváním

Po druhém kvartálu (kdy zaznamenala tržby 3,123 miliardy dolarů), uvedla firma prognózu, podle které měly v následujícím období tržby stoupnout dokonce na 3,25 miliardy dolarů (plus minus 2 %). Reálný výsledek za třetí kvartál účetního roku 2019 byl ale nakonec nižší než odhad, a sice 3,181 miliardy. V poslední době si ale analytici zvykli na to, že tržby Nvidie byl vždy nakonec vyšší než odhad, takže v absolutním měřítku hodně vysoký výsledek možná trochu zklamal. Je to ovšem stále o 22 % víc než třetí kvartál před rokem a o 2 % více než v druhém kvartále.

Finanční výsledky Nvidie za Q3 účetního roku 2019 (FY2109) Finanční výsledky Nvidie za Q3 účetního roku 2019 (FY2109)

Nvidia měla ještě proti předchozímu kvartálu o něco nižší hrubou marži, stále ale zůstala vysoko na 60,4 %. Čistý zisk firmy byl z toho 1,23 miliard dolarů neboli 1,97 $ na akcii. Kupodivu je toto číslo o dost vyšší než samotný hrubý zisk (1,058 miliardy). Podle komentáře šéfúčetního Nvidia totiž nezaplatila žádnou daň a místo toho dostala od státu daňové bonusy odpovídající jakoby dani ve výši minu 14 %. Tyto peníze zřejmě Nvidia dostala dílem z titulu nedávné reformy v USA (která snížila daně velkým firmám), dílem za vyplácení odměn zaměstnancům v akcích, za což je v Americe nárok na státní kompenzaci tohoto typu.

Nvidia-GeForce-RTX-graficke-karty-1600

Kolik vynesla GPU a kolik Tegra?

Nvidia uvádí, že 1,764 miliardy z tržeb patřilo do herní oblasti (o 13 % více než před rokem), 305 milionů do profesionálních GPU (nárůst o 28 %), 792 milionů pak představovala GPU pro datacentra (o 58 % víc než před rokem). Automobilový průmysl je proti tomu jen relativně menších 172 milionů (což je ale o 19 % víc než před rokem). V oblasti OEM a IP si Nvidia připsala 148 milionů a zaznamenala zde velký meziroční pokles o 28 %, protože v této oblasti se prakticky zcela vypařila dřívější poptávka ze strany těžby kryptoměn. Prodeje speciálních těžních karet totiž Nvidia účtovala v této kapitole.

Finanční výsledky Nvidie za Q3 účetního roku 2019, jednotlivé segmenty trhu (FY2109) Finanční výsledky Nvidie za Q3 účetního roku 2019, jednotlivé segmenty trhu (FY2109)

Při dělení tržeb mezi GPU a divizi ARM procesorů Tegra připadá na GPU 2,774 miliardy dolarů a na Tegru 407 milionů. Její prodeje klesly o 3 % proti stavu před rokem, tržby za konzole Switch jsou totiž zřejmě již o něco nižší než ze začátku.

Vývoj tržeb Nvidie v jednotlivých divizích (FY2109) Vývoj tržeb Nvidie v jednotlivých divizích (FY2109)

Po těžební horečce zůstává na skladech mnoho Pascalů

Důvod, proč zřejmě Nvidia utržila méně, než čekala, je nakonec zdá se totéž, co se v třetím kvartále stalo AMD (které rovněž podobně zaostalo). Firma uvádí, že tržby z herních GPU nebyly tak vysoké, jak se doufalo. V komentáři CFO se uvádí, že v distribuční síti je přebytek grafik generace Pascal. Má jít o modely segmentu midrange, nejsou ale přesně vymezené. Mohlo by jít o některé z modelů GTX 1070, 1070 Ti či GTX 1060 (pokud bychom si jako vodítko vzali třeba to, k jakým grafikám Nvidia nabízí hru zadarmo), možná snad i o GTX 1080. Tyto přebytečné zásoby totiž souvisí ještě s těžební horečkou. Během té AMD i Nvidia podcenily podíl, který měli těžaři na poptávce po kartách a zároveň nestihli včas zareagovat na její konec. Přebytek těchto konkrétních Pascalů by zdá se mohl odpovídat až třem měsícům prodejů. A to proto, protože dle Nvidie se mají skladové zásoby dostat na rozumnou úroveň až zhruba koncem roku a do této doby se údajně nepočítá s takřka žádnými prodeji oněch „midrange Pascal GPU“.

nvidia-pascal-mining-system-02 Těžní rig z grafikami s čipy Pascal

Vysoké skladové zásoby (tedy přecpání distribuce během předchozích tučných období) je zásadní také pro prognózu na čtvrtý kvartál roku. To je obvykle nejsilnější část roku, ale vlivem nižší poptávky po GPU očekává Nvidia propad na tržby „jen“ 2,70 miliardy dolarů, plus minus 2 %. Dílem k tomu přispějí i nižší prodeje čipů pro Nintendo Switch, kde dochází k typickému sezónnímu poklesu, jelikož pro vánoční prodeje konzolí Nintendo nakupuje už v Q2 a Q3. Hrubá marže se ale má zvětšit na 62,3 %.

Kryptokocovina poslala akcie do nejhoršího propadu za víc jak deset let

Po vyhlášení výsledků poměrně dramaticky zareagovaly akcie firmy. Vlivem toho, že Nvidia nedokázala naplnit prognózu tržeb (výsledek se sice ještě dostal nad sodní hranici tolerance, trhy však v průměru očekávaly okolo 3,24 miliard tržeb) a ještě asi spíše vlivem nízké prognózy na Q4 ve spojení se správou o velkých zásobách neprodaných Pascalů, akcie po vyhlášení výsledků spadly o 18,76 % z 202.39 $ (čtvrtek) na 164,43 $. Tento propad nastal již v after hours a premarket obchodování (akcie už v pátek otevíraly na 163,32 $). Objem obchodování byl přitom téměř čtyřnásobný oproti průměru.

Vývoj cen akcií Nvidie 15. 11. a 16.11. 2018 po vyhlášení výsledků za Q3 účetního roku 2019 (Zdroj: Yahoo Finance) Vývoj cen akcií Nvidie 15. 11. a 16.11. 2018 po vyhlášení výsledků za Q3 účetního roku 2019 (Zdroj: Yahoo Finance)

Pro akcie by mělo jít o nejhorší den za více než deset let, i když se stále nacházejí velmi vysoko oproti stavu třeba před pěti lety. Pro srovnání, na 160 dolarech byly loni v červnu. Ale letos se v srpnu/září vyšplhaly až k hranici 292 $, takže jde o poměrně velký pád. Navíc po období, kdy téměř pořád jen neohroženě rostly. Komentátoři si jinak na pátečním pádu akcií všimli, že v tzv. tržní kapitalizaci ztratila Nvidia 23 miliard, což je víc než „hodnota jednoho AMD“. Větší počet analytiků také jinak v reakci snížil své odhady ceny akcií Nvidie.

Byl pro vás článek přínosný?