Hlavní navigace

Velké zlevnění pamětí. DDR4 zlevní už do března o 20 %, ceny SSD padnou až o polovinu

16. 1. 2019

Sdílet

V letech 2016 až 2018 panovala neblahá doba, kdy ceny operačních pamětí kvůli nedostatečnému zásobování trhu čipy DRAM vyrostly zhruba dvouapůlnásobně. Navíc to nastalo rychle po předchozím takovém cyklu, takže loni na vrcholu byla cena za jeden gigabajt 2,5× horší než v roce 2012(!). Naštěstí se však toto už zlomilo a o cenách pamětí DDR4 teď přicházejí naopak dobré zprávy. A to nám pokračuje – podle aktuálních zvěstí má RAM už nyní v prvních měsících roku zlevnit ještě víc, než se čekalo. A letos se má jinak také hodně snížit i cena pamětí NAND pro SSD.  

RAM má zlevňovat celý rok 2019, jen v Q1 o 20 %

Nejprve k té DRAM. Podle analytiků DRAMeXchange původně měly ceny paměti DRAM v prvním čtvrtletí roku klesnout o 15 %. Nakonec se ale ukázalo, že tlak na zlevnění je vyšší a nyní firma uvádí, že operační paměti během první čtvrtiny roku zlevní dokonce o 20 %. Jde sice o pád smluvních cen na velkoobchodním trhu, ale toto zlevnění by se mělo postupně přenést i do běžného prodeje. Podle DRAMeXchange se ceny sníží už během ledna o 10 % tím, jak opadla předvánoční poptávka, a poté se dál bude snižovat i během února a března. To znamená, že pro výrobce negativní a pro nás pozitivní trend by asi měl pokračovat i poté.

Důvody jsou opět v tržních mechanismech. Situace se změnila a nyní poptávka po pamětech zaostává nad tempem výroby. Skladové zásoby se zvyšují, čímž stoupá tlak na snížení cen, které vede dle standardních ekonomických zákonitostí k vyšším prodejům (poptávka se zvýší). Výrobci DRAM sice začali v reakci na to omezovat investice, což asi poněkud sníží objem výroby proti dříve plánovaným objemům, výroba co do celkové kapacity gigabajtů by se ale asi i tak měla zvyšovat.

Podle DRAMeXchange by trend klesajících cen měl vydržet ještě po tři čtvrtletí či déle, takže by snad mohla RAM zlevňovat celý rok 2019. Redukce cen se tedy postupně nabalí, ale zatím asi nelze úplně odhadovat, kam se částky dostanou. A zda třeba v předvánočním období budeme zase nakupovat za ony dobré ceny z let 2012 a 2016, kdy stál gigabajt stovku. Ideálně bychom ale samozřejmě rádi viděli, že se konečně za stejnou cenu jako kdysi bude dát koupit vyšší kapacita...

SSD a čipy NAND od Hynixu

Zlevnění NAND Flash a SSD o polovinu?

Také v oblasti pamětí NAND panuje přezásobení, ačkoliv i zde výrobci již omezují investice (a tím budoucí výrobní kapacitu). Podle DRAMeXchange letos naroste kapacita výroby v celkových gigabajtech o 38 %, zatímco v roce 2018 to bylo o 45 %. Detaily o tom, o kolik zvýší výrobu jednotlivé firmy, lze najít v této zprávě.

I ceny pamětí NAND Flash mají ale klesnout více, než se dříve čekalo. V první čtvrtině roku i zde nastane sešup o 20 % (proti předchozímu očekávání 10% pádu). A v druhé čtvrtině se k tomu má přidat snížení cen o dalších 15 %. V druhé polovině roku se má zlevňování přibrzdit, ale DRAMeXchange píše, že by stále mohlo dojít na 10% pokles v každém kvartálu. Pokud si to spočítáte dohromady, vychází z toho, že by se ceny NAD mohly zmenšit na 55 % ze svého stavu ke konci roku 2018.

Stejná kapacita by tedy stála skoro polovinu, což by – byť třeba s určitým zpožděním – mělo mít velmi pěkný dopad na ceny, respektive kapacity SSD. Velké 1TB a větší disky SSD vy se snad už měly stát docela dostupným zbožím, konkurujícím cenou přetrvávajícím 1TB diskům HDD. Výrobci mechanických disků by asi zase měli zlevnit modely s vyššími kapacitami (4TB a víc), aby dokázali konkurovat. Pokud se tedy tyto prognózy naplní, příští rok před Vánoci a poté v zimě 2020 bude pořizování PC o dost příjemnější než v roce 2018.

Prohlédněte si: Jak vypadají čipy DRAM pro operační paměti a NAND pro SSD

Byl pro vás článek přínosný?